Repair Café: herstellen in plaats van weggooien
Het is verleidelijk om je defecte broodrooster weg te gooien en een nieuwe te halen. Want wie kan zo'n apparaat nog repareren? Jij. In het Repair Café kun je terecht met je defecte spullen. Onder deskundige begeleiding breng je jouw broodrooster weer tot leven. Weggooien is uit, repareren is IN!
Je kunt een kapotte stoel of een defecte mixer weggooien, een kast met een kapotte lade kan bij het grof vuil... Maar je kunt ze
ook repareren in het Repair Café. In het Repair Café kun je terecht met je defecte spullen en ga je samen met een deskundige aan de slag om jouw apparaat, meubel of fiets weer te herstellen, al dan niet onder het genot van een kopje koffie of thee. Gereedschap hoef je niet mee te nemen, in het Café is gezorgd voor de nodige gereedschappen en materialen. Hulp komt van deskundigen als elektriciens, timmerlui en fietsenmakers.
Waarom?
Het Repair Café is een initiatief van Marine Postma, die zich sinds 2007 op allerlei manieren inzet voor duurzaamheid op lokaal niveau. Met dit nieuwe format wil Postma de wegwerpmaatschappij een halt toe roepen en mensen weer bewust maken van de waarde van hun spullen.
Want enerzijds:
- worden te veel producten weggegooid, ook wanneer er nauwelijks wat aan mankeert;
- schaft men te makkelijk nieuwe producten aan, waardoor er meer producten gemaakt moeten worden;
- kost dit energie en draagt het bij aan de uitstoot van CO².
Anderzijds:
- is het repareren van spullen niet langer vanzelfsprekend;
- verdwijnt de kennis om spullen te kunnen repareren daardoor snel;
- wordt de ervaring van mensen die deze kennis wel hebben niet of nauwelijks benut.
Het Repair Café slaat dus vele vliegen in één klap. Milieuvervuiling en de uitstoot van CO² worden teruggebracht en de kennis die nodig is om dergelijke reparaties te doen wordt in stand gehouden en doorgegeven. Zo leren mensen de waarde van hun spullen opnieuw in te zien, waarmee het Repair Café ook bijdraagt aan een mentaliteitsverandering die nodig is om een duurzame samenleving op poten te zetten. Omdat het concept van het Repair Café zich richt op mensen die hun defecte spullen anders hadden weggegooid, vormt dit format geen concurrentie voor professionele reparateurs. Sterker nog; bezoekers worden regelmatig doorverwezen naar de weinige professionals die er nog zijn.
Waar?
Het Repair Café voorziet in een behoefte, wat blijkt uit het feit dat de bijeenkomsten goed bezocht worden en dat er in vele gemeentes inmiddels een Repair Café bestaat:
Abcoude, Almere, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Berkum, Bilthoven, Boxtel, Bussum, Castricum, Culemborg, Delft, Den Haag, Deventer, Goes, Gouda, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hilversum, Hoogeveen, Houten, IJsselstein, Leiden, Maastricht, Middelharnis, Mijdrecht, Nijmegen, Oldenzaal, Rotterdam, Schijndel, Tiel, Tilburg, Steenwijk, Utrecht, Veldhoven, Vlaardingen, Wageningen, Wolfheze, Zeewolde, Zeist
Zelf starten
Voor wie zelf een Repair Café wil starten, biedt de Stichting Repair Café ondersteuning. De stichting biedt bijvoorbeeld:
- een uitgebreid informatiepakket
- advies op maat
- poster- en flyermateriaal
- publiciteit via ons landelijke netwerk
- een eventueel bezoek van de Repair Bus, met gereedschap en reparatiedeskundigen aan boord
- de mogelijkheid om een eigen website bij te houden
Om het concept Repair Café herkenbaar te houden en om het netwerk uit te kunnen breiden stelt de Stichting Repair Café wel eisen aan nieuwe initiatieven die onder de naam Repair Café worden opgezet.