Ik wil weer herintreden en nu?

Ik wil weer herintreden en nu? Wanneer je wilt herintreden is de eerste stap natuurlijk naar het UWV. Je kan hun vragen om je te begeleiden tijdens je herintreding. Zit de maatschappij wel te wachten op herintreders? Wat kan je verwachten en tegenkomen wanneer je gaat solliciteren? Welke mogelijkheden zijn er om iets anders te gaan doen dan weer terug te keren naar je vroegere beroep? Je hebt thuis fulltime voor de kinderen gezorgd en dan gaat de jongste weer naar school. Thuis zitten zonder kinderen om je heen wordt al snel vervelend dus ga je om je heen kijken naar een nieuwe uitdaging. Je wilt weer aan de slag. Wat zijn dan de mogelijkheden?

Solliciteren

Wanneer je langer dan drie jaar thuis gebleven bent en weer gaat solliciteren, kom je al snel tot de ontdekking dat je diploma's en werkervaring minder serieus worden genomen. O ja, ze willen je wel aannemen maar op een lagere positie of tegen minder salaris. Ze zien je namelijk niet meer als een volwaardig werknemer, want je bent niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook is het mogelijk dat ze je vragen om een opfriscursus te volgen.

Denk van te voren goed na in hoeverre je hierin mee wil gaan. Spreek ook goed af hoe je het één en ander gaat regelen. Wanneer je besluit voor een lager loon te gaan werken, spreek dan wel gelijk een termijn af. Na negen maanden werken ben je waarschijnlijk weer volledig ingewerkt en ben je weer op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen, dan moet het salaris dus ook worden aangepast naar een normaal niveau. Wanneer je weer gaat werken kom je ook voor allerlei kosten te staan. Kinderopvang, vervoer naar je werk, eventueel een tweede auto. Je salaris zal in ieder geval de extra kosten moeten dekken en liefst nog iets meer moeten opbrengen. Wanneer je voor niets moet werken heb je kans dat je je na enige maanden gaat afvragen waarvoor je dit allemaal doet en wordt het moeilijk vol te houden.

Voor jezelf beginnen

Een andere mogelijkheid is om voor jezelf te gaan beginnen als ZZP'er. In steeds meer beroepstakken zie je ZZP'ers opduiken, zoals in de verpleging en in administratieve functies. Het is een onzeker bestaan en je moet zelf achter werk aan. Er bestaan diverse websites waarop bedrijven werk kunnen aanbieden aan ZZP'ers en waarop deze zich dan kunnen inschrijven. Naast werken en werk zoeken moet je ook je eigen financiële administratie bijhouden. Wanneer je dit ziet zitten, is ZZP'er misschien iets voor jou.

Maak van je hobby je beroep

Steeds meer websites spelen graag in op mensen die een centje willen bijverdienen.
  • Kook jij graag voor grote groepen en wil je af en toe een maaltijd verkopen, biedt deze dan aan op een website zoals thuisafgehaald.nl.
  • Vind jij fotograferen leuk, lees dan hier verder: Beginnen als fotograaf, hoe doe je dat?
  • Wanneer je graag informatieve verhalen schrijft kan je je aanmelden bij InfoNu.
  • Ben je graag onder de mensen en vind je het leuk om dingen te verkopen, meld je dan aan bij Tupperware, Body Look, 4Muppets, Color & Health en aanverwante bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in verkoopparty's.

Thuiswerk

Een andere mogelijkheid is thuiswerken. Je kan dan werken op die momenten die jou uitkomen en je hebt dus geen opvang van de kinderen nodig.
  • Wanneer je wilt thuiswerken kan je bijvoorbeeld administratief werk als ZZP'er doen.
  • Je kan thuis gaan inpakken of sorteren, waarbij je dan wel de ruimte moet hebben om het één en ander op te slaan.
  • Andere mogelijkheden staan hierboven vermeld bij, maak van je hobby je beroep.

Omscholen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je in de tijd dat je voor de kinderen zorgde, veel andere activiteiten hebt ontplooit en jezelf hierdoor hebt ontwikkeld. Je hebt dan het idee dat je je oude werkgebied een beetje bent ontgroeid. Misschien is het dan een beter idee om je te laten omscholen. Bespreek de mogelijkheden hiervoor dan eens bij het UWV.
© 2012 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastzitten in een goede baanVastzitten in een goede baanMet een fulltimebaan bent u vier tot vijf dagen in de week bezig. Het is hierdoor van groot belang dat u met plezier naa…
Sollicitatieplicht bijstandsuitkeringSollicitatieplicht bijstandsuitkeringDe bijstand is een sociaal vangnet. Mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een beroep doen…
Thuiswerken, wat zijn de voordelen en wat de valkuilen?Thuiswerken, wat zijn de voordelen en wat de valkuilen?Thuiswerken gebeurt steeds meer en vooral vrouwen kiezen vaak voor thuiswerken, zodat een baan en kinderen beter te comb…
De voor- en nadelen van thuiswerkenTelewerken, ook wel thuiswerken genoemd, betekent eigenlijk het flexibel maken van je werk naar plaats en tijd. Dit klin…

Een vaste baan als werknemer wordt een zeldzaamheidEen vaste baan als werknemer wordt een zeldzaamheidEen vaste baan is nog steeds het uitgangspunt van werkzoekende mensen. De vaste banen liggen echter niet meer voor het o…
Netwerken voor introverte mensenNetwerken voor introverte mensenWie vooruit wil komen op het werk, moet netwerken. Maar hoe doen introverte mensen dat, mensen die het zwaar valt om met…
Bronnen en referenties
  • http://thuisparty.eigenstart.nl/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.