Genetisch daten
Nooit meer eindeloze avonden in de kroeg of discotheek doorbrengen om je ware levenspartner te ontmoeten. Nooit meer ellenlange dates met oninteressante personen uitzitten. Nooit meer tig euro's neerleggen om in contact te komen met die felbegeerde vrijgezel op de datingsite op Internet. Er is nu een organisatie welke de ideale partner voor je pretendeert te hebben: GenePartner. De ideale relatie marketing zou je zo zeggen. De ideale partner vinden wordt een fluitje van een cent met GenePartner!
GenePartner
GenePartner is een bedrijf dat een formule heeft om mannen en vrouwen aan elkaar te koppelen door specifieke genen in hun
DNA te analyseren. Dit is voortgekomen uit onderzoek op basis van honderden koppels met een succesvolle relatie en analyses van hun genetische combinatie.
Onderzoek wordt verricht op basis van een sample van je
speeksel, wat uit je
wangslijmvlies wordt weggenomen voor een dna test. Wanneer je een andere GenePartner treft die je aantrekkelijk en interessant vindt, kan je zijn of haar GenePartnerID in het match-systeem op de website van GenePartner invoeren en zie je direct of jullie genetisch bij elkaar passen of niet.
Waarom daten op basis van DNA?
GenePartner analyseert de
moleculen die een rol spelen bij het
activeren van immunologische factoren tijdens een
immuun respons, welke essentieel zijn voor immuniteit. Wanneer twee mensen sterk verschillen in deze specifieke moleculen creëren ze een grotere variëteit in mogelijke immuunresponsen, wat henzelf en eventuele kinderen beter beschermt tegen ziekten.
Volgens het bedrijf voelen we ons
niet aangetrokken tot onze naaste familieleden omdat deze sterk onze genetische makeup delen en we dus genetisch gezien geen geschikte partners zijn.
Succesvolle relaties
Wat GenePartner dus eigenlijk beweert, is dat je de beste relatie hebt met iemand die genetisch sterk van je verschilt. Ik vind dit niet erg aannemelijk, omdat uit diverse andere onderzoeken blijkt dat tegenpolen elkaar helemaal niet aantrekken, en gelijkgestelden juist wel. Hiermee wordt indirect de genetische opmaak betrokken, omdat een persoon altijd een resultaat is van zijn of haar
omgeving en genetische voorbestemming.
Ziekten
De ideale partner is mijns inziens eerder te vinden op basis van
andere kenmerken dan genetische opmaak. Denk hierbij aan geloofsovertuiging, levensinstelling, leeftijd, hobby's, karakter etcetera. Ik geloof best dat het heel voordelig is om een dergelijke
genetische combinatie te vormen waarmee je de kans op bepaalde ziekten verkleint. Maar ik denk niet dat dát hetgeen is waaromheen je een goede sterke relatie bouwt. Sterker nog, ik durf te stellen dat van (milde) ziekten je relatie zelfs beter wordt wanneer je deze samen doorstaat!
Overerfbare ziekten
Ik heb zo mijn vraagtekens bij de manier waarop het ene immuunsysteem het andere immuunsysteem kan beïnvloeden. Wanneer de man een dominant geen heeft voor bijvoorbeeld ziekte X, zal vrouw echt geen positieve eigenschappen kunnen bijdragen waardoor de kans dat ziekte X zich openbaart minder wordt. De kans dat de ziekte overorven wordt is even groot, ook al heeft de vrouw een totaal ander genetisch pakket dan de man.
Homoseksuelen
Wat ik mij tevens afvraag, is hoe het dan zit met
homoseksuelen. Aangezien dezen geen kinderen kunnen krijgen samen, speelt het
'survival of the fittest' aspect geen rol. En toch blijkt zo'n 3 tot 10% van de bevolking uitgesproken homoseksueel te zijn.
Negeren zij deze genetische regels, of klopt er toch niet zoveel van als wat GenePartner beweert?