InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Carriere > Oppassen: de do's en don'ts

Oppassen: de do's en don'ts

Oppassen: de do's en don'ts Oppassen: waarom? Als scholier of student moet je aan een hoop zaken denken: is je huiswerk in orde, heb je je proefwerk/tentamen/examen wel genoeg voorbereid, kom je wel op tijd (de biologische wekker van jongeren gaat helaas later af dan dat de meeste scholen beginnen)? Op school liggen alweer de volgende uitdagingen: lig je goed in de groep, heb je veel vrienden, kan je goed meekomen met de les? Als je dan, na vier uur lang geleuter, een lekker vet saucijzenbroodje haalt, kom je voor een nare verrassing te staan: je geld is op! In het geval dat je het type bent dat altijd een stukje maand over houdt aan het einde van zijn geld, dan kan het handig zijn om een bijbaantje te zoeken. Als je geen zin hebt in een stressvolle baan achter de counter van een fastfoodrestaurant, de kassa van een supermarkt, als vakkenvuller of bollenpeller, dan is babysitten wellicht iets voor jou. Het belangrijkste is natuurlijk wel dat je kinderen leuk vindt, anders is dit baantje echt een no go.

Hoe kom je aan adressen?

Veel jongeren die een groot adressenbestand hebben, komen hier deels via via aan. Laat vooral weten aan al je familie en vrienden dat je een oppasadres zoekt. Er is altijd wel ergens een oom/tante/opa/oma die wellicht een vriend of kennis heeft die nog op zoek is. Ook babysitten bij familie kan, maar pas in dit geval wel op met discretie: vertel geen dingen over de kinderen waarvan je vindt dat niet iedereen die zou mogen weten. Daarnaast kun je hiervoor natuurlijk ook social media inzetten: zet het op je tijdlijn, of kijk of er oppasorganisaties zijn die een pagina met vacatures hebben. Oppasorganisaties zijn websites waarop je als oppas meestal gratis een oproep mag plaatsen, waarna je met een profiel iets over jezelf mag vertellen. Andersom plaatsen gezinnen hier ook oproepen, met informatie over hun kinderen en op welke tijden ze een oppas zoeken. Het verschilt per organisatie of jij als oppas betaalt om op dergelijke oproepen te reageren. Uiteraard is er ook nog de ouderwetse manier: het aloude briefje in de supermarkt.

Babysitten: vanaf welke leeftijd?

Als oppas is het natuurlijk belangrijk dat er een zeker verschil in leeftijd tussen jou en je oppaskind zit. Ga er vanuit dat er een minimaal leeftijdsverschil van 4 à 5 jaar moet zijn. Het is echter niet zo verstandig om als 12-jarige op baby's te passen: baby's hebben een zeer specifieke, intensieve zorg nodig.

Tips voor omgaan met kinderen

Je hoeft geen volleerd pedagoog te zijn om op te passen. Vraag, als de ouders niets vertellen, van tevoren naar hun belangrijkste regels. Het meest makkelijke is om die als oppas voort te zetten. Toch twijfel je soms over bepaalde dingen: mogen de kinderen een snoepje als ze erom vragen, hoe zit het met de bedtijden, naar buiten gaan, met vriendjes afspreken, enz.? Veel kinderen vertellen je namelijk dat het 'van papa en mama mag', terwijl dat in lang niet alle gevallen zo is. Blijf in zulke gevallen consequent: ondanks herhaaldelijk drammen, is 'nee' gewoon altijd 'nee'. Bedenk dat je als oppas niet alleen een vriend van de kinderen, maar ook opvoeder bent. Ondanks dat je er meestal maar een paar uurtjes bent, voeg jij iets toe aan hun ontwikkeling. Wees daarom eerlijk (doe nooit beloftes die je niet kunt waarmaken) en wees zoals eerder genoemd consequent, lief en open (als je iets over jezelf vertelt, vinden kinderen dat doorgaans heel fijn).

Van kinderen vanaf een jaar of 1,5 kun je storend gedrag negeren, in het kader van straf. Dit helpt soms beter dan erop ingaan. Sowieso moet je nooit de discussie aangaan, maar duidelijk en op kalme toon vertellen wat de consequenties zijn van het gedrag. Geef altijd ik-boodschappen en zorg ervoor dat je alleen het gedrag en niet het kind als persoon aanspreekt.

Voor baby's geldt dat zij alleen huilen, als ze niet in één van hun basisbehoefte (schone luier, eten, drinken, aandacht) voorzien zijn. Je kunt een baby dan ook nooit te veel aandacht geven.

Als laatste en eigenlijk is dit het allerbelangrijkste: neem altijd een telefoon mee, of zorg dat je weet hoe de huistelefoon werkt! Hoe ervaren je ook bent, er kan altijd wat misgaan. Het belangrijkste in dat geval is dat je in noodgevallen 112 kunt bellen en weet op welke nummers de ouders bereikbaar zijn. Bedenk dat je niet alles in één keer goed doet: waar mensen werken, worden er fouten gemaakt. Het belangrijkste is dat je bereid bent om van die fouten te leren en zo nog beter wordt!
© 2014 - 2019 Bo1995, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Opvoeden, hoe doe ik het goed?Opvoeden is niet makkelijk. Het is een ingewikkeld proces met allerlei verschillende deelaspecten. Bij opvoeden beïnvloe…
Straffen van kinderenStraffen van kinderenKinderen of leerlingen, als ze aardig zijn is er niks aan de hand, dan is het gezellig. Als ze vervelend zijn, is het wa…
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Kinderrechten, rechten en plichten van opvoedenKinderrechten, rechten en plichten van opvoedenIn Boek I van het Burgerlijk Wetboek, artikel 247, zijn de rechten en plichten vastgelegd, die gehanteerd moeten worden…
Stokstaartjes, een sterke groep roofdierenStokstaartjes, een sterke groep roofdierenStokstaartjes, ook wel aardmannetjes genoemd, behoren tot de sociaalste zoogdieren ter wereld. Hun samenwerking zekert d…
Bronnen en referenties
  • https://www.abnamro.nl/nl/prive/kinderen/index.html
  • Kinderpsychologie- en ontwikkeling voor Dummies

Reageer op het artikel "Oppassen: de do's en don'ts"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bo1995
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!