Telefonische hulplijn voor een anoniem vertrouwelijk gesprek
Een mens heeft soms emoties, ervaringen en problemen die hij/zij met een objectieve toehoorder wil delen. Voor het krijgen van een begripvol luisterend oor. Bijvoorbeeld op gebied van relaties, gezondheid, eenzaamheid, depressie, zelfmoordgedachten, opvoeding, agressie, verslaving etc. Gelukkig zijn er begripvolle hulpdiensten, zoals De Luisterlijn, waar je 24 uur per etmaal met je gevoelens terecht kunt via een anoniem telefoon- of chatgesprek. Gewoon om je hart te luchten, waardoor je gemoed tot rust kan komen en het gepieker minder wordt.
Anonieme hulp op afstand verplicht sinds 2015 in het kader van de WMO
We kunnen niet alle emotionele problemen waarmee we in een leven te maken krijgen in ons eentje verwerken en hunkeren daarom vaak naar een luisterend oor. Maar niet iedereen is in de luxe positie z'n problemen met een begripvolle bekende te kunnen delen. En soms heb je juist liever anonieme hulp, bij intieme kwesties.
De Wmo wet verplicht daarom de overheid om landelijk te voorzien in de anonieme 7x24-uurs hulp op afstand. Een faciliteit die daarvoor trouwens al aangeboden werd door Sensoor, tegenwoordig De Luisterlijn geheten.
Onbekend of anoniem
In veel gevallen bespreekt een mens zijn problemen ook met deskundigen buiten de familie- en bekendensfeer, waarbij de huisarts wel het meest typische voorbeeld is als het intieme zaken betreft die de gezondheid aangaan. En op gebied van veiligheid kan soms de politie een klankbord zijn.
Maar er zijn ook zaken waar je geheel anoniem wil blijven, terwijl je toch behoefte hebt aan advies of een luisterend oor. Om de problemen die je hebt van je af te kunnen praten of met hulp van een ander in rij en gelid te kunnen zetten. In dergelijke kwesties bieden anonieme telefonische hulpinstanties grote uitkomst. Instanties dus waarbij je niet per sé je naam hoeft te noemen als je daar geen zin in hebt, en die toch bereid zijn naar je te luisteren en te helpen bij het vinden van een oplossing of verlichting voor je probleem.
Bang, blij, bedroefd, boos
Dit zijn de vier basisemoties, die dikwijls een dusdanig hevig effect op mensen hebben, dat ze er hoe dan ook met een ander over moeten kunnen praten. Soms nog liever anoniem, dan oog in oog met een ander. Voorbeelden hiervan:
- Een geheime liefde.
- Opgeluchtheid, erkenning of waardering niet kunnen uiten.
- Een down gevoel, in de put zitten, depressie
- Het niet meer zien zitten, zelfdodingsgevoelens
- Enthousiasme niet kunnen delen.
- Gevoelens van eenzaamheid.
- In de war zijn.
- Gewoon met iemand willen praten, maar niemand hebben.
- Gevoelens van paniek, spanning, stress of angst delen
Hulpverleningsinstanties
Gelukkig zijn er een aantal instanties waar mensen met bovenstaande voorbeelden terecht kunnen, soms met professionele krachten die advies geven, maar ook vaak met goed opgeleide vrijwilligers die helpen om de beller weer inzicht in zijn of haar probleem te geven en een richting voor een oplossing kunnen aangeven:
- De Luisterlijn: 088 0767 000. Dag en nacht, ook op zondagen beschikbaar voor een (anoniem) telefoongesprek (normale kosten zonder toeslag) met een deskundig opgeleide vrijwilliger. Er kan ook gechat worden. Zie ook: deluisterlijn.nl.
- Stichting Korrelatie: 0900 1450. Voor informatie hulp en advies (15 cent per minuut). Je kunt ook mailen naar vraag@korrelatie.nl of chatten op www.korrelatie.nl.
- Alcohol Infolijn: 0900 500 20 21. Voor (anonieme) vragen over alcohol (gebruik) (10 cent per minuut). Of mail naar alcoholinfolijn@nigz.nl.
- Drugs Infolijn: 0900 1995. Voor drugs (ook alcohol) en drugsgebruik (10 cent per minuut).
- Informatie & Advieslijn: 0900-9039039. Is van het Fonds Psychische Gezondheid voor hulp en advies bij psychische problemen, zoals een depressie (20 cent per minuut, op werkdagen van 10.00-16.00 uur). Zie ook: www.psychowijzer.nl en www.fondspsychischegezondheid.nl.
- 113online.nl Bij zelfmoordgevoelens (ook 0900 - 0113) 5 cent per minuut
De landelijke luisterlijn
Uit bovenstaande opgave blijkt dat De Luisterlijn de enige telefonische hulpdienst is die, gedurende het gehele jaar, dag en nacht bereikbaar is, maar bovendien een goedkoop telefoontarief hanteert. Goed opgeleide ervaren vrijwilligers staan open voor elk gesprek en bieden een luisterend en adviserend oor. Ook als je eenzaam bent en behoefte hebt aan een begripvolle toehoorder, omdat je even je hart wil luchten. En alles geheel anoniem, dus naam en adres noem je niet.
Informatie-site van de overheid
Www.regelhulp.nl is een site waar men ook actuele informatie kan raadplegen bij het vinden van hulp op het gebied van zorg, ondersteuning, jeugdhulp en financiële regelingen bij ziekte en beperking. Regelhulp is daarmee een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.
Lees verder