Kun je na je studie WW aanvragen? Eisen voor een uitkering

Kun je na je studie WW aanvragen? Eisen voor een uitkering Heb je je studie afgerond of stop je ermee dan kan het zijn dat je werkloos wordt. Een afgeronde studie betekent namelijk niet automatisch dat je een baan hebt. Soms duurt het een aantal weken tot maanden, voordat je werkelijk een functie hebt verkregen. In de tussentijd heb je uiteraard geen inkomen en moet je een uitkering aanvragen. Waar moet je dan op letten, zodat je tijdelijk wel inkomen hebt?

WW na studie aanvragen


Verlies van aantal uren

Als je een baan verliest dan is het logisch dat je recht hebt op een uitkering. Dit geldt ook als je voor een deel wordt ontslagen. Over verloren uren kun je eveneens een uitkering aanvragen. Verloren gewerkte uren betekent dat je over die uren geen loon hebt. Verlies je per week vijf uur of meer dan kun je over die uren een uitkering aanvragen. Ben je echter minder dan tien uur per week actief geweest en verlies je meer dan de helft van die uren dan kun je over die uren eveneens een uitkering aanvragen.

Heb je gewerkt?

Je kunt in aanmerking komen van een uitkering indien je aantoonbaar werk hebt verricht. Het houdt in dat je minimaal 26 van de laatste 36 weken moet hebben gewerkt. Aantoonbaar werk houdt in dat het staat geregistreerd binnen het systeem van het UWV. Normale functies waarbij premies worden afgedragen staan namelijk in dat systeem. Voldoe je niet aan deze minimale eis dan heb je onvoldoende gewerkt en kun je geen aanspraak maken.

Was de baan volwaardig?

Onvolwaardig werk waarvoor loon is ontvangen wil nog niet betekenen dat er een WW verzekering aan gekoppeld is geweest. Even een paar weken bij iemand in dienst hoeft niet te betekenen dat het conform een arbeidsovereenkomst geregeld is geweest. Daarnaast geldt in principe ook dat een stage onverzekerd is. Je hebt mogelijk wel loon ontvangen overeenkomstig een stagecontract, echter de stageplaatsaanbieder draagt mogelijk geen premies af. Het is dus voor jou van belang om inzicht te hebben in hoeverre jouw werkgever werkelijk premie heeft afgedragen. Normaal kun je dat op je loonstrookje zien.

Ontslagreden

Er zijn vier wettelijk toegestane redenen waarom een arbeidscontract wordt ontbonden. Dit zijn:
  • van rechtswege: het contract is aangegaan voor een bepaalde termijn of wordt ontbonden als een doelstelling is bereikt;
  • wegens bedrijfseconomische omstandigheden: de onderneming draait slecht en moet personeel op straat zetten;
  • met wederzijds goedvinden: de werknemer heeft ander werk gevonden en daar gaat de werkgever mee akkoord;
  • ontslag op staande voet wegens een dringende reden.

Indien het ontslag niet valt te wijten aan de werknemer dan heeft men recht op een uitkering. Dat houdt in bij ontbinding van rechtswege en wegens bedrijfseconomische redenen.

Wanneer kun je het aanvragen?

Op het moment dat je bent ontslagen kun je het aanvragen. Uitgangspunt is dat je over de verloren uren geen inkomen uit andere inkomensbronnen hebt. Stop je met de studie echter loopt de studiefinanciering nog een tijdje door dan is dat ook inkomen. In principe kun je de aanvraag doen vanaf het moment dat de studiefinanciering is stopgezet. Bewaar altijd je beëindigingsovereenkomst goed, zodat je kunt aantonen dat je hebt gewerkt. De aanvraag kun je via het internet goed regelen door met je DigiD in te loggen op het systeem of je kunt naar het dichtstbijzijnde UWV kantoor gaan.

Hoeveel en hoe lang WW na studie?

Een uitkering is vaak van korte duur. Het geeft je de mogelijkheid om tijdelijk inkomen te hebben, zodat je de mogelijkheid hebt om een baan te vinden. Heb je de laatste vijf jaar minder dan vier jaar gewerkt dan heb je maar recht op drie maand. Over het verlies aan inkomen krijg je:
  • de eerste twee maand 75% over het verlies aan inkomen;
  • de derde maand en verder 70% over het verlies aan inkomen.

Daarmee kun je tijd overbruggen om na je studie een baan te kunnen vinden.

Sollicitatieplicht

Omdat je inkomen van de overheid krijgt wordt er de eis gesteld dat je moet solliciteren voor het aantal uren dat je de bijdrage krijgt. Oftewel je moet per week iets doen om ervoor te zorgen dat je een baan kunt vinden. Concreet houdt dat een sollicitatiebrief per week in. Daarnaast kun je gaan netwerken of linken om via kennissen een baan te vinden. Het is belangrijk dat je actief op zoek gaat om zo snel als mogelijk een leuke baan te vinden.

Nog geen baan wat dan?

Zijn jouw maanden binnen de uitkering voorbij en heb je nog geen baan kunnen vinden dan ga je er financieel op achteruit. Je kunt nog terugvallen op de bijstand, waartoe je eveneens een aanvraag doet bij het UWV. Daarmee kun je in je eerste levensbehoeften voorzien en heb je alsnog de mogelijkheid om een functie te krijgen. Overweeg daarnaast om een andere studie te doen, zodat je de tijd kunt overbruggen of dat je een gratis stage doet om werkervaring op te doen. Het kan ervoor zorgen dat je mogelijk wel sneller aan de bak komt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Wil jij carriere maken, maar heb je niet de juiste papieren? Overweeg jij naast je (fulltime) baan een studie te gaan vo…
Tegemoetkoming deeltijders aanvragenTegemoetkoming deeltijders aanvragenExtra geld om te kunnen studeren is altijd welkom. Wie in deeltijd een vmbo theoretische leerweg, havo- of vwo-deeltijdo…
Een beurs krijgen om te studeren in het buitenlandEen beurs krijgen om te studeren in het buitenlandStuderen in het buitenland is voor velen een droom, en niet iedereen zal het lukken om ook daadwerkelijk een studie te d…

Het openen van een winkelHet openen van een winkelHet is tegenwoordig lastig voor mensen die een eigen winkel willen openen, maar er zijn nog steeds mensen die het aandur…
Behoud je baan door met de elleboog te werkenBehoud je baan door met de elleboog te werkenKomt er een ontslagronde aan dan valt het altijd op! Diegene met een grote mond of ogenschijnlijk het meeste pocht bij d…
Bronnen en referenties
  • http://www.fnvbondgenoten.nl/werk_en_inkomen/dossiers/uitkeringen_ww_aow_wia/wanneer_heb_ik/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.