Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is, in relatie met andere landen, zeer populair in Nederland. In 2010 bleken er zo'n één op de vijf van de Nederlandse bevolking actief als vrijwilliger voor gemiddeld vijf uur per week. Vrijwilligerswerk leidt tot een betere sociale samenhang en is over het algemeen meer voorkomend bij de mensen met een hogere opleiding. Ook bij jongeren is een stijging in populariteit te zien.
Vrijwilligerswerk in Nederland
In Nederland zijn zo'n 5,5 miljoen vrijwilligers actief. Dit betekent dat er zo'n 5,5 miljoen mensen zijn die onbetaald en onverplicht werk doen voor anderen of voor de maatschappij in zijn geheel. Het werk van een vrijwilliger is van belang in het algemeen of voor een specifiek deel van de maatschappij. Vrijwilligerswerk mag in principe niet in plaats komen van een betaalde baan. Iemand kan niet arbeidsongeschikt zijn, maar toch vrijwilligerswerk uitvoeren.
Gebieden van vrijwilligerswerk
- Sport (grootste sector met ruim één miljoen vrijwilligers): Zoals het organiseren van sportevenmenten - Johan Cruyff Foundation.
- Onderwijs: Als maatschappelijke stage of lesgeven in het buitenland - Projects-Abroad.
- Welzijn: Zoals activiteiten voor ouderen organiseren, begeleiding bij terugkeer in samenleving van psychiatrische patiënten, maatjesprojecten - maatjesgezocht.nl.
- Zorg: Koffie- en theediensten in recreatiezalen, maaltijdbezorger, buschauffeur bij uitstapjes, begeleiding naar kerk voor mensen in een zorginstelling, vakanties met patiënten - het Rode Kruis
Vrijwilligerswerk is te vinden via de vacaturebank bij de gemeente, maar ook zijn er vaak vrijwilligerscentrales aanwezig in eigen omgeving. Voor meer specifieke keuzes kan direct contact worden opgenomen met de organisatie zelf.
Vrijwilligerswerk in het buitenland
Naast het uitvoeren van vrijwilligerswerk in ons eigen land, is het ook mogelijk om naar een ontwikkelingsland te trekken en daar onder een organisatie hulp te bieden. Organisaties sturen mensen voor een bepaalde tijd naar een ander land om daar te werken aan de opbouw van de economie en andere manieren om de mensen daar te ondersteunen.
Er bestaan tegenwoordig vele organisaties en projecten in landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika, maar ook in Oost-Europa die jongeren vanaf 16 jaar de kans bieden een steentje bij te dragen. Ook zonder ervaring wordt men geaccepteerd als vrijwilliger. Er bestaan projecten die zich richten op lesgeven van jonge kinderen, die zich bezighouden met de bouw van klaslokalen, de aanleg van watervoorziening, er bestaan organisaties die zich richten op het opzetten van sportprogramma's voor kinderen in arme gebieden, et cetera.
Voor- en nadelen van vrijwilligerswerk
Voordelen van vrijwilligerswerk
- Leuke ervaring
- Gevoel nuttig te zijn in de maatschappij
- Betere zelf-perceptie
- Ontwikkeling van jezelf en ontdekking van eigen kwaliteiten
- Nieuwe contacten/breder netwerk
- Goed voor je CV
- Iets doen voor een ander
- Daginvulling
- Meer vrijheid
- Gevoel nodig te zijn
Nadelen van vrijwilligerswerk
- Onbetaald
- Neemt tijd in beslag
- Verantwoordelijkheid (wel minder dan bij betaald werk)
- Kans dat je je eigen grenzen overschrijd omdat je meer vrijheid hebt
Vormen van vrijwilligerswerk
Populair vrijwilligerswerk bij jongeren
- Gerelateerd aan een sport en een sportclub
- Gerelateerd aan school en opleiding, en daarbij komende ervaring
- Gericht op toekomstige werkgevers en banen
Populair vrijwilligerswerk bij ouderen
- Begeleiding van seniorenreizen
- Begeleiding van wandelingen van senioren
- Bezoekjes brengen aan ouderen
- Bezoeken brengen aan gehandicapten, spellen doen met gehandicapten
- Gerelateerd aan kerk en buurtcentrum