Jezus Christus (christendom)

Jezus Christus is binnen het christendom de enig geboren zoon van God en voor christenen de beloofde Messias, die door diverse profeten voorspeld was (terug te vinden in het Oude Testament). Maar wie is Jezus Christus eigenlijk, hoe zag zijn levensloop eruit en wat heeft hij betekent voor de mensheid?

Wie is Jezus Christus?

Het Oude Testament voorspelde de komst van de Messias, ofwel de ‘verlosser’. Volgens het Oude Testament zou de Messias de mensen van hun zonden verlossen en de harmonie tussen de mensheid en God herstellen. Volgens het christendom is Jezus Christus de enig geboren zoon van God en de beloofde Messias. De uiteindelijke dood van Jezus Christus zorgde ervoor dat de verzoening met God mogelijk was, omdat Jezus Christus de straf op zich nam voor de zonden van de mensheid.

In het Nieuwe Testament worden de belangrijkste zaken uit het leven van Jezus Christus beschreven. Denk bijvoorbeeld aan zijn geboorte (kerstmis), de kruisiging (Goede Vrijdag), wederopstanding uit de dood (Pasen), de Hemelvaart (Hemelvaartsdag) en het neerdalen van de Heilige geest op de volgelingen van Jezus Christus (Pinksteren).

Levensverloop van Jezus Christus

Jezus Christus werd volgens de Bijbel geboren uit de maagdelijke Maria, verwekt door de Heilige Geest. Omdat omstreeks de geboorte van Jezus Christus (tussen het jaar zes- en vier voor Chr.) een grote volkstelling werd gehouden, moest de hoogzwangere Maria met haar verloofde Jozef naar Bethlehem reizen. Deze stad was echter bomvol en ze konden geen slaapplek krijgen voor de nacht. Uiteindelijk zijn ze gestrand in een veestal, waar Jezus Christus geboren is. Volgens de Bijbel kregen Jozef en Maria bezoek van een aantal herders die door engelen van dit nieuws op de hoogte waren gebracht.

Over de jeugd van Jezus Christus is niet heel veel bekend, omdat er weinig over vermeldt staat in de Bijbel. Wel bekend is dat Jezus Christus opgegroeid is in Nazareth, een dorp in de provincie Galilea. Hij werd volgens de Joodse traditie opgevoed en werd daarom op de achtste dag na zijn geboorte besneden en op 12-jarige leeftijd gepresenteerd in de tempel.

Jezus Christus treedt pas op de voorgrond in de wereld wanneer Johannes de Doper een grote aanhang mensen verzamelt en hen oproept tot berouw van hun zonden en bekering zodat Gods genade en vergeving mogelijk was. Ook Jezus laat zich dopen, waarbij hij de Heilige Geest van God ontvangt. Johannes de Doper werd echter onthoofd door Koning Herodes. Vanaf dit moment nam Jezus Christus als het ware de oproep tot bekering over. Jezus begon te reizen door heel Palestina. Hij reisde samen met 12 volgelingen ofwel apostelen genoemd.

Eén van deze volgelingen, Judas, bleef Jezus Christus niet trouw en had tegen betaling van 30 zilverlingen Jezus Christus uitgeleverd aan de Joodse hogepriesters. Jezus Christus werd midden in de nacht gearresteerd bij een olijfboomgaard, vlakbij Jeruzalem. Vervolgens werd hij verhoord en later beschuldigd van godslasterlijke uitspraken, waarna hij veroordeeld werd tot kruisiging. De doodstrijd van Jezus Christus duurde 6 uur lang, van 9 uur ’s morgens tot 3 uur ’s middags. Jezus sprak de woorden “het is volbracht” en stierf vervolgens. Hierop volgde volgens de Bijbel een aardbeving waardoor graven werden geopend en de lichamen van heiligen tot leven gewekt werden.

Jezus Christus werd begraven in een ongebruikt privégraf van een rijke man. Vervolgens werd een zware grafsteen gelegd, welke verzegeld werd. De derde dag na de dood van Jezus Christus, zijn enkele volgelingen teruggekeerd naar het graf van Jezus Christus (waaronder ook Maria Magdalena). Eenmaal aangekomen zagen ze dat de zware grafsteen was weggerold, de Romeinse bewakers verdwenen waren en het lichaam van Jezus Christus onvindbaar was. Het Nieuwe Testament schrijft dat Jezus Christus vervolgens aan vele volgelingen verschenen is en een laatste maaltijd met zijn volgelingen heeft gehad.

Na deze laatste maaltijd nam Jezus Christus afscheid en gaf zijn volgelingen opdracht om de boodschap van vergeving van de zonden door zijn dood en opstanding, waarmee een nieuw verbond tussen God en mens tot stand was gekomen, over de gehele wereld te verspreiden. Tevens beloofde Jezus Christus dat hij terug zou komen (de Wederkomst). Aan dit einde voer Jezus Christus op naar de hemel.

Lees verder

© 2012 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Nieuwe Testament (Christendom)Het Nieuwe Testament is van groot belang binnen het Christendom. Het vormt het tweede deel van de Christelijke Bijbel en…
Christenen - Wie is Jezus?Christenen - Wie is Jezus?Iedereen kent het kerstverhaal wel. De geboorte van onze verlosser Jezus Christus en de viering daarvan. Toch zit er nog…
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
De kern van het ChristendomDe kern van het ChristendomEr zijn zoveel christelijke kerken en stromingen, dat je gauw verdwaalt. Ondanks de verschillen zijn we het toch wel deg…

Het Oude Testament (Christendom)Het Oude Testament speelt een belangrijke rol binnen het Christendom. Het Oude Testament is het eerste gedeelte van de C…
Bronnen en referenties
  • De Bijbel, Wilibrordvertaling 1997
Randy1991 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.