Telefoonangst, bang zijn om te bellen of gebeld te worden
Voor veel mensen is het herkenbaar: angst voor de telefoon. Men heeft er moeite mee de telefoon op te nemen om te bellen en/of is bang om gebeld te worden.
Telefoonangst, wat is dat?
Wanneer je
angst hebt voor de
telefoon dan raak je geblokkeerd wanneer de telefoon gaat of wanneer je naar iemand moet bellen. Het angstzweet kan je zelfs uitbreken en je angst kan zulke grote vormen aannemen dat je de telefoon niet meer gebruikt. Het belsignaal wordt genegeerd en alle zaken waar je normaal gesproken even de telefoon voor pakt worden
alleen nog maar via de mail geregeld of blijven liggen en worden helemaal niet meer geregeld. Uiteraard kan dit vermijdend gedrag op den duur tot problemen leiden. Minder problematisch is de
angst voor
voicemail. Veel mensen durven geen bericht in te spreken op de
voicemail. Dit is meestal ook niet echt nodig, je kunt later proberen weer te bellen of de persoon in kwestie belt jou terug.
Oorzaken van telefoonangst
Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor telefoonangst. Meestal komt de telefoonangst voort uit
onzekerheid. Je voelt je onprettig wanneer je tegen iemand moet praten die je niet ziet of je bent bang dat je raar klinkt over de telefoon.
Daarnaast kan iemand met een
burn-out angst voor de telefoon ontwikkelen. Men is dan zo overwerkt dat elke verplichting teveel kan zijn, waardoor het gebruik van de telefoon als druk ervaren wordt. Ook mensen die
depressief zijn, kunnen in een situatie terechtkomen dat zij de telefoon gaan mijden. Door zware depressiviteit sluit men zich af van de buitenwereld en vermijdt men contact met anderen.
Wat kun je doen tegen telefoonangst?
Onzekerheid
Wanneer je last hebt van telefoonangst door onzekerheid dan is de meest effectieve oplossing jezelf ertoe te zetten om zoveel mogelijk wel de telefoon op te pakken of te bellen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je er aan gaat wennen en hoe meer zelfvertrouwen je krijgt in het omgaan met de telefoon. Veel mensen merken dat ze, wanneer ze eenmaal die drempel over zijn, geen last meer hebben van telefoonangst. Wel kan de telefoonangst weer terugkomen, wanneer men langere tijd niet bijvoorbeeld vreemden heeft moeten bellen. Het kan dan zijn dat je weer even jezelf moet overwinnen om de telefoon te pakken. Wanneer je voor je werk veel moet bellen, dan kun je wellicht een cursus telefonische communicatie volgen via je werkgever.
Burn-out
Bij telefoonangst als gevolg van een burn-out is het belangrijk dat je een traject gaat volgen waarbij je begeleid wordt om je burn-out te overwinnen. Naarmate de klachten van de burn-out verdwijnen, zal ook de tegenzin in het telefoneren langzaam maar zeker afnemen. Bespreek de mogelijkheden voor een begeleidingstraject bij een burn-out met je werkgever, je bedrijfsarts of je huisarts.
Depressie
Als je last hebt van telefoonangst als gevolg van een depressie, dan is waarschijnlijk alles je teveel. Ook kan het zijn dat je door je depressieve toestand de telefoon hoort, wanneer deze niet gaat, bijvoorbeeld midden in de nacht. Dit kan de angst voor de telefoon nog extra aanwakkeren. Op het moment dat je zelfs de telefoon niet meer opneemt, is het al lang hoog tijd om hulp te zoeken. Je afsluiten van de buitenwereld lijkt een veilige plek, maar zal je niet over je depressie heen helpen. Ga als eerste naar je huisarts met je klachten en vraag psychische hulp aan.