Jaloers op zijn ex: wat te doen?
Jaloezie naar de ex van je huidige partner toe kan heel vervelend en frustrerend zijn, zowel voor jezelf als voor je partner. Maar wat doe je er tegen? Ga als eerste na of er echt een reden is om jaloers te zijn. Het is niet voor niks de ex van je partner, hij kiest er bewust voor om nu met jóu samen te zijn. Ga vervolgens na waardoor de jaloerse gevoelens aangewakkerd worden. Word je bijvoorbeeld regelmatig met zijn ex geconfronteerd? Als je eenmaal door hebt waar jouw jaloezie vandaan komt, kun je het probleem aan gaan pakken.
Waarom ben je jaloers op zijn ex?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je jaloers bent op de ex van je partner. Misschien ben je onzeker over je relatie of probeert zijn ex bewust te stoken. Vaak komt jaloezie door een combinatie van factoren.
De relatie met de ex is nog niet helemaal afgesloten
Een nieuwe relatie betekent een nieuw begin. Dat vaagt het verleden met zijn ex niet weg, maar als duidelijk is dat de ex een gesloten boek is (geen gevoelens meer, soms helemaal geen contact meer), dan kun je dat verleden van je partner accepteren en een plek geven. Het wordt lastiger als er nog veel contact is met de ex, bijvoorbeeld omdat er kinderen in het spel zijn of gezamenlijke vrienden. Misschien heeft je partner zijn ex nog niet helemaal losgelaten omdat er nog gevoelens van liefde zijn of juist omdat er haat en nijd is door een vechtscheiding. Het kan ook dat je partner wel door is gegaan, maar dat zijn ex degene is die het verleden niet los kan laten en contact blijft zoeken. Daardoor kun je de ex als rivaal blijven zien, wat zorgt voor onzekerheid en jaloezie. Wat belangrijk is als een ex nog een rol speelt in het leven van je partner, is dat daar duidelijke afspraken over gemaakt worden, zodat iedereen weet wat wel en niet kan.
Je hebt het gevoel dat je minder bent dan zijn ex
Als je een nieuwe relatie hebt is het normaal om jezelf te vergelijken met exen van je partner. Waren die knapper, grappiger, succesvoller? Vooral als je een ex tegenkomt, op foto's ziet of er verhalen over hoort kun je daar soms onzeker van worden. Bedenk dan dat je partner niet zomaar voor jou heeft gekozen. Jij bent minstens zo leuk als die andere vrouw en jouw partner wil bewust met jou samen zijn. Als onzekere gevoelens of jaloezie naar de ex toe niet vanzelf verdwijnen, kan dat liggen aan een laag zelfbeeld. Onzekerheid zorgt ervoor dat je alles voor jezelf negatief gaat invullen. Stel je ziet zijn ex op een feestje, op haar best gekleed en omringd door mensen die geïnteresseerd luisteren en om haar grapjes lachen. Je kunt dan jezelf gek maken met vragen als: vindt hij haar mooier, lacht hij ook zo om mijn grappen, vindt iedereen haar interessanter dan dat ze mij vinden? Stop daarmee! Een ex zien op een feestje is een momentopname. Waarschijnlijk is zij ook onzeker omdat jij er bent, de nieuwe vriendin, en doet zij heel hard haar best om dat niet te laten merken en leuk over te komen. Focus je op jezelf, op jouw eigen positieve kanten en op je partner en jullie relatie.
Je bent jaloers op zijn vorige relatie
Behalve jaloers zijn op zijn ex, kun je ook jaloers zijn op haar relatie met jouw partner. Vooral als de relatie lang stand heeft gehouden, kun je jaloezie voelen over alles wat jouw partner met een ex heeft meegemaakt. Vakanties, uitstapjes, samenwonen, misschien een huwelijk of kinderen samen, de band met elkaar, met de (schoon-) familie en vrienden. Als jouw partner een lange relatie achter de rug heeft, is het logisch dat hij veel mooie maar ook slechte herinneringen aan een ex heeft. Dat kan soms lastig zijn, zeker als jij net met je partner samen bent en dus nog niet zoveel hebt meegemaakt samen. Dat betekent echter niet dat jouw relatie minder goed of sterk is. Bedenk je dat dit jullie tijd is, nu jullie samen zijn komen al die mooie en leuke ervaringen samen vanzelf. Realiseer je ook dat jouw partner, waar jij zoveel om geeft, de persoon is die hij is door zijn verleden. Het kan zomaar die ex zijn waardoor jouw partner in is gaan zien dat jij, in tegenstelling tot zijn ex, precies het type vrouw bent dat echt bij hem past.
Negatieve ervaringen uit het verleden maken dat je sneller jaloers bent
Een lastige vorm van jaloezie is jaloezie die gebaseerd is op eerdere negatieve ervaringen. Je bent bijvoorbeeld door een partner in de steek gelaten die terug ging naar zijn ex of lastig gevallen door een ex, bedrogen, noem het maar op. Dan is er geen sprake van 'gezonde' jaloezie maar van gegronde angst dat zijn ex een bedreiging is voor jouw relatie. Probeer voor jezelf om deze relatie los te zien van eerdere ervaringen. Alle mensen zijn anders, als je slechte ervaringen hebt met exen en relaties, betekent dat niet dat dat in je huidige relatie ook zal gebeuren. Belangrijk is om jouw gevoelens uit te spreken naar je partner toe. Als hij inziet waardoor jij sneller jaloers bent of bijvoorbeeld onzeker of achterdochtig bent, kan hij daar rekening mee houden en jou geruststellen.
Hoe voorkom je jaloezie?
Jaloerse gevoelens en jaloers gedrag kunnen zwaar op een relatie drukken en zelfs relaties kapot maken. Daarnaast kun je er persoonlijk erg onzeker en achterdochtig van worden. Het beste is dus om jaloezie te vermijden. Dat doe je door je vooral op jezelf en je eigen relatie te focussen. Probeer vorige relaties en gedachten over zijn ex of exen los te laten. Als jij je goed voelt over jezelf en je relatie gaat goed, heb je veel minder de neiging om iets te zoeken achter contact van je partner met een ex. Hetzelfde geldt als je zijn ex tegenkomt: focus je op jezelf in plaats van te letten op haar en hoe ze eruit ziet, hoe ze overkomt, hoe anderen op haar reageren enzovoorts. Ga zijn ex ook zeker niet opzoeken op social media of op zoek naar gesprekken (op bijvoorbeeld zijn telefoon of email) tussen je partner en zijn ex. Mocht je toch nog jaloers blijven en je er echt vervelend onder voelen, praat er dan vooral over met je partner. Hij is degene die jouw onzekerheid en jaloerse gevoelens het beste weg kan nemen. Uiteindelijk zul je er vertrouwen in krijgen dat jouw jaloezie nergens voor nodig is.