Blijf Groep – Thuis in huiselijk geweld

Blijf Groep – Thuis in huiselijk geweld De Blijf Groep vangt mensen op die te maken hebben gekregen met huiselijk geweld en dan met name in Noord-Holland en Flevoland. Blijf Groep vindt dat geweld in huiselijke kring moet stoppen. Verder wordt er hulp georganiseerd en zorgt de Blijf Groep dat de mensen die te maken krijgen met geweld een veilig onderdak krijgen. De Blijf Groep is in Amsterdam opgericht en werkt ook in die stad en in de rest van de provincie Noord-Holland. Ook Flevoland behoort tot het werkgebied van Blijf Groep.

Opvang na huiselijk geweld


Blijf Groep

De Blijf Groep organiseert hulp voor mensen die te maken krijgen met geweld in de huiselijke sfeer. Allereerst richt de Blijf Groep zich op de veiligheid van de betrokken personen. Daarna wordt er gekeken naar een oplossing. Blijf Groep is in 1974 in Amsterdam opgericht. Het werkgebied van de Blijf Groep is Noord-Holland (inclusief Amsterdam) en Flevoland.

Visie Blijf Groep

Huiselijk geweld moet stoppen, is de visie van Blijf Groep. Pas als iedereen meedoet is dat haalbaar.
Wat de Blijf Groep kan doen:
  • Direct beginnen met het bieden van hulp en ondersteuning
  • Zoeken naar mogelijkheden
  • Het verhaal achter het verhaal naar boven halen
  • Zeven dagen per week en klokje rond bereikbaar
  • Iedereen die nodig is wordt bij de zaak betrekken

Waarden Blijf Groep

Blijf Groep werkt volgens de volgende waarden:
  • Moedig
  • Respectvol
  • Flexibel
  • Rendabel

Moedig

De medewerkers zijn professioneel, krachtig en met lef. Ze gaan confrontaties niet uit de weg.

Respectvol

De medewerkers laten iedereen met wie ze werken in zijn waarde.

Flexibel

De medewerkers stemmen de werkwijze af op de situatie.

Rendabel

Blijf Groep zoekt naar een billijke prijs/kwaliteitsverhouding en heeft oog voor efficiency, marktgerichtheid en een optimaal bereik.

Bron: BlijfBron: Blijf

Organisatie

Blijf Groep is een stichting. Gemeenten en bijdragen van fondsen, bedrijven en particulieren financieren het werk.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld wordt gepleegd door een bekende, iemand uit de huiselijke of familiekring. Er is een relatie tussen de betrokkenen: het zijn familieleden, (ex-)partners of er is een ouder-kind relatie.

Fysiek geweld en psychische mishandeling

Huiselijk geweld houdt niet alleen fysiek geweld in. Psychische mishandeling, vernedering en overmatige controle valt er ook onder. Ook traditionele praktijken zoals besnijdenis worden tot huiselijk geweld gerekend.

Huiselijk geweld in Nederland

In Nederland zijn ieder jaar ongeveer 200.000 mensen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld. Zo’n 45 procent van de volwassen Nederlanders is ooit slachtoffer geweest van enige vorm van fysiek, seksueel of psychisch geweld in huiselijke kring.
De politie krijgt elk jaar ruim 63.000 meldingen binnen en dat zijn lang niet alle geweldsincidenten. Angst en schaamte weerhoudt mensen van aangifte.
Enkele cijfers op een rijtje:
  • jaarlijks 200.000 slachtoffers
  • 45% van de volwassen Nederlanders eens in het leven slachtoffer
  • 63.000 meldingen bij politie per jaar
  • 13.000 vrouwen per jaar naar opvang
  • 5% van ouderen wordt slachtoffer

Mannen en vrouwen

Het geweld treft mannen en vrouwen. Er zijn mannen die slachtoffer worden van eergerelateerd geweld door familieleden. Ook mensenhandel treft zowel vrouwen als mannen.
Elk jaar maken ongeveer 13.000 vrouwen gebruik van vrouwenopvang in Nederland.

Kinderen

Ieder jaar zijn in Nederland meer dan 100.000 kinderen getuige van huiselijk geweld. Dit geweld is zeer ingrijpend voor de kinderen.

Ouderen

Eén op de twintig ouderen boven de 65 jaar in Nederland wordt herhaaldelijk mishandeld. Mishandelaars zijn familieleden of hulpverleners.

Blijf Groep cijfers

2017:
  • 3018 adviezen gegeven
  • 3606 cliënten bijgestaan
  • 1352 ambulante trajecten
  • 547 kinderen opgevangen
  • 356 traject Tijdelijk Huisverbod

Oranje Huis-aanpak

Blijf Groep ontwikkelde een aanpak die huiselijk geweld duurzaam tegen moet gaan, een aanpak die recht doet aan de complexiteit van huiselijk geweld. Het is de Oranje Huis- aanpak genoemd. de aanpak is zo ingericht dat de cliënten de regie weer over hun eigen leven krijgen.

Krachtwerk

Een van de methodieken die wordt gebruikt om mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld te helpen hun leven op orde te krijgen is Krachtwerk. De cliënten worden begeleid naar een zo veilig en zelfstandig mogelijk bestaan.

Bereikbaarheid van Blijf Groep

  • Steunpunt Huiselijk Geweld: 0900-126 26 26
  • Bij levensbedreigende situatie: bel direct het alarmnummer 112
  • Veilig Thuis (advies- en meldpunt kindermishandeling): 0800-2000 of www.vooreenveiligthuis.nl/.

Week Zonder Geweld

Jaarlijks is er in november/ december een landelijke Week Zonder Geweld. In deze week worden diverse activiteiten georganiseerd rondom bewustwording dat geweld in huiselijke kring niet kan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hulpverlening bij huiselijk geweldHulpverlening is bij huiselijk geweld en kindermishandeling een belangrijk aspect om de slachtoffers en daders te helpen…
Geweld hoort nergens thuis: aanpak huiselijk geweld 2018-'21Geweld hoort nergens thuis: aanpak huiselijk geweld 2018-'21Elk geval van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling is er één te veel. Vooral in je eigen huis hoo…
Het huisverbod; de oplossing tegen huiselijk geweld?Het huisverbod is een juridisch beleidsinstrument dat kan worden ingezet om huiselijk geweld tegen te gaan of te voorkom…
Huiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboeHuiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboe40% van de naar schatting 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld is man. En toch weet maar een klein gedeelte hulp te…

De Telegraaf, ideale krant voor het gehele gezinDe Telegraaf, ideale krant voor het gehele gezinDe Telegraaf is de grootste krant van Nederland en wordt ook wel dé gezinskrant van Nederland genoemd vanwege de versche…
Repair Café: herstellen in plaats van weggooienHet is verleidelijk om je defecte broodrooster weg te gooien en een nieuwe te halen. Want wie kan zo'n apparaat nog repa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Blijfgroep logo
  • www.amk-nh.nl
  • www.blijfgroep.nl
  • Afbeelding bron 1: Blijf
Reacties

Hayet, 24-10-2017
Een dierbare vriendin van mijn buurvrouw wordt al lange tijd geestelijk en lichamelijk mishandeld door haar man, zelfs toen ze zwanger was. Ze is veranderd van een knappe onafhankelijke vrouw, een opgewekt zonnetje… naar een fragiel hoopje. Ze is helemaal gebroken. In een vorig huwelijk is haar ex er met haar kinderen vandoor gegaan naar onbekende bestemming. Haar huidige man dreigt er alles aan te doen om haar kind bij haar weg te halen als ze bij hem weggaat en niet alles doet wat hij beveelt. Ze is erg bang om haar kind te verliezen en durft hierdoor niet tegen hem te ondernemen. Wie kan haar helpen en hoe kan ik haar helpen? Reactie infoteur, 25-10-2017
Dag Hayet,
Woont uw vriendin in Noord-Holland of Flevoland? Neem dan contact op met Blijf groep. Het telefoonnummer staat wel in het artikel. Ook als zij niet in die twee provincies woont, kunnen de mensen van Blijf Groep vertellen waar ze het beste naartoe kan bellen.

Groet en sterkte,
Sjaan

M. Blok, 27-06-2015
Herkenbaar! Ik zoek hulp voor mij en mijm dochter. Met zijn narcisme heeft vader het gezag van mij afgetroggeld. Ik geen contact meer met mijn dochter, al bijna drie jaar lang. Ik ben
gek van pijn en verdriet. Wie helpt ons. Huisarts doet niks, huiselijk geweld wil mij niet ontvangen, AMK verscheurt mijn brief want de Raad vd K gelooft de narcist. Ik ben radeloos. Reactie infoteur, 27-06-2015
Als er sprake is van huiselijk geweld dan zullen de instanties toch echt moeten ingrijpen. Zoek steun bij vrienden.
Sterkte

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-10-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.