Opvoeden met Triple P, enkele basisprincipes

Opvoeden met Triple P, enkele basisprincipes Opvoeden. Iedere ouder doet het met ziel en zaligheid, en probeert zijn kinderen naar beste kunnen op te voeden. Met het merendeel van de kinderen zijn dan ook geen noemenswaardige problemen. Ach ja, elk kind geeft wel eens een grote mond, en ook ieder kind roept wel eens "Ik zoek een andere moeder,” als hij zijn zin niet krijgt in de supermarkt. Er zijn ook ouders en kinderen waarbij het allemaal wat stroever en moeizamer gaat. En grepen de ouders in de jaren 60 en 70 nog naar Dr Spock, daarna vierde de vrije opvoeding hoogtij. Het kind leerde via zijn omgeving wel wat wel en geen gewenst gedrag was met alle gevolgen van dien. Nu zijn er meer en meer centra voor buurt en gezin die werken volgens het Positief Pedagogisch Programma, Triple P, dat werkt met 5 basisprincipes.
  • Zorg voor een veilige en aangename omgeving
  • Leren door aanmoediging
  • Zorg voor basisregels.
  • Hou je verwachtingen realistisch.
  • Kietel jezelf

Zorg voor een veilige en aangename omgeving

Dit lijkt zo simpel, maar kijk een kritisch rond in eigen huis. Kan er elk moment een kind "opgevangen" worden, zonder dat jij als een idioot bezig moet om kattenharen van het kleed te vegen? Als jou vierjarige met zijn auto's in de kamer speelt, kan hij dan rustig spelen, of moet hij rekening houden met allerhande prullaria op die schattige bijzettafeltjes? Is de omgeving aangepast aan jou kind, of moet het kind zich aanpassen aan de omgeving?

Leren door aanmoediging

"Een vriendelijk gezicht geeft altijd licht,” is een zin die hier ook van toepassing is. Wen jezelf dan ook aan, dat op het moment dat je kind iets goed doet, om dan even naar hem te lachen. Zowel jij als je kind voelt zich daar beter bij. Als jij je kind stapje voor stapje geleerd hebt om zelf hun veters te strikken, dan is dat een vaardigheid waar jullie allebei trots op mogen zijn. En dat mag ook erkend worden door een complimentje. Zowel voor de ouder als voor het kind. Het kost namelijk geen geld om kinderen aan te moedingen om zelfstandig hun problemen op te lossen, en ook een complimentje kost geen geld.

Zorg voor basisregels

Weten waar je aan toe bent, dat geeft rust. Dat geeft rust en duidelijkheid, zowel voor ouder als kind. En dus zorg je voor basisregels, maar je leeft zelf ook volgens die regels. En dan kun je denken aan basisregels ten aanzien van Communicatie en gedrag. Op die manier leer je je kinderen hoe je gewoon met elkaar praat, hoe je een discussie met elkaar aan kunt gaan, en hoe je samen kunt bepalen wat wel of niet acceptabel is als tijd om thuis te komen uit het café. En dat het niet acceptabel is om gillend als een dolleman door te winkels heen te scheuren met een wagentje, om te kijken hoe vaak jij onverwacht kunt botsen met een ander winkelwagentje.

Hou je verwachtingen realistisch

Niemand verwacht dat Claartje na de 1e blokfluitles op 6 jarige leeftijd meteen een concert kan geven in het concert gebouw. En ook verwacht je niet van Ramon(4) dat hij de Tour de France wint, als hij 2 uur rondrijdt zonder zij-wieltjes. Oh, Ramon (4) en Claartje zouden dat kunnen in de toekomst, maar nu nog niet. Wees daar realistisch in. Zorg dat je weet wat je kunt verwachten van je kinderen.

Zorg ook dat je reëel bent in de verwachtingen van jezelf. Als jij een bloedhekel hebt aan koken, dan ben jij niet degene die gezellig koekjes moet gaan bakken met 4 kindertjes. De kans is heel groot dat na anderhalf uur het deeg tegen de ramen aan zit, en dat de kinderen met witte gezichtjes staan te kijken naar die mamma die helemaal gestrest rondloopt.

Kietel jezelf

Ouderschap wordt beïnvloed door allerhande verschillende invloeden. Als jij rond moet komen van een laag inkomen, en je hebt geen baanzekerheid dan brengt dat spanning met zich mee. Als jij primair de zorg hebt voor je moeder die haar heup gebroken heeft, dan brengt dat zorgen met zich mee. Spanning en zorgen beïnvloeden de manier waarop jij je taak kunt vervullen als ouder. Om die reden is het belangrijk om je zelf te kietelen. Des te beter jij voor jezelf zorgt, des te beter ben jij in staat om voor je kinderen te zorgen.
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taken van de pedagoogDe pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding. Een andere naam voor pedagogiek is opvoedingsleer, opvoedkunde of opvoe…
Opvoeden zonder belonen en straffen: Unconditional ParentingOpvoeden zonder belonen en straffen: Unconditional ParentingZou het kunnen: Opvoeden zonder belonen en straffen? De meeste mensen zullen hier sceptisch tegenover staan. Toch is dit…
Ouderschapsplan makenOuders met minderjarige kinderen die gaan scheiden, moeten een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Z…
Opvoeden met behulp van Triple P-methodeOpvoeden met behulp van Triple P-methodeDe methode Triple P kan ouders een goede ondersteuning bieden bij de opvoeding. De drie P's staan voor Positief, Pedagog…

mijn kijk opOmgaan met risico's binnen de opvoedingElk denkbaar risico proberen we te voorkomen met allerlei maatregelen. Als ouder willen we een zo veilig mogelijke omgev…
Seksuele opvoeding, wat ouders moeten wetenSeksuele opvoeding, wat ouders moeten wetenDe meesten ouders vinden seksuele opvoeding van hun opgroeiende kinderen een lastige zaak. Vaak met uitstel gedrag. De s…
Bronnen en referenties
  • http://www.triplep.net/files/pdf/Parenting_Research_and_Practice_Monograph_No.1.pdf http://www.triplep-nederland.nl/eCache/DEF/1/07/smartsite.dws?id=100969&page=107327
Sysnet (64 artikelen)
Laatste update: 21-02-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.