mijn kijk opOok menige hetero durft vaak niet uit de kast te komen
Het "in de kast blijven" is niet uitsluitend een homokwestie. Velen spreken immers niet over hun alcoholprobleem, depressiviteit, faalangst, eenzaamheid, ziekte, huwelijksproblemen, financiële tekorten, enz. Maar de behoefte aan een begripvol luisterend oor is niettemin toch vaak groot. Daarom is er de telefonische hulpdienst De Luisterlijn waar iedereen met een probleem 24 uur per etmaal terecht kan om in een goed gesprek z'n hart te luchten. Bel 088 0767 000, je kunt volledig anoniem blijven.
Homo is scheldwoord
Dat homoseksuelen angst hebben voor een coming-out is dikwijls wel te begrijpen. De heterowereld is niet altijd begripvol voor homo mannen of lesbische vrouwen. Bij bepaalde groeperingen of beroepsgroepen wordt er zelfs op aangedrongen om te verbergen dat je homo bent. Volgens oud-scheidsrechter Dick Jol stelt ook de KNVB er geen prijs op als scheidsrechters laten weten dat ze van de "verkeerde kant" zijn. Zolang het woord homo nog een scheldwoord is, valt het niet mee om uit de kast te komen.
Niet uit de kast vanwege je afkomst
Maar je hoeft geen homo te zijn om niet uit de kast te durven komen. Het antisemitisme heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat, zeker voor en kort na de Tweede Wereldoorlog, ook Joden dikwijls niet met hun afkomst te koop liepen en het ontkenden. Met een uitgesproken joods uiterlijk of met een typisch joodse achternaam als Cohen, viel dat natuurlijk niet mee. Maar als je hele familie in de oorlog is vermoord, viel een dergelijke ontkenning goed te begrijpen. Nog steeds is het opmerkelijk dat Joden, hun afkomst omfloersen door te verkondigen dat ze "Joods bloed" hebben, van "Joodse komaf" zijn e.d. De uitspraak "Ik ben een Jood" (of Jodin) hoor je zelden.
Vanwege je afwijkende smaak
Je maakt je niet populair onder je vriendjes, van de basisschool of voortgezet onderwijs, als je bekent dat je best wel geraakt wordt door klassieke muziek. Want Mozart, Bach, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Vivaldi en Chopin kunnen ook jeugdige personen ontroeren en tot extase brengen. En je hoeft ook niet oud te zijn om in het Rijksmuseum te Amsterdam te genieten van de mooie schilderen uit de gouden eeuw. Maar die interesse is ook geen eigenschap om over op te scheppen bij de vrienden van jouw leeftijd.
Dat vrijwel alle gemengde koren in Nederland een tekort aan mannelijke zangers hebben, heeft er niet mee te maken dat mannen niet van zingen houden, maar omdat het voor de buitenwereld niet echt stoer staat als je in zo'n koor tussen vrouwen gaat zingen. Pas als mannen op enigszins gevorderde leeftijd zijn, durven ze vaak pas hun schroom te overwinnen en lid te worden van een gemengde zangvereniging.
Vanwege functie en opleiding
Wanneer je als werknemer een functie bekleedt, die boven het niveau van je vooropleiding ligt, maak je daarmee vaak liever geen reclame. De prestatie die het is, om met een relatief lage opleiding toch die verantwoordelijke baan met succes uit te oefenen, verliest het blijkbaar van de schaamte of onzekerheid wegens de mindere scholing.
Vanwege angst
Angst is een emotie waar we ook niet graag mee te koop lopen, vooral als die angst als laf valt te kwalificeren, want daar schamen we ons uiteraard voor. Maar soms is het juist verstandig om ons stoerder voor te doen dan we ons voelen.
- Want als een sporter of sportteam reeds vóór de aanvang van de wedstrijd gaat verkondigen dat er angst is om te verliezen, zal de krachtmeting zeker verloren worden.
- Zo werkt het ook averechts om je plankenkoorts, podiumangst of faalangst te verklappen vlak voor een theateroptreden of spreekbeurt. Mocht je toch behoefte hebben aan openheid, geef die dan na afloop van je optreden, nadat je eerst het welverdiende applaus in ontvangst hebt genomen.
Bijna iedereen blijft op zeker gebied in de kast
Je verzwijgt of ontkent bijvoorbeeld dat je:
- dyslectisch bent of moeite hebt met lezen,
- ondermaatse lichaamsdelen hebt, die juist kenmerkend zijn voor vrouwelijkheid of mannelijkheid,
- psychiatrische problemen hebt,
- haargroei op vervelende plaatsen hebt,
- financieel niet rond kunt komen, of dat je juist veel geld op de bank hebt,
- rij-angst hebt terwijl je als chauffeur werkt,
- vreemde verlangens of angsten hebt,
- pedofiele gevoelens hebt,
- je niet in God uit de Bijbel gelooft, terwijl je een betaalde functie in de kerk bekleedt,
- enz.
De Luisterlijn
Tob je met een persoonlijk probleem of wil je advies voor een moeilijke kwestie? Bel dan de telefonische hulpdienst De Luisterlijn, waar je dag en nacht terecht kan, al is het alleen maar om je hart te luchten en stoom af te blazen. Bel 088 0767 000. Je kunt volledig anoniem blijven.