Leeuwarder Courant - Dagblad van de provincie Friesland

Leeuwarder Courant - Dagblad van de provincie Friesland Leeuwarder Courant is sinds 1752 de grootste krant van Friesland en opereert altijd nog onder dezelfde naam. De krant wordt kortweg LC genoemd. Het grootste deel van de krant is in het Nederlands, maar er wordt ook Fries geschreven in de LC. De krant werkt samen met het Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad en diverse regionale weekbladen en magazins. De Leeuwarder publiceert haar nieuws digitaal op een website en een app en verkoopt plus-artikelen achter een betaalmuur. Via de online-kiosk Blendle zijn losse artikelen te koop.
Bron: LCBron: LC

Buitenlands nieuws

De LC is een provinciale krant met de blik op de provincie, het binnenland en met buitenlands nieuws. Aanvankelijk bracht de Leeuwarder Courant slechts buitenlands nieuws. De krant was toentertijd gericht op kooplieden die naar dat nieuws uitkeken. Later kwam binnenlands nieuws en pas in 1850 kwam het provinciale nieuws in de krant aan bod. Na de oorlog groeide de LC uit tot een provinciale kwaliteitskrant op broadsheetformaat.

Dagblad op tabloid

Op 29 september 2012 verschijnt de LC voor het eerst op tabloidformaat. Met de overstap naar dit formaat wijzigt tevens de indeling van de krant. Op zaterdag verschijnt een nieuwe bijlage met als titel Smaak & Stijl over mode, reizen, computerspellen, eten en drinken. Inhoudelijk wordt het journalistiek zwaarder, onder meer door veel ruimte te creëren voor grote verhalen. De kleine nieuwsberichtjes verdwijnen nagenoeg.

Provinciaal nieuws digitaal

Alle jaargangen van de LC zijn gedigitaliseerd. In 2007 werden in één keer 255 jaargangen voor digitale toegang bewerkt. Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant, een samenwerking tussen NDC Mediagroep en Tresoar, heeft zich op die digitalisering gestort.

Regionale kranten

In Friesland worden twee regionale dagbladen uitgegeven. De grootste van de twee is de LC en daarnaast is er nog de zelfstandige krant Friesch Dagblad. De kranten bestaan sinds 1903, de eerste uitgave van het Friesch Dagblad, naast elkaar. Op 1 juli 2013 wordt het Friesch Dagblad geïntegreerd in de NDC, het concern waar ook LC en DvhN deel van uitmaken. De krant houdt een zelfstandige redactie.

NDC Mediagroep

De LC wordt, net als het Dagblad van het Noorden, uitgegeven door de Noordelijke Dagblad Combinatie. NDC Mediagroep is bekend met Noord-Nederland als geen ander. De titels zijn al sinds 1752 verweven met dit gebied. NDC Mediagroep is uitgever van tientallen weekbladen, die gericht zijn op de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland.
NDC geeft tevens de magazines Noorderland en Ambitie uit en eigenaar van radiostations Waterstad FM, Radio NL en Arrow Classic Rock Noord.

NDC/ VBK

NDC is onderdeel van NDC/ VBK.
In september 2012 maakt boekenuitgeverij Veen Bosch & Keuning (VBK) zich los uit de moedermaatschappij NDC VBK. De boekenuitgeverij wordt voortgezet door het management en haar medewerkers. VBK is, net als NDC Mediagroep een van de drie onderdelen van NDC/ VBK, is de grootste uitgever van algemene boeken in Nederland en telt twaalf uitgeverijen waaronder Ambo Anthos, Amstel, Luitingh Sijthoff, Kok ten Have, Contact en Van Dale. De derde poot is de educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff.

Katernen van LC

De LC kent de volgende katernen en bijlagen
Bron: LCBron: LC
 • Fryslân (Regio)
 • Cultuur
 • Economie
 • Beurs
 • Sport
 • Sneon & Snein
 • Freed
 • Minske & Mear

Mobiel

LC.nl is via de smartphone te volgen. De website van de krant kent een mobiele variant. Op de mobiele LC staat regionieuws, sport, economie, binnen- en buitenland berichten.

iPad

De Leeuwarder Courant is 250 jaar na oprichting voor de iPad beschikbaar gemaakt in 2011. De krant kent dan al tien jaar een webeditie. Een betaalde applicatie voor de tablet ontsluit de volledige krant, die met foto’s en video’s zijn aangevuld. De app heeft een eigen redactie. Het archief van de mobiele krant gaat 30 dagen terug.

Paywall

Begin 2013 wordt, passend bij de crossmediale strategie van de LC, een zogenaamde paywall geïnstalleerd. Snel en kort nieuws blijft op internet en mobiel gratis, maar voor de onderscheidende content van de LC moeten gebruikers abonnee zijn of betalen.

Adressen Leeuwarder Courant

Directie (2012)

Gert Jan Oelderik

Hoofdredactie

hoofdredactie@lc.nl
Hans Snijder (algemeen)

Redactie

Chefs:
 • Provincie: Douwe Wijbrands, Arend van der Meulen, Saskia van Westhreenen en Cor de Boer
 • Economie: Irene Overduin
 • Sport: Renze Lolkema
 • Cultuur: Wim Vervoort
 • Bijlagen: Roel Snijder
 • Foto: Wietze Landman
 • Beeld: Jan de Boer
 • Coordinatie Internet: Linda Zeggelaar
 • Art Direction: Alie Veenhuizen

Redactiesecretariaat

T 058-284 5845
E redactie@lc.nl

Postadres

Postbus 394
8901 BD Leeuwarden

Bezoekadres

Sixmastraat 15
8932 PA Leeuwarden

Persberichten algemeen

T 058-284 5655
E redactie@lc.nl
LC-Webeditie:
E webeditie.lc@ndcmediagroep.nl

Ingezonden brieven

E ingezonden@lc.nl
Over de website
internet@lc.nl
www.ndcmediagroep.nl

Eind 2013

Eind 2013 veranderde er veel voor de LC. Diverse journalisten en fotografen werden ontslagen en de redactie kreeg de opdracht verregaand samen te werken met de redactie in Groningen.

Eind 2014

In november 2014 wordt er wederom een bezuinigingsronde voor NDC aangekondigd. Het zal nogmaals ontslagen bij de Leeuwarder Courant betekenen. Hoofdredacteur Hans Snijder laadt een ballonnetje op dat in 2019 de krant wellicht doordeweeks digitaal zal zijn te lezen en alleen nog op zaterdag op papier verschijnt. Hij filosofeert over het einde van de papieren krant en de volledige overgang naar digitaal. Hij denkt met "een open blik, nieuwsgierigheid en een nuchter verstand" naar de toekomst van de krant. "We moeten vernieuwen om ons journalistiek werk te kunnen blijven uitgeven."

Januari 2015

NDC blijft reorganiseren en er moeten 100 voltijd banen uit. De Leeuwarder Courant overlegde met de medewerkers en stelde voor dat de redactieleden minder gaan werken voor behoud van banen. Van de 100 te schrappen banen moeten er 30 van de redactie komen. Met een vrijwillige werktijdverkorting van twee uur per redacteur kunnen er 19 banen behouden blijven. Van de 184 redacteuren bleken er 127 bereid twee uur in te leveren.
De NDC moet kosten besparen omdat er in februari 2016 een aflossing van 15 miljoen euro aan huisbankier ING gedaan moet kunnen worden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leeuwarder Courant - De mooiste regionale krant van EuropaLeeuwarder Courant - De mooiste regionale krant van EuropaDe Leeuwarder Courant is op 16 november 2013 uitgeroepen tot de mooiste regionale dagblad van Europa: European Newspaper…
Dagbladen en de (vakantie)bezorgingDagbladen en de (vakantie)bezorgingKrantenlezers zijn in de regel trouw aan hun krant en nemen deze ook graag mee tijdens de vakantie. Lekker lui opstaan e…
Dr. Denker: De kerstpuzzel van Dagblad van het NoordenDr. Denker: De kerstpuzzel van Dagblad van het NoordenDe Dr. Denker puzzel, die jaarlijks vlak voor de kerst in het Dagblad van het Noorden verschijnt, is een begrip geworden…

H&M Giftcard: ook online te koop en te besteden?H&M Giftcard: ook online te koop en te besteden?De winkelketen H&M is één van de populairste winkels van Nederland en België. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de H…
Waarom brengt vrijdag de 13e ongeluk?Waarom brengt vrijdag de 13e ongeluk?De angst voor vrijdag de dertiende en de angst voor het getal dertien. Dertien wordt gezien als het ongeluksgetal en sam…
Bronnen en referenties
 • Persbureau Ameland
 • Leeuwarder Courant ../ 27 november 2014
 • NDC/ VBK
 • Wikipedia
 • Afbeelding bron 1: LC
 • Afbeelding bron 2: LC
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 11-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.