Hoe kun je een ontregeld leven weer op de rails te krijgen?

Hoe kun je een ontregeld leven weer op de rails te krijgen? We willen allemaal dat onze relatie en werk goed gaan, zodat we lang van het leven kunnen genieten. Voldoende geld, een prachtige woning, een leuk gezin waarbij je voldoet aan het ideaalbeeld huisje, boompje, beestje. Dat wil het gros van de mensen. Je kunt het allemaal zo goed als mogelijk hebben gepland, maar sommige omstandigheden kunnen roet in het eten gooien. Wat kan er zoal onverhoopt voorvallen en hoe kun je het leven weer op de rails krijgen?

Ontregeld leven op de rails krijgen


Werkloos of arbeidsongeschikt

Het kan slecht gaan met een onderneming, waardoor jouw baan op de tocht komt te staan. Ontslag kan ook door jouw eigen toedoen zijn veroorzaakt. Je komt in de WW indien het ontslag aan de bedrijfseconomische omstandigheden van de onderneming valt te wijten. Word je echter ziek dan ben je deels arbeidsongeschikt, waarbij de werkgever verplicht is om je twee jaar loon door te betalen. Daarna kun je een WIA uitkering aanvragen. Het gaat er dan om hoe je uitkomt met je financiële middelen en moet je je afvragen of bepaalde abonnementen, uitgaven enzovoorts nog wel nuttig zijn.

Gescheiden of uit elkaar gegaan

Een belangrijke oorzaak van dubbele kosten is scheiding. Vaak gaat het stel met knallende ruzie uit elkaar, waardoor elkaars financiële situatie niet wordt ontzien. Diegene die in de woning moet blijven draait meestal voor alle kosten op en dat kan mogelijk niet draagbaar zijn. Er moeten goede afspraken worden gemaakt omtrent wie wat krijgt en welke kosten door welke partij moeten worden gedragen. Uiteraard geldt daarbij dat overbodige of niet noodzakelijke kosten zo snel als mogelijk worden stopgezet. Vele kleine kostenposten maken namelijk een grote drain uit je beperkte budget. Het is noodzaak om de kosten te beperken en te snijden waar dat mogelijk is.

Een overlijden

Een plotselinge overlijden binnen een gezin zorgt voor veel emotionele schade, maar zorgt er ook voor dat alles financieel behoorlijk kan tegenzitten. Zeker als de nabestaande voor kinderen moet zorgen, waarbij alles met werken moet worden gecombineerd. Het is dan noodzaak om hulp in te schakelen van familieleden en kennissen om alles weer op orde te krijgen. Je ouders kunnen mogelijk op de kinderen passen terwijl je werkt, waarnaast je kinderen mogelijk naar school kunnen. Kosten voor opvang moet je proberen te vermijden, omdat het een aanslag op je portemonnee is.

Hoge schulden wegens verkoop

Kom je te zitten met niet draagbare financiële lasten ten gevolge van de oude hypotheek dan moet daar een passende oplossing voor worden gevonden. Als je wegens scheiding, ontslag of overlijden door de hypotheek in financiële problemen komt dan kun je terugvallen op de NHG. Dit zijn de Nationale Hypotheek Garantie voorwaarden, waaronder je standaard de hypotheek afsluit. Enerzijds kun je een compensatie zien in de maandelijkse lasten tot het weer beter gaat, waarna je de korting middels een betalingsregeling terugbetaalt. Anderzijds kan bij een gedwongen verkoop een deel of de gehele restschuld worden kwijtgescholden. Uiteraard moet je daarbij voldoen aan de eisen van de NHG.

Woningverhuur of -koopruil

Een goede manier om je kosten te drukken is door de woning deels of geheel te verhuren, zodat je inkomsten kunt genereren. Het zorgt ervoor dat je vaste lasten voor een groot deel zijn gedekt, zodat je van je eigen inkomen elders goed een verblijfsruimte kunt huren. Zolang je netjes iedere maand de hypotheeklasten voldoet is er geen probleem. Een andere manier om tijdens minder goede tijden je woning te verkopen is koopruil toe te passen. Meerdere woningverkopers in het land willen van een woning af om daarna elders een woning kopen. Door daarbij een koppeling tussen twee of meerdere ver- en aankopers te maken kan een versnelde verkoop worden bewerkstelligd. Het voorkomt vele dubbele lasten, waarnaast je snel van de woning af bent.

Besparen wegens minder inkomen

Om financieel schoon schip te maken dien je concreet je uitgaven onder de loep te nemen en realistisch zijn wat je wel of niet persé moet gebruiken. Alles wat je strikt genomen niet nodig hebt streep je weg. Je kleedt je uitgaven eerst compleet uit, zodat je weet vanaf welk punt je weer uitgaven kunt opbouwen. Minimaliseer dus je uitgaven door concreet te stoppen met uitgaven:
 • vergelijk verzekeringen: iedereen is verplicht om een ziektekostenverzekering te nemen;
 • sluit de energieleverancier over: meerdere aanbieders hebben compleet andere basis energietarieven, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op je onkosten. Het kan per jaar vele honderden euro’s uitmaken indien je wijzigt;
 • investeer (als je een klein kapitaal achter de hand hebt) in zonnepanelen, zodat je maandelijks veel kosten op energie kunt besparen. Daarmee kun je eventueel energie-neutraal worden;
 • wees kritisch omtrent de waarde onroerende zaken van je woning, omdat je daardoor mogelijk teveel heffingen moet betalen. Door alert te zijn kun je besparen op je maandelijkse onkosten. Reageer dan tijdig met een WOZ-bezwaar;
 • vergelijk aanbiedingen van winkels zodat je altijd de goedkoopste inkopen doet;
 • zet je afvalbak minder vaak aan straat en ga recyclen;
 • kun je aanspraak maken op gratis hulppakketten van de gemeente;
 • kun je van bepaalde financiële regelingen gebruikmaken;
 • maak eventueel gebruik van een schuldsaneringstraject.

Overgewicht en ziekte

Heb je veel gewicht waarbij het potentieel je gezondheid bedreigt dan moet je afslanken. Concreet werken aan je gewicht betekent het overstappen van je huidige ongezonde dieet naar voeding gebaseerd op volwaardige producten, traagverbrandende koolhydraten, fruit, groente en zuivel. Het betekent niet dat je niet lekker kunt eten, maar je moet ander voedsel innemen. Prepareer gezonde snacks voor tussendoor, zodat de maag continu blijft werken. Beweeg daarnaast meer om de stofwisseling goed te kunnen stimuleren. Het is de basis om goed afvallen terwijl je blijft eten. Zo kun je met de tijd je overgewicht zien verdwijnen, zodat je een betere gezondheid krijgt en je beter voelt. Vraag je dus af wat jij kunt doen om je levensverwachting te verlengen.

Verslaving

Het hebben van een verslaving is iets waar je moeilijk vanaf komt. Het beheerst een groot deel van je leven, waarbij je privé en werkende leven mogelijk voor moet wijken. Het geeft veel onrust en zorgt ervoor dat je financieel aan de grond loopt. Ga naar de AA om van je alcoholverslaving af te komen, stop met roken omdat je levensverwachting er drastisch mee wordt verkort en laat je professioneel helpen bij afkicken. Met een verslaving moet je niet willen, omdat je ervan afhankelijk bent. Bij sommige verslavingen duurt het jaren, voordat iemand er werkelijk vanaf is. Pas op voordat je ergens mee begint en houdt ook rekening met de gevoelens van je naaste omgeving.

Orde op zaken stellen

Vele redenen kunnen binnen het leven aanleiding zijn om de bezem er eens goed door te halen. Verandering zorgt ervoor dat we moeten reageren op de nieuwe omstandigheid, omdat het vaak geld gaat kosten. Om te voorkomen dat je dubbele of hoge lasten hebt moet er dus iets aan worden gedaan. Heb je net een relatie achter de rug, ben je het nu weleens zat met die verslaving of heb je geldzorgen dan wordt het tijd dat je daar concreet iets aan doet. Met een plan van aanpak kun je veel bereiken, zodat jij er daarna sterker uitkomt. Werk aan jezelf, je financiën en je gezondheid door hard door te pakken. Haal ook de bezem door je leven op het moment dat het tegenzit, zodat je het weer op de rails krijgt.
© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schulden oplossen met schuldenSchulden oplossen met schuldenVeel gezinnen in Nederland zitten in de problematische schulden. De problemen zijn onoverkomelijk door te hoge lasten en…
Schulden een reden om niet te scheidenSchulden een reden om niet te scheidenGeld is vaak een reden om niet te scheiden. De financiële positie van de beide partners wordt namelijk nog slechter als…
Tips om schulden op te lossenTips om schulden op te lossenOp de televisie zijn regelmatig programma’s die het verhaal vertellen van een gezin met grote schulden. Het programma en…

Al-Shabaab, kindsoldaten en verdrag Verenigde NatiesAl-Shabaab, kindsoldaten en verdrag Verenigde NatiesMet kindsoldaten worden strijders bedoeld die worden ingezet in een (burger)oorlog en nog niet de leeftijd van achttien…
Gruweldaden van Al-Shabaab in SomaliëGruweldaden van Al-Shabaab in SomaliëAl-Shabaab is een Somalische groepering die, hoewel naar eigen zeggen uitgaande van de islam, gezien wordt als een terro…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
 • http://www.aa-nederland.nl/index19.php
 • http://www.wsnp.rvr.org/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-06-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.