Netwerken voor introverte mensen
Wie vooruit wil komen op het werk, moet netwerken. Maar hoe doen introverte mensen dat, mensen die het zwaar valt om met Jan en alleman contact te leggen?
Introverte mensen kunnen het heel ver brengen
Wat hebben Barack Obama, Angela Merkel, Bill Gates en Mark Zuckerberg met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal beroemd en introvert. Maar bovenal tonen deze topfiguren uit politiek en bedrijfsleven aan: zelfs als rustig, gereserveerd persoon kan men het heel ver brengen en in de schijnwerpers staan.
Netwerken onmisbaar voor carrière
“Normale” introverte mensen hoeven zich uiteraard niet zo nadrukkelijk in het openbaar te bewegen als deze beroemdheden. Maar toch komen ook mensen in een gewoon beroep er niet omheen om zich af en toe te laten zien:
- op de zaak zijn er de ontmoetingen met de bedrijfsleiding;
- of de afdeling treft zich met een ander team voor een werklunch;
- men wordt naar een vakbeurs gestuurd of heeft zich ingeschreven voor een seminar.
Wie plichtsgetrouw is en carrièrebewust denkt, heeft geleerd dat zulke gebeurtenissen niet in het minst dienen om contacten te onderhouden.
Dat rustige introverte types alleen al bij de gedachte aan een praatje in de
stress schieten, is niet verwonderlijk. Jarenlang is het bij mensen in het bedrijfsleven erin gepompt dat contacten leggen een kerncompetentie van extraverten zou zijn: de doorgaans gebakken lucht verkondigende en alomtegenwoordige mensen met hun uitgebreide netwerken. Communicatieve types zijn in gezelschap in topvorm en voelen zich dan in hun element.
Introverte mensen in het nadeel
In vergelijking daarmee zijn introverte mensen in het nadeel:
- ze moeten zichzelf overwinnen om bijeenkomsten bij te wonen;
- spontaan op anderen afstappen valt hen zwaar;
- na een bijeenkomst met veel mensen zijn ze uitgeput en voelen ze de behoefte om zich in absolute afzondering te ontspannen.
Dit is volgens communicatiedeskundigen volkomen normaal. Introvert zijn heeft niets met verlegenheid of met
angst voor sociaal contact te maken maar meer met het feit dat men zich richt op de eigen innerlijke wereld. Introverte mensen gebruiken ontzettend veel
energie om te beoordelen of datgene wat er om hen heen gebeurt, wel past bij datgene wat er in hen persoonlijk omgaat.
Deze hoge verwerkingssnelheid betekent ook dat deze mensen gemakkelijk overgestimuleerd kunnen raken als er te veel prikkels op hen afkomen. Vandaar de
verwarring in hun hoofd en uitputting wanneer ze een evenement met veel en druk communicerende deelnemers hebben bezocht.
Hoe introverte mensen moeten netwerken
Dat wil niet zeggen dat stille en teruggetrokken types dergelijke bijeenkomsten moeten mijden. Integendeel: als ze verstandig zijn, mengen ze zich ook van tijd tot tijd “onder het volk”. Ze hoeven daarbij niet op hun tenen te lopen mits ze het op hun eigen manier doen en zich houden aan de volgende 3 basisregels:
- ken uw eigen wensen en sterke kanten en gebruik ze ook;
- concentreren u op zo weinig mogelijk mensen;
- zorg voor voldoende rustpauzes en begrens uw tijd.
Introverte mensen zijn goede toehoorders
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben introverte persoonlijkheden veel eigenschappen die bij netwerken in hun voordeel zijn:
- zo gelden ze als uitstekende waarnemers en toehoorders. En daardoor zijn het perfecte gesprekspartners die geconcentreerd bij de zaak blijven en een dialoog diepgang en inhoud kunnen geven.
- daarnaast kunnen ze zich zeer goed inleven in andere personen. Ze merken het doorgaans meteen als hun gesprekspartner geen zin meer heeft in verdere conversatie.
- en ze zijn volhardend en dat is ook een pluspunt want het duurt volgens deskundigen ruim twee jaar om een goed contact op te bouwen.
Netwerken cruciaal op het werk
Blijft de vraag of het onderhouden van netwerken voor banen en carrières inderdaad zo belangrijk is als in stapels boeken al jaren wordt beweerd. En zoals schattingen inderdaad laten vermoeden: 85 procent van alle leidinggevende functies wordt aan relaties vergeven, dus aan personen die men kent of die door iemand zijn aanbevolen.
Wie goed netwerkt, raakt sneller aan relevante informatie en dat kan erg waardevol blijken. En waarom niet ervoor zorgen dat de juiste mensen te weten komen wat u kan en wat u doet? Dat heeft niets te maken met plompe vermarkting maar met "strategische zichtbaarheid". Want het is een feit: gepromoot wordt er veel maar zelfs de bekwaamsten en meest ijverigen worden over het hoofd gezien als ze niet af en toe anderen op zich opmerkzaam maken.
Hoe een netwerk opbouwen?
"Wat doe ik hier eigenlijk?" Als dat ook voor u zeer herkenbaar is, zoek dan geen uitvluchten meer. Lees hier hoe u bedrijfsfeestjes en netwerkevenementen voortaan kunt doorstaan.
Wie zijn netwerk systematisch op wil bouwen, moet zich op de eerste plaats afvragen wie hij wil leren kennen en waar hij deze persoon bij voorkeur wil ontmoeten:
- zoekt u kontakten in het lokale bedrijfsleven? Meldt u zich dan aan bij een brancheorganisatie;
- bent u ondernemer en wilt u in kontakt komen met gelijkgestemde mensen? Treed dan toe tot een ondernemersorganisatie.
- en wilt u contacten leggen met potentiële klanten, breng dan eens een bezoek aan een vakbeurs.
Belangrijk: ga niet willekeurig te werk. Kies de evenementen en organisaties met zorg uit en stelt u zich realistische doelen. Eén enkel contact dat tot een waardevolle en veelbelovende relatie leidt, is van meer waarde dan een stapel visitekaartjes, waarbij men moeite heeft om namen met gezichten te verbinden.
Zoek geen uitvluchten meer
"Zoveel mensen bij elkaar, verschrikkelijk!"
Ga er wat vroeger heen. Het is prettiger om een ruimte met weinig mensen te betreden dan eentje die al afgeladen vol is. En als u vroeg bent, kunt u zich nuttig maken, bijvoorbeeld door te helpen met het uitdelen van naamkaartjes. Zeg uw hulp liefst op voorhand toe: introverte mensen voelen zich volgens deskundigen uitstekend in vooraf gedefinieerde rollen.
"Ik ga daar al helemaal niet alleen heen!"
Moet u ook niet. Ga “in de slipstream” van een gezelllig persoon. Ga dus bij voorkeur naar dergelijke bijeenkomsten met iemand die veel mensen kent, iemand die gemakkelijk contacten legt en u kan voorstellen aan anderen.
"Keuvelen, dat is niets voor mij."
Met zo'n instelling bevindt u zich in goed gezelschap: voor veel mensen is communiceren met vreemden een van de minst aantrekkelijke delen van een netwerk onderhouden. "Ik weet niet wat te vertellen," zal vaak worden aangehaald als reden.
De oplossing is kinderlijk eenvoudig: u hoéft helemaal niets te zeggen. De meeste mensen zijn blij als iemand hen vragen stelt en hun antwoorden geïnteresseerd aanhoort. Het enige wat u nodig hebt, is een goed begin. Dan dient zich al gauw "de moeder aller vragen" aan: “Wat doet u voor uw beroep?
Andere suggeties:
- wat bevalt u het meest aan uw bedrijf, uw beroep?
- met welke projecten bent u momenteel bezig?
- hoe was uw dag?
- wat zijn uw plannen voor de zomervakantie?
"Dat duurt zeker weer een eeuwigheid."
Gezelligheid vormt een aanslag op de energie-reserves van in zichzelf gekeerde mensen. Geadviseerd wordt om aandacht te besteden aan mogelijke tekenen van vermoeidheid en tijdig daarnaar te handelen. Naar huis gaan voordat de tank leeg is, zal ook de spanning doen afnemen voor een volgend evenement.
Daarom: wie zijn doel bereikt heeft en zijn contacten gelegd heeft, kan zonder gène naar huis gaan. Dat zal hem niemand kwalijk nemen, en al helemaal niet als u het gesprek galant beëindigt. Suggesties:
- "Mag ik u mijn kaartje geven? Het doet me plezier u ontmoet te hebben";
- “U wilt ongetwijfeld nog met andere mensen praten. Ik wil u niet niet langer ophouden”.