Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen

De sociale ongelijkheid tussen de seksen. In bijna alle samenlevingen werken vandaag de dag mannen én vrouwen om in hun onderhoud te voorzien. Vroeger was dit wel anders, en is er op vandaag de dag ook nog onderscheid te vinden tussen mannen en vrouwen?

Geschiedenis over de achterstand van vrouwen

In bijna alle samenlevingen werken mannen én vrouwen samen om in hun onderhoud te voorzien. Tussen vrouwen en mannen ontstaat wel een bepaalde taakverdeling, die de ongelijkheid kan bevorderen. Mannen zorgen dat ze toegang krijgen tot de machtsbronnen: land, goederen, geld, banen en speciale beloningen.

Het heeft lang geduurd voordat je als vrouw mocht studeren. Anna Maria Schuurman studeerde als eerste Nederlandse vrouw in Utrecht (17e eeuw). Zij moest in de collegezaal achter een scherm zitten, zodat zij niet zichtbaar was voor haar medestudenten. Eind negentiende eeuw werd een studerende vrouw nog als abnormaal gezien, ze was een monstruositeit. In de 20e eeuw groeide de maatschappelijke participatie van vrouwen langzaam. In de Tweede Wereldoorlog was de arbeidskracht van vrouwen in fabrieken hard nodig. Na de oorlog liet zij zich niet gemakkelijk meer als 'een klapstoeltje' aan de kant zetten: het besef van ongelijkheid en achterstand ging groeien.

Verandering van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen

Het besef van sociale, economische, politieke en juridische achterstelling stimuleerde het ontstaan van een sociale beweging, met initiatiefgroepen als 'Man Vrouw Maatschappij' en 'Dolle Mina'.

Doelen waren: betere scholing en nascholing, voorzieningenvoor kinderopvang, het creëren van parttime banen en het stimuleren van het collectieve was- en eetgelegenheden. Vrouwen stegen steeds meer in aanzien. Op juridisch terrein moest het belastingrecht worden verandert en belangrijk was de ontslagbescherming van vrouwen.

Jarenlange aandacht voor emancipatie van de vrouw heeft geleid tot veel sociale verandering. Gelijke rechten en gelijke behandeling van vrouwen en mannen zijn nu maatschappelijk aanvaarde gegevens. De sociale ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is de laatste jaren sterk verminderd. Zo is het aandeel van vrouwen in de beroepsbevolking gestegen van 22% in 1960 tot 52% in 2006. Van de jonge vrouwen tussen 25 en 35 jaar werkt in 2006 81,6%. Het percentage meisjes dat onderwijs volgt, is steeds toegenomen.

Verhoudingen tussen de seksen bij studeren en bij de politiek

In 1999 waren er voor het eerst meer meisjes die zich aanmelden voor een wetenschappelijke studie dan jongens. In 2005/2006 studeerden vrouwelijke studenten vooral af in de studierichtingen onderwijs en gezondheidszorg, terwijl natuurwetenschappen en techtnische wetenschappen favoriet waren bij de mannelijke studenten.

Vanaf 1997/1998 studeren er meer vrouwen dan mannen in het HBO. Vrouwen behalen in het algemeen sneller hun HBO-diploma dan mannen. Van de vrouwelijke HBO-studenten die in 2000 zijn begonnen, had 63% na vijf jaar een diploma op zak. Van hun mannelijke medestudenten was dat nog niet de helft. Het verschil in studierendement tussen de seksen is de laatste jaren groter dan een aantal jaren geleden.

Ook zie je steeds meer vrouwen in de politiek. Er komen steeds meer vrouwen in de Tweede Kamer: in 1918 was er één vrouw in de Tweede Kamer, in 1952 waren het er 7, in 1986 waren het er 30, in 1994 waren er 50 en in 2007 waren 56 zetels door vrouwen bezet. De laatste jaren blijven de cijfers vrijwel contsant.

Er is ook veel veranderd in de wetgeving en het gebruik van sociale voorzieningen. Sinds 1975 geldt de wet 'gelijk loon' voor mannen en vrouwen.

Feiten en cijfers

Kun je nu stellen dat er geen ongelijkheid meer is tussen mannen en vrouwen? Enkele gegevens:
  • Ongeschoolde meisjes hebben meer dan anderhalfmaal zoveel kans werkloos te worden, vergeleken met de jongens.
  • Vrouwen zijn meer en langer werkloos dan mannen.
  • In veel sectoren, zoals de metaalsector, zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. In een klein aantal secotren zijn ze oververtegenwoordigd. Denk aan administratieve, dienstverlenende en zorgende beroepen.
  • De Nederlandse vrouwen verdienen in 2008 gemiddeld 18% minder dan mannen. De man neemt per maand gemiddeld 2.400 euro mee naar huis en de vrouw gemiddeld 2.000 euro. Het Internationaal Verbond van Vakverenigingen publiceerde in maart 2008 de gegevens van Europa en wereldwijd. In Europa verdienen vrouwen 14,5% minder, wereldwijd verdienen vrouwen 16,5% minder dan mannen.
  • Het meeste grijze of zwarte werk (inclusief thuiswerk) wordt gedaan door vrouwen.
  • Mannen zijn oververtegenwoordigd in topfuncties. Naarmate je hoger in de hiërarchie komt, zie je steeds minder vrouwen.

In Nederland werken mannen en vrouwen vaker in deeltijd vergeleken met andere Europeanen. Van de Nederlandse vrouwen werkt 75% in deeltijd, bij de mannen werkt 22% in deeltijd. In Duitsland is het percentage werkende vrouwen in deeltijd 45%. In Frankrijk werkt slechts 30% van de vrouwen deeltijd.

Al met al laat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen nog veel te wensen over. De vraag is of in Nederland, Europa en de rest van de wereld wél ooit wel een totale gelijkheid van seksen zal ontstaan. Onmogelijk is het echter niet, gezien de enorme sprong die de laatste jaren is gemaakt.
© 2010 - 2025 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tweede Feministische GolfIn de jaren zestig begon de Tweede Feministische Golf, want ondanks dat vrouwen tijdens de Eerste Golf stemrecht hadden…
Vrouwenemancipatie in NederlandVrouwenemancipatie in NederlandTegenwoordig zijn vrouwen die werken, kinderopvang en stemrecht hele normale onderwerpen waarover gesproken wordt alsof…
Baas in eigen buik betekent dat een vrouw ook rechten heeftBaas in eigen buik betekent dat een vrouw ook rechten heeftRond 1970 veranderen heel langzaam de opvattingen over de rol en de inhoud van het moederschap in Nederland ten opzichte…
Naakte vrouwen als actiemiddel voor vrouwenrechtenNaakte vrouwen als actiemiddel voor vrouwenrechtenFeministen hebben altijd al gestreden voor hun rechten. Aletta Jacobs als pionier en de Dolle Mina's als iconen. Met spa…

Echtscheidingsprocedure startenIn dit artikel leest u hoe een echtscheidingsprocedure verloopt. Welke stappen moet u ondernemen als u wilt scheiden? Ho…
Is een vrijgezel een zielenpoot?Naar verluidt zijn 1 op de 7 mensen in de Lage Landen single. Sommigen kiezen er doelbewust voor, anderen niet. Voor de…
Randy1991 (128 artikelen)
Laatste update: 12-08-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.