DNA dating - genetisch daten, het daten van de toekomst

DNA dating - genetisch daten, het daten van de toekomst Wetenschappers worden steeds beter in het ontrafelen van het menselijke DNA. Ziektes worden beter begrepen en kunnen hierdoor beter worden behandeld. Het DNA kan ook worden gebruikt om te kijken of twee mensen genetisch gezien bij elkaar passen. Hierdoor is het niet meer nodig om datingsites af te struinen naar de perfecte match. Op basis van genen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem kan de aantrekkingskracht tussen twee mensen worden bepaald, en op basis hiervan kan gezegd worden of het een match is.

Inhoud


Bron: Madprime, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Madprime, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het DNA

Hoe Desoxyribonucleïnezuur (DNA) wordt gebruikt in het lichaam is erg complex. In de meeste organismen bevat het DNA de erfelijke eigenschappen. DNA bestaat uit twee strengen nucleotiden die in de vorm van een dubbele helix om elkaar gedraaid zijn. De volgorde van de nucleotiden, de bouwblokken van het DNA, bepaalt welke informatie er staat. De volgorde van DNA kan worden gekopieerd naar RNA, wat vervolgens wordt afgelezen en omgezet in eiwitten. Deze eiwitten zijn belangrijk voor de biologische processen die plaatsvinden in het lichaam.

Het stukje DNA dat gebruikt wordt om een eiwit te vormen noemen we een gen. De informatie in ons DNA bepaalt veel dingen: welke kleur ogen we hebben, hoe snel we vet verbranden maar het kan ook bepalen of we meer kans lopen op een ziekte. Elk proces in ons lichaam wordt geregeld door DNA. Door medische onderzoeken wordt steeds meer duidelijk hoe het DNA tot in detail werkt. Wetenschappers zijn steeds beter in staat uit te vinden wat elke kleine afweking betekent voor het menselijke lichaam. Artsen kunnen mensen bijvoorbeeld al steeds vaker een persoonlijke medische behandeling geven door alle genetische informatie die bekend is.

Wat is genetisch daten?

Genetisch daten is het idee om mensen aan elkaar te koppelen gebaseerd op hun genetische overeenkomsten en verschillen. Het is hierbij niet zo dat elk gen wordt bekeken. Enkele genen waarvan vooraf is bepaald dat ze een invloed hebben op de aantrekkingskracht tussen personen worden vergeleken. Bij standaard datingsites moet je elkaar eerst via internet leren kennen waarna je in het echt kan bepalen of er een match is. Bij genetisch daten kan dit van tevoren worden bepaald aan de hand van het DNA van beide personen.

Het 'sweaty T-shirt'-experiment

Claus Wedekind is de persoon die als eerste het concept van genetisch koppelen heeft bedacht. Mannen moesten in het zweterige T-shirt-experiment, uitgevoerd in 1995, twee nachten lang een T-shirt dragen, aan vrouwen werd vervolgens gevraagd of ze de shirts wilden ruiken en een cijfer wilden geven. De lichaamsgeur wordt in verband gebracht met delen op het DNA genaamd humaan leukocytenantigenen (HLA), welke een rol spelen in het immuunsysteem. Hoe meer verschillende soorten HLA-types iemand heeft, hoe meer pathogenen/ziekteverwekkers iemand kan herkennen. Uit het experiment bleek dat vrouwen zich meer aangetrokken voelen tot de geur van mannen die een ander soort HLA-type hebben. Daarnaast lieten de vrouwen ook weten dat de geur van mannen die een ander HLA-type hadden hetzelfde rook als de geur van hun huidige of ex-partner.

Bij alle tests die worden uitgevoerd door verschillende genetische datingbedrijven wordt er gekeken naar het HLA-type als biomarker. Het draait hierbij om de stelling dat tegenpolen elkaar aantrekken. Hoe meer het paar van elkaar verschilt, hoe meer natuurlijke aantrekkingskracht er zal zijn.

Redenen om genetische overeenkomsten te gebruiken bij het daten

Genetische diversiteit goed voor de relatie

Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer partners genetisch sterk van elkaar verschillen dit de kans op een goede relatie toeneemt en het zal het seksleven ten goede komen. Daarnaast neemt ook de vruchtbaarheid toe wanneer partners genetisch sterk van elkaar verschillen.

Het scheelt tijd

Veel mensen verspillen veel tijd aan online daten. Ze leren elkaar kennen via internet en na een tijdje spreken ze af. Wanneer er geen match is moet dit weer van voren af aan beginnen. Genetisch daten kan informatie geven of er echte overeenkomsten zijn zonder elkaar te ontmoeten. De kans dat er een echte match is, zal hierdoor groter zijn, wat uiteindelijk tijd zal schelen.

Beter immuunsysteem bij kinderen

De meeste genetische datingtests zijn gebaseerd op het sweaty T-shirt-experiment en bekijken het HLA-type. Hoe meer de ouders verschillen in HLA-type, hoe groter de variatie hierin is bij hun kinderen. Het HLA-type is belangrijk voor het immuunsysteem. Wanneer iemand verschillende soorten HLA heeft zal dit er voor zorgen dat het immuunsysteem meer verschillende ziekmakende stofjes aan kunnen pakken. Hierdoor krijgen kinderen dus een beter immuunsysteem.

Scepticisme

Er zijn verschillende redenen waarom het genetisch daten beter klinkt dan het is:

Enkele genen

Het voornaamste punt van scepticisme is dat het niet logisch is om mensen te koppelen gebaseerd op enkele genen. Op dit moment gebruiken de grote bedrijven voornamelijk de HLA-genen om een match te bepalen. De genetica is enorm gecompliceerd, het bepaalt het uiterlijk, het gedrag en de gezondheid van mensen. Door maar naar enkele genen te kijken wordt het grootste gedeelte dus buiten beschouwing gelaten.

Andere factoren

Naast genetische informatie zijn er nog veel andere factoren die bepalen of twee mensen bij elkaar passen. Hierbij kan worden gedacht aan bepaalde uiterlijke kenmerken die niet genetisch zijn bepaald, socio-economische status of bijvoorbeeld het werk dat iemand doet. Wanneer er alleen naar de genetica wordt gekeken worden deze andere factoren buiten beschouwing gelaten.

Duur van de relatie

De factoren die worden genoemd hebben vaak alleen te maken met de directe aantrekkingskracht van mensen tot elkaar. Het zegt vaak weinig over hoe de relatie zich zal ontwikkelen en hoe lang het zal duren. Hoewel aantrekkingskracht belangrijk is in een relatie, zegt deze informatie dus niet alles.

Erfelijke ziektes

Bij genetisch daten wordt er voornamelijk gekeken naar het immuunsysteem. Er wordt niet gekeken of de twee personen een verhoogd risico hebben op het doorgeven van erfelijke ziektes.

Geen hard bewijs

Hoewel er veel korte experimenten zijn uitgevoerd om te bepalen of het HLA-type invloed heeft op aantrekkingskracht, is er geen hard bewijs dat het echt helpt bij het daten. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat tegenpolen helemaal niet meer aantrekkingskracht tot elkaar hebben. Het kan dus zijn dat lichaamsgeur en HLA-type inderdaad de aantrekking bepaalt maar er zal dus nog extra onderzoek gedaan moeten worden om het echt te bewijzen.

Bedrijven die zich richten op het genetische koppelen van mensen

Er zijn verschillende bedrijven die zich bezighouden met het koppelen van mensen gebaseerd op hun DNA. Hoewel de bedrijven over het algemeen eerlijk zijn en zeggen dat het DNA niet de enige factor is die de liefde bepaalt. Ze zeggen voornamelijk dat ze de mogelijkheden die er op dit moment, zoals een online profiel met drie zinnen tekst, willen verrijken om het makkelijker te maken om een match te vinden.

GenePartner

GenePartner zegt de formule te hebben om mannen en vrouwen aan elkaar te koppelen. Ze hebben onderzoek gedaan bij honderden koppels met een succesvolle relatie. Hier zijn verschillende genen uitgekomen die de relatie beïnvloeden, deze worden getest door GenePartner. Het wangslijmvlies wordt door GenePartner getest, op internet kun je dan vervolgens kijken of je met iemand gematcht bent. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de genetische compatibiliteit maar ook hoeveel de man en de vrouw sociaal gezien met elkaar overeenkomen. Hierbij kan worden gedacht aan leeftijd, opleiding, humor en interesses.

Instant Chemistry

Instant Chemistry werkt ongeveer hetzelfde als GenePartner. Er moet in een buisje worden gespuugd, uit het speeksel wordt dan vervolgens gekeken naar verschillende 'relationship markers'. Er wordt zowel gekeken naar de psychologische overeenkomsten als neurologische overeenkomsten en overeenkomsten in genetica.

SingldOut

Ook bij SingldOut wordt er een kit verstuurd, hier zit een buisje in waarin moet worden gespuugd. De kit met het volle buisje wordt teruggestuurd naar het lab. In dit laboratorium worden de verschillende genetische markers getest, de resultaten komen na een week op het profiel van de gebruiker waarna het vergeleken kan worden met andere gebruikers. Ze zeggen dat ze 40% van de aantrekkingskracht kunnen bestuderen.
© 2015 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Daten na een echtscheiding? Vier tips voor succesDaten na een echtscheiding? Vier tips voor succesBen jij net gescheiden en ben je van plan om weer te gaan daten? Lees dan hier een aantal tips voor een succesvolle dati…
Genetisch datenGenetisch datenNooit meer eindeloze avonden in de kroeg of discotheek doorbrengen om je ware levenspartner te ontmoeten. Nooit meer ell…

Jaloers op zijn ex: wat te doen?Jaloers op zijn ex: wat te doen?Jaloezie naar de ex van je huidige partner toe kan heel vervelend en frustrerend zijn, zowel voor jezelf als voor je par…
Verliefd op iemand uit het buitenlandVerliefd op iemand uit het buitenlandHoewel het niet even handig is kan het zomaar gebeuren dat u verliefd wordt op iemand uit een ander land. Het kan zijn d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://drive.google.com/file/d/0B4_EHJ2xl7rKYjQ1OWY4M2ItODMxYS00Yzk3LTgwNDItYmI0OTZiY2JmMjRj/view?ddrp=1&hl=en&pli=1
  • http://www.dailymail.co.uk/news/article-2698547/Using-DNA-perfect-mate-New-dating-site-uses-DNA-tests-gauge-biological-compatibility.html
  • http://genepartner.com/
  • http://www.genepartner.com/index.php/science
  • http://instantchemistry.com/#how-it-works
  • http://singldout.com/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/SingldOut
  • Afbeelding bron 1: Madprime, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 12-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.