Seksuele opvoeding, wat ouders moeten weten
De meesten ouders vinden seksuele opvoeding van hun opgroeiende kinderen een lastige zaak. Vaak met uitstel gedrag. De seksuele prikkels van buitenaf zijn tegenwoordig echter zo bizar enorm dat het gevaar bestaat dat de opgroeiende kinderen heel oppervlakkig gaan denken over het hebben van seksuele contacten. Tienerzwangerschappen stijgen de laatste jaren schrikbarend. Wanneer begin je als ouder met de seksuele opvoeding thuis? Hoe pak je het aan? Een overzicht:
Centrale rol van de ouders
De ouders hebben allebei een centrale rol binnen de seksuele opvoeding van hun kinderen. Dit is een onderwerp dat je als ouder niet aan anderen (de school) kan overlaten.
Kinderen moeten een goede seksuele opvoeding krijgen
Ouders vinden in het algemeen het zeer belangrijk, ondanks dat ze zich misschien wat ongemakkelijk kunnen voelen, om hun kinderen een goede seksuele opvoeding te geven. Met ze te praten over alle aspecten van seksualiteit.
Wat is goed voor het kind zelf?
Het is voor het kind beter dat het zijn eerste seksuele lessen en voorlichting heeft gekregen van zijn ouders (of vertrouwenspersoon!) dan dat het kind op school in de lessen biologie over het bestaan seksualiteit hoort. Of dat het kind via een vriendje moet vernemen wat seks is. Of op de tv ziet wat seks is. Of een seksueel getint sms-je vind op een mobiel. Of op het internet een seks banner aantreft.
Schaamte van de ouders
Ouders kunnen zelf tijdens hun jeugdjaren een onvoldoende opvoeding hebben gekregen op het gebied van seksuele voorlichting. Sommigen ouders zullen misschien zelfs een zeer strenge opvoeding hebben genoten. Sommigen ouders zullen misschien vrezen dat alleen al door het bepraten en bespreken over seksuele zaken dat het de kinderen juist zou aanzetten tot seksueel gedrag. Besef echter dat de kinderen van tegenwoordig enorme seksuele prikkels van buitenaf voorgeschoteld krijgen, zeker in een land als Nederland. Kinderen moeten een goede en degelijke seksuele opvoeding krijgen.
Overweldigende seksuele prikkels van buitenaf, wat doet dat met de kinderen?
De seksuele prikkels van buitenaf zijn enorm! Als volwassenen kunnen we dat relativeren, kinderen kunnen dat niet. Besef dat de kinderen op de basisschool (onbewust!) al heel veel informatie over seks krijgen, via internet, via de tv, via sms en ook via hun vriendjes! Het gevaar is dat de opgroeiende kinderen zeer oppervlakkig over seksuele contacten gaan denken.
Opvoeding: respect voor je lichaam, voor jezelf en voor de ander
Het is daarom belangrijk om de kinderen respect bij te brengen. Respect voor hun eigen lichaam, respect voor het lichaam van de ander, respect voor zichzelf en respect voor de ander. Seksuele contacten hebben is geen oppervlakkige bezigheid.
Seksuele onderwerpen nooit in een stiekeme en geheimzinnige sfeer bespreken met de kinderen
Voor veel ouders blijft de seksuele opvoeding een lastige taak. Besef echter dat er heus geheimen mogen bestaan over verschillende seksuele onderwerpen. Niet alles hoeft onmiddelijk "open en bloot" besproken worden. Het is echter ontzettend belangrijk dat de seksuele onderwerpen niet in een stiekeme en geheimzinnige sfeer besproken worden met de kinderen! Kinderen voelen direct aan dat er iets wordt verborgen voor ze.
Geheimzinnig
Tijdens de basisschooljaren ontdekken de kinderen al dat seks iets geheimzinnigs is!
Praten over seks met je (jonge) kinderen
Hoe jonger je begint als ouder met praten in een harmonieuze sfeer over seks met je kinderen (let wel: geen complete ingewikkelde seksuele voorlichting!) hoe gemakkelijker het zal zijn om later als ze bijna pubers zijn, in alle eerlijkheid en openheid met ze te kunnen spreken over alle facetten van hun seksualiteit. Als ze op de basisschool zitten kan je rustig, stap voor stap, beginnen een vertrouwensrelatie op te bouwen met je kinderen over seksuele voorlichting. Elke keer als ze geestelijk groeien, kan je als ouder een stap verder gaan met de seksuele voorlichting. Luisteren is net zo belangrijk als voorlichting geven. Luister naar wat je kind te zeggen of te vragen heeft.
Geen stress, geen spanning, neem de tijd!
Erg belangrijk advies voor de ouders is, om voordat je aan de gesprekken begint met je kinderen over seksuele onderwerpen, dat je zelf geen stress ervaart, geen spanning hebt. Als je vandaag een behoorlijke stress dag hebt gehad op kantoor en je bent er eigenlijk nog behoorlijk ondersteboven van, is het niet aanbeveelswaardig om op een gespannen voet met je kinderen een gesprek over seks te beginnen. Kalmeer eerst, kom tot rust!
Seksuele voorlichting op school
Vanaf (ongeveer) hun viertiende jaar krijgen de meeste kinderen cq jongeren seksuele voorlichting op school. De meeste kinderen vinden de lessen behoorlijk magertjes. Een enekeling krijgt zelfs helemaal geen voorlichting op school. Informeer als ouder zijnde of de school waar je kind op zit aan seksuele voorlichting doet en zo ja, op welk niveau. Besef als ouder dat kinderen cq jongeren van viertien al seksueel actief kunnen zijn, goede voorlichting voordat ze seksueel actief worden is noodzakelijk!
Veilig vrijen
Behalve de kinderen respect bij brengen voor hun eigen lichaam en dat van de ander, is het van groot belang dat de kinderen weten wat veilig vrijen precies inhoud en betekend. Het zal hun bewustwording vergroten zodat ze zelfstandig en adequaat kunnen handelen en de tienerzwangerschappen doen afnemen. Ook op het gevaar van seksueel overdraagbare besmettingen en het oplopen van een geslachtsziekte en/of besmet raken met het HIV virus is van groot belang - in hun eigen belang! - dat ze weten wat het is en hoe ze het kunnen verkomen: door altijd veilig te vrijen!