Overwinnen van werkloosheid

De laatste jaren is werkloosheid een steeds groter maatschappelijk probleem geworden in onze samenleving. Veel mensen verliezen hun werk van de ene op de andere dag en komen in een situatie van onmacht terecht welke tot jaren kan aanhouden zonder dat ze daar zelf ook maar iets aan kunnen veranderen. De mensen die wel een baan vinden moeten meestal tevreden zijn met een halftijdse job of werken onder hun capaciteiten. De overheid communiceert werkloosheidscijfers die ver onder de werkelijkheid liggen daar ze enkel rekening houden met die werklozen die actief op zoek zijn naar een baan. Wat zijn de oorzaken van deze hoge werkloosheidscijfers en hoe overbrug je het best deze periode als werkzoekende.

Oorzaken van werkloosheid

Er bestaat geen specifieke factor die aan de oorzaak zou liggen van werkloosheid. Meestal is dit een combinatie van verschillende factoren waar de werknemer spijtig genoeg meestal geen controle over heeft. Laten we eens kijken naar de belangrijkste oorzaken van werkloosheid:

Economie

Wat veroorzaakt nu die economische recessie? Helaas is daar geen bepalende factor voor maar maakt het gewoonweg deel uit van de conjunctuur. In goede financiële tijden zullen bedrijven groeien en uitbreiden om tegemoet te kunnen komen aan de stijgende vraag. Wanneer het aanbod boven de vraag uitgroeit is economische recessie een logisch gevolg. Ook de stijgende grondstofprijzen kan leiden tot een daling van de vraag. Wanneer de economie vertraagt zullen bedrijven moeten snijden in hun uitgaven om toch te kunnen overleven tijdens deze neerwaartse conjunctuur. De werkende mens is hiervan meestal het eerste slachtoffer.

Politiek

Helaas kan de politiek vandaag de dag een groot positief of negatief effect hebben op de economische situatie van een land door opgelegde wetten en regels. Een goed voorbeeld van de negatieve invloed van politiek op de werkloosheid zijn de hoge personeelskosten waardoor kleinere bedrijven zullen moeten functioneren met een minimum aantal werknemers omdat werknemers gewoonweg te duur worden. Denk maar aan de”witte kassa” die wordt opgelegd aan horecabedrijven om zwart werk tegen te gaan. Hierdoor wordt het voor de kleine restauranthouder onmogelijk om personeel in dienst te nemen.

De gezondheid van een bedrijf

Een andere reden waarom mensen hun job kunnen verliezen hangt af van de financiële gezondheidstoestand van een bedrijf. Slecht beleid of financiële problemen in een bedrijf, een productielijn verdwijnt of een grote klant haakt af door de moordende concurrentie, slechte interne controle en ga zo maar verder. Het zijn allemaal beïnvloedende factoren waardoor een bedrijf zal moeten snoeien in het personeelsbestand.

Wat als je zelf werkloos wordt?

Het beste advies om de donkere periode van werkloosheid te overbruggen: Je kiest een dag waarop je al je emoties, gevoelens en teleurstellingen de vrije loop laat. De volgende dag zet je dit allemaal van je af en zie je het zoeken van een nieuwe baan als je grootste prioriteit.

Maak een budget

Een andere grote prioriteit is het opstellen van een budget. Je zal waarschijnlijk geen uitkering ontvangen die even hoog ligt als je maandelijkse loon van toen je nog aan het werk was. Dit wil dus zeggen dat je je levensstijl zal moeten aanpassen aan je nieuwe inkomen. Je hebt alleszins je vaste kosten die hoe dan ook moeten worden betaald zoals een huishuur, hypotheek, onroerende voorheffing, energiefacturen, telefoonrekeningen en ga zo maar door. Van de resterende uitgaven maak je best een lijstje zodat je een duidelijk overzicht hebt welke overbodig zijn en je dus kunt elimineren om toch elke maand rond te kunnen komen. Dit is al een stressfactor minder wat je zoektocht naar werk zeker ten goede zal komen.

Ga deeltijds aan de slag

Terwijl je op zoek bent naar een full-time baan in je eigen vakgebied is het geen slecht idee om tijdelijk te werken als uitzendkracht of een deeltijdse baan aan te nemen. Dit is een positief signaal naar werkgevers dat je bereid bent om te werken en zal bovendien de lege ruimte op je cv opvullen. Misschien ontdek je wel een nieuwe vaardigheid in een nieuwe sector die je ook wel aanstaat waardoor je op termijn misschien voltijds aan de slag kunt in je nieuw vakgebied.

Omgaan met werkloosheid

Er zijn helaas geen manieren om met zekerheid uit het straatje van de werkloosheid te blijven. Er zijn echter wel een aantal acties die je kan ondernemen om sneller aan een nieuwe baan te geraken of om te voorkomen dat je werkloos wordt in de eerste plaats. Onderstaande tips zullen helpen om je waardevoller te maken voor je huidige of toekomstige bedrijf.

Opleiding

De dag van vandaag is het essentieel om een hoger diploma te bezitten om de kans op de goede job drastisch te verhogen. Veel bedrijven zullen je sollicitatie niet eens bekijken als je niet in het bezit bent van een diploma. Tegenwoordig zijn er heel wat instanties die opleidingen aanbieden voor mensen die werkloos zijn. Op die manier kunnen deze mensen hun vaardigheden uitbreiden waardoor ze sneller terug aan de slag kunnen gaan. Ook als je reeds je droomjob hebt gevonden benut je best elke kans op opleiding die je werkgever aanbiedt. Je verbetert je huidige en ontwikkelt nieuwe vaardigheden. Mocht je toch werkloos geraken zullen deze opleidingen altijd een meerwaarde zijn voor je cv.

Ontwikkel nichevaardigheden

Het ontwikkelen van nichevaardigheden is waarschijnlijk het allerbelangrijkste wat je kunt doen ongeacht of je nu werkt of niet. Hoe meer je weet, hoe waardevoller je wordt. Voor een boekhouder is het bijvoorbeeld essentieel om expert te zijn op het vlak van software zoals MS Excel en MS Access. Het zal je toelaten om gemakkelijker te werken met grote hoeveelheden data en bijwerken indien nodig. Als expert in bepaalde vakgebieden zal je waardevoller zijn voor het bedrijf en moeilijker te vervangen. Je zal ook gemakkelijker werk vinden na ontslag daar een brede waaier aan vaardigheden op een cv altijd positief werkt bij HR-professionals.

Technologie

We leven in een wereld die volledig wordt gerund door technologie die steeds sneller verandert. Op de hoogte blijven van technologische vernieuwingen in je eigen vakgebied zoals computer, software, smartphone etc. is dan ook heel belangrijk voor behoud van een job of het sneller vinden van een andere baan. Hier geldt immers ook, hoe meer je kent, hoe waardevoller je bent.

Werkhouding en werkethiek

Werkhouding en werkethiek zijn twee van de belangrijkste zaken die je kunnen helpen om te vermijden dat je tijdens slechte economische tijden in de werkloosheid beland. Ook al bezit je de beste vaardigheden ter wereld, iemand die niet gemotiveerd is en altijd klaagt zal ook sneller aan de deur worden gezet dat iemand die misschien niet zo technisch sterk is maar wel honderd procent inzet vertoont. Wanneer iemand je om hulp vraagt, doe dat dan zonder te klagen, zoek pro-actief naar oplossingen voor bepaalde problemen en probeer ten allen tijde procedures en processen te verbeteren. Wees een voorbeeld voor iedereen en behandel je bedrijf alsof je zelf directeur bent.

Besluit

De beste manier om werkloosheid te overwinnen doe je in eerste plaats door te voorkomen dat je werkloos wordt. Ontwikkel vaardigheden in zoveel mogelijk gebieden, blijf op de hoogte van de nieuwste technologieën en denk aan je werkhouding. Als je dit allemaal doet zal een periode van werkloosheid van korte duur zijn. Omhul je niet in zelfmedelijden maar zoek actief naar werk. Blijf doorgaan en laat je niet ontmoedigen door teleurstellingen.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesOntslag gehad? Waar heeft u recht op? Zoek juridisch adviesU heeft ontslag gekregen en u bent het er niet mee eens. In dit artikel leest u meer informatie over de ontslagprocedure…
WW: Hoogte, duur, voorwaardenWW: Hoogte, duur, voorwaardenDit artikel gaat over de WW-uitkering: de Werkloosheidswet. Hoe hoog is de WW-uitkering, aan welke voorwaarden moet u vo…
Op staande voet ontslagen – Heb ik recht op WW?Op staande voet ontslagen – Heb ik recht op WW?In bepaalde situaties heeft de werkgever de mogelijkheid om een medewerker op staande voet te ontslaan. Bestaat er in da…
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…

Beroepswerkloze: maak van je werkloosheid een succes!Beroepswerkloze: maak van je werkloosheid een succes!Onverhoopt werkloos worden, het kan iedereen overkomen! Zeker tijdens een recessie is de kans groot dat het jou eveneens…
Oppassen: de do's en don'tsOppassen: de do's en don'tsOppassen: waarom? Als scholier of student moet je aan een hoop zaken denken: is je huiswerk in orde, heb je je proefwerk…
Bronnen en referenties
  • http://home.zonnet.nl/fjreedijk/econot/arb04.htm
  • http://libertarian.nl/wp/2004/09/werkloosheid-de-werkelijke-oorzaken/
  • http://www.plusonline.nl/special-artikelen/langdurig-werkloos-blijf-positief-7-dips-7-tips
  • http://www.carrieretijger.nl/forum/showthread.php?t=7207
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.