Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk Er is een jaarlijkse vrijwilligersdag en men hoopt dat het mensen stimuleert om ook wat te gaan doen in het vrijwilligersleven. Het vrijwilligersleven is meer dan bij de lokale sportvereniging hand-en-spandiensten te verrichten (ook al heeft men deze mensen ook nodig). Hoe kan je blijvend vrijwilligerswerk invullen en hoe haal je er voor jezelf iets uit?

Waarom vrijwilligerswerk?

Als je vrijwilligerswerk gaat doen omdat je vindt dat het moet of omdat het indruk maakt in de omgeving, doe het dan niet. Vrijwilligerswerk moet je leuk vinden, het moet naast iets voor de medemens ook iets voor jezelf betekenen. Dat is niet egoïstisch, ook al lijkt dat wel. Vrijwilligerswerk is iets voor je omgeving, in wat voor vorm dan ook, over hebben en er zelf ook lol uit halen. Behalve dat je dan in een veel betere stemming brengt (en dus ook prettig voor je omgeving is), houd je het langer vol.

Wat haal je eruit?

Dat is heel persoonlijk en een ieder heeft zo zijn/haar ding waarom vrijwilligerswerk leuk is. Dit kan variëren van iemand die weinig omhanden heeft en zo weer onder de mensen komt tot iemand die zieken en ouderen een hart onder de riem wil steken of iemand die (top)sport een warm hart toedraagt.

De juiste motieven

Wat belangrijk is, is dat je gevoel wel zuiver is als je ergens aan begint. Verkeerde motieven hanteren loont uiteindelijk niet, wat verkeerd uit kan pakken voor jezelf of die- en datgene waarvoor je als vrijwilliger aan de slag bent.

Wel of niet vrijwilligerswerk en zo ja wat?

Het is belangrijk dat als je nadenkt over vrijwilligerswerk, want vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Commitment als je besloten hebt, iets te gaan doen, is erg belangrijk. Organisaties die deels of geheel op vrijwilligers draaien, moeten op je kunnen rekenen als je “ja” gezegd hebt, moet men er vanuit kunnen gaan dat je ook dat doet wat je toegezegd hebt.

Praktisch

Essentieel dus dat je goed overweegt of en zo ja, wat je gaat doen. Maar ook hoe praktisch iets is of juist niet. Als je niet tegen bepaalde zaken kunt, moet je nadenken of een vrijwilligersfunctie in bepaalde branches wel iets voor je is … hoe interessant je ook denkt dat de functie is. Denk aan niet tegen bloed kunnen, kan op bepaalde afdelingen in een ziekenhuis onhandig zijn. Weinig geduld hebben is onhandig als je met (hoog)bejaarden iets wil gaan doen.

Uitdaging

Maar dit kan ook datgene zijn wat jou iets brengt en dat dat het is wat het vrijwilligerswerk je teruggeeft. De ultieme uitdaging om bijvoorbeeld jezelf te trainen om meer geduld te ontwikkelen. Schroom dus niet er ook iets voor jezelf uit te halen, dat is heel normaal. Als het maar “en-en” is. Spreek het ook uit en zeg dat je daar mee bezig bent. Schaam je niet voor “je tekortkoming”, wegduwen werkt over het algemeen averechts.

Wat is haalbaar?

Soms is een betaalde functie niet handig bij bepaalde vrijwilligerstaken. Een aantal zaken zal afvallen als je bijvoorbeeld onregelmatig werk hebt. Veel activiteiten zijn of in het weekend of hebben een bepaalde repeterende regelmaat. Iets waar jij mogelijk met je werk niet aan kunt voldoen. Ook hier is het goed dat als je vrijwilligerswerk gaat doen, je hierover nadenkt. Hoe leuk iets ook is, als het nauwelijks te combineren is met je werk (niet te positief denken, gewoon realistisch), is het voor de lange duur niet haalbaar. Zoek dan naar vrijwilligerswerk wat wel past in je leefschema.

Resumerend

Geef jezelf antwoord op de volgende vragen voordat je definitief besluit jezelf langer te binnen aan de vrijwilligerstaak:
  • Hoeveel tijd heb je te besteden en dit in combinatie met werk, gezin, sociaal leven, sporten etc.,
  • Verdiep je in de verschillende vormen van vrijwilligerswerk en haal er een aantal zaken uit die je aanspreken, waar je iets mee hebt.
  • Pik er hier 2 of 3 uit en verdiep je wat nadrukkelijker, win informatie in en bel de organisatie of je met een vrijwilliger mee kunt lopen. Zo krijg je een gevoel wat het is en wat er van je verwacht wordt.
  • Als je er uit bent wat je wilt gaan doen, maak afspraken en ga dit voor een nader in de vullen periode doen (niet te lang). Besluit daarna of je het voor onbepaalde tijd op wilt pakken.

Als je de juiste taak of taken invult hebben er meerdere partijen veel aan, geeft mensen levensvreugde, verbreed het het sociaal leven en gevoel voor saamhorigheid. Maar wel doordacht aanpakken, anders kan de teleurstelling wel eens groot zijn. Succes met je vrijwilligerswerk of de tocht naar de ultieme vrijwilligerstaak!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijwilligerswerk en maatschappelijke stagesTegenwoordig hoor je van steeds meer mensen dat ze, naast hun gewone werk, ook nog aan vrijwilligerswerk doen. Het wordt…
VrijwilligerswerkVrijwilligerswerk is, in relatie met andere landen, zeer populair in Nederland. In 2010 bleken er zo'n één op de vijf va…
Vrijwillig is niet vrijblijvendVrijwillig is niet vrijblijvendVrijwilligers heb je overal nodig, is het niet bij de sportvereniging van je eigen sport of die waar je kind sport, dan…
Vrijwilligerswerk doen en daarvoor toch geld ontvangenVrijwilligerswerk doen en daarvoor toch geld ontvangenNaast z'n werk zet menigeen zich met hart en ziel in voor club, vereniging, goed doel enz. En als gepensioneerde of alle…

Populaire trouwmuziek. Welke muziek op een huwelijksfeest?De juiste muziekkeuze vinden bij een huwelijksfeest is niet altijd even gemakkelijk. Sommige mensen die in het huwelijks…
Tijd vinden voor je vriendenJe kent het vast wel: je wilt je vrienden eens wat vaker zien, maar jullie zijn beiden zo druk dat het bijna onmogelijk…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.