De kern van het Christendom
Er zijn zoveel christelijke kerken en stromingen, dat je gauw verdwaalt. Ondanks de verschillen zijn we het toch wel degelijk eens over de kern van ons geloof, over wat het hart is van wat de Bijbel leert. En het is goed je daarop te concentreren als je meer wilt weten over het Christendom.
Er zijn zoveel vormen en manieren van beleven dat je afgeleid wordt van datgene waar het eigenlijk om draait. Christendom is niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt.
Historische feiten
De manier om tot de kern door te dringen is je te concentreren op de historische feiten en hun betekenis. Zo ging de apostel Paulus ook te werk. Hij schreef aan de kerk in Korinthe (Griekenland) in zijn eerste brief:
Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven, heb ik op mijn beurt ook weer ontvangen: dat Christus voor onze zonden is gestorven, zoals in de Schriften staat, dat hij is begraven en op de derde dag is opgewekt, zoals in de Schriften staat, en dat hij is verschenen aan Kefas en vervolgens aan de twaalf leerlingen. Daarna is hij verschenen aan meer dan vijfhonderd broeders en zusters tegelijk, van wie er enkelen gestorven zijn, maar de meesten nu nog leven. (Hoofdstuk 15, verzen 3-6)
Paulus noemt hier dus drie feiten:
- Jezus Christus is gestorven,
- hij is begraven en
- hij is op de derde dag opgewekt, opgestaan uit de doden.
Zijn dood én zijn opstanding - zegt Paulus - zijn 'zoals in de Schriften staat'. Dit zijn gebeurtenissen waar in de Bijbel al van tevoren over gesproken is.
En dat hij is opgewekt, wordt bevestigd door getuigen die hem gezien hebben: Kefas (Petrus), de twaalf en zelfs eenmaal door 500 mensen tegelijk.
Genoeg getuigen dus om deze feiten te bevestigen.
Betekenis
Maar wat is de betekenis van deze feiten? Er zijn zoveel mensen gestorven en over het algemeen betekent dat (helaas) weinig. Maar Jezus Christus stierf niet zomaar. Zijn dood was van tevoren gepland door God en had een bijzonder doel.
Jezus Christus stierf als een volmaakt onschuldig mens, de enige wiens hele leven God toegewijd was, waar niets op aan te merken was. God had zelf gezegd:
Dit is mijn geliefde Zoon, in hem vind ik vreugde. En daarom kon hij sterven in plaats van mensen wier levens niet geheel onschuldig waren, wier leven niet volkomen aan God toegewijd waren, kon hij
mijn schuld tegenover God op zich nemen.
Hij stierf voor onze zonden.
Hij stierf voor alles waarin wij niet beantwoorden aan het doel waarvoor God ons geschapen heeft.
Maar de dood was voor hem niet het einde! Hij is op de derde dag opgewekt. En daarmee liet God zien dat het offer dat Jezus bracht volkomen geaccepteerd is, dat ieder die zijn eigen schuld erkent en geloofd dat Jezus voor zijn/haar zonden gestorven is, vrij wordt van die zonden: Je bent gerechtvaardigd.
Voor jou
Wat Jezus gedaan heeft is voor iedereen, dus ook voor jou, lezer. Ook voor jou is Jezus gestorven en opgestaan. Ook jij kunt gerechtvaardigd worden en bij God komen door zijn werk.