Echtscheidingsprocedure starten

In dit artikel leest u hoe een echtscheidingsprocedure verloopt. Welke stappen moet u ondernemen als u wilt scheiden? Hoe gaat een echtscheidingsprocedure in zijn werk en met welke zaken dient u rekening te houden?

Duurzame ontwrichting

De enige reden voor een echtscheiding is duurzame ontwrichting van het huwelijk. Dit houdt in dat de relatie tussen de twee partners ernstig verstoord is. Echtgenoten hoeven dit overigens niet te bewijzen bij de rechtbank. Het is overigens ook geen voorwaarde dat beide echtgenoten het met de scheiding eens zijn.

Verzoekschrift

Een echtscheidingsprocedure begint met het indienen van een verzoekschrift aan de rechtbank om het huwelijk te ontbinden. Dit verzoekschrift kan niet worden ingediend door de echtgenoten. Daarom zullen de echtgenoten eerst de diensten van een advocaat in moeten lenen.

Als beide partijen het eens zijn over de scheiding en als ze nevenvoorzieningen hebben getroffen, kunnen ze samen één verzoekschrift indienen. Nevenvoorzieningen zijn beslissingen over de verdeling van goederen, het gezag over minderjarige kinderen, omgangsregeling en de vraag wie in de woning mag blijven wonen.

De rechter zal dan een uitspraak doen, in de vorm van een beschikking.

Echtscheiding door één echtgenoot

Maar een echtscheidingsprocedure kan ook worden gestart met het verzoekschrift van één echtgenoot. Dit gebeurt bijvoorbeeld als beide partijen het niet met elkaar eens zijn. Ook in dit geval wordt er een verzoekschrift ingediend door een advocaat. De advocaat stelt een verzoekschrift op en stelt een aantal nevenvoorzieningen voor.

Verweerschrift

De andere echtgenoot heeft nu de kans om op het verzoekschrift te reageren. Er wordt namelijk een kopie van het verzoekschrift toegestuurd. De reactie van de echtgenoot betreft de inhoud van het verzoekschrift en heet “verweerschrift”. De echtgenoot is overigens niet verplicht tot het opstellen van een verweerschrift. Hij kan ook verstek laten gaan. De rechter gaat er dan vanuit dat hij het met alle regelingen die in het verzoekschrift worden voorgesteld, eens is. Het verweerschrift moet binnen 14 dagen zijn ingediend.

Terechtzitting

Een terechtzitting is mogelijk, maar meestal doet de rechter een uitspraak op basis van de stukken die hij heeft ontvangen, dus het verzoek – en verweerschrift.

Uitspraak ontbinding huwelijk

Enkele weken na de eventuele zitting of na het verweerschrift doet de rechter uitspraak. Hij ontbindt het huwelijk en treft de nevenvoorzieningen. Het huwelijk is officieel ontbonden als de beschikking van de rechter door de echtgenoten of door de advocaat wordt ingeschreven in het register van de burgerlijke stand.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De echtscheidingsprocedure, hoe gaat dat?De echtscheidingsprocedure, hoe gaat dat?Je wilt scheiden maar hoe gaat dat? De echtscheidingsprocedure begint met het opstellen van een verzoekschrift. Dit doe…
Verloop van civiele procedureVerloop van civiele procedureEen civiele procedure speelt zich af in het burgerlijk recht, tussen burgers onderling en zonder tussenkomst van de over…
Flitsscheiding: snel scheidenToen je elkaar het ja-woord gaf tijdens de huwelijksvoltrekking had je nooit verwacht dat je ooit weer wilde scheiden. H…
Echtscheiden doe je zo!Echtscheiden doe je zo!De kogel is door de kerk. Je wilt scheiden. Misschien heb je de beslissing samen genomen met je partner of misschien ben…

Online scheidenHet aantal echtscheidingen is hoog in Nederland. Veel mensen besluiten een punt achter hun relatie te zetten. Een echtsc…
Ongelijkheid tussen mannen en vrouwenDe sociale ongelijkheid tussen de seksen. In bijna alle samenlevingen werken vandaag de dag mannen én vrouwen om in hun…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.