Is een vrijgezel een zielenpoot?

Naar verluidt zijn 1 op de 7 mensen in de Lage Landen single. Sommigen kiezen er doelbewust voor, anderen niet. Voor de enen biedt het vrijgezellenleven niets dan voordelen, voor de anderen is het enkel kommer en kwel. Het is het afwegen van voor- en nadelen.

De single is geaccepteerd

Daar waar vroeger het single-zijn als ‘abnormaal’ werd beschouwd, een toestand waaraan zo snel mogelijk een einde moest worden gesteld, is het vandaag de dag een algemeen geaccepteerd gegeven. Natuurlijk zijn er nog zaken in het dagelijkse leven die de single brandmerken zoals bijvoorbeeld de meerprijs die hij moet betalen als hij een hotelkamer reserveert, maar daar staat tegenover dat de industrie op vrijgezellen inspeelt: denk maar aan de kant-en-klare maaltijden bijvoorbeeld.Toch is alleen wonen en leven niet altijd makkelijk of je er nu al dan niet voor hebt gekozen.

De nadelen

 • Wie alleen woont wordt met dezelfde kosten geconfronteerd als een (echt)paar: de huur van het appartement blijft gelijk, de energiekosten, de verzekering en dergelijke meer eveneens.
 • Er is niemand om je op te vangen als je met problemen zit, niemand aan wie je je verdriet of vreugde kwijt kan. Ben je ziek moet je jezelf verzorgen en waakt er niemand aan je zijde om je op je wenken te bedienen of je een hart onder de riem te steken.
 • Op een koude winteravond kan je je partner niet vragen om je bed alvast op te warmen, laat staan je tegen hem aanvlijen om je geborgen te voelen.
 • De enige gesprekspartners die je hebt zijn het computerscherm, de kamerplant of een guinees biggetje.
 • Alle huishoudelijke karweitjes zijn voor jou: geen hulp bij de afwas, de strijk doe je alleen, je bent de enige die de stofzuiger weet staan, de vuilniszak heeft geen voetjes. En valt de verwarming uit, zie je je verplicht om een vakman te bellen.
 • Op restaurant zit jij moederziel alleen aan een tafeltje met je lamskoteletjes, omringd door gezellig keuvelende paren die uitvoerig klinken. Een fles uitgelezen wijn is helemaal uit den boze en de halve litertjes zijn in verhouding wanstaltig duur.
 • Tijdens gesprekken op het werk moet je de fantastische weekends met de partner van je collega’s gelaten over je heen laten gaan.
 • In moeilijke momenten begin je te twijfelen aan jezelf: waarom ben ik de moeite niet waard? Wat scheelt er aan mij dat niemand me wil?

Zielenpoten?

Wie de nadelen leest, zal wellicht denken: singles zijn zielenpoten die de hele tijd zitten te kniezen of van eenzaamheid de muur oplopen. Singles zijn losers die in het beste geval met verkrampte glimlach rondlopen, maar diep in zichzelf mateloos ongelukkig zijn en een huizenhoog minderwaardigheidsgevoel meetorsen. Niets is minder waar want alleenstaanden hebben voordelen waarvan stellen enkel kunnen dromen. Het hangt er enkel van af hoe je het een en het ander inschat.

De voordelen

 • Wie alleen woont kan zijn zin doen en zijn appartement inrichten zoals hij dat wil. Voor alles wat hij doet hoeft hij het advies niet van de ander. Er hoeven geen compromissen te worden gesloten.
 • Wat je ‘s avonds doet of tijdens de weekends beslis je zelf. Je kunt de dingen doen die je anders nooit zou doen, een hobby beoefenen waarbij je geen rekening hoeft te houden met een partner, alle cultuur opsnuiven waarvoor een ander de neus ophaalt.
 • Je kan je horizon verruimen en aspecten van jezelf ontdekken die je nooit vermoed had.
 • Vervelende bezoekjes aan vrienden of familieleden van je partner bij wie je je niet zo goed in je vel voelt, vallen weg. De mensen met wie je omgaat heb je zelf gekozen en als je een bezoekje aflegt of op een feestje wordt uitgenodigd kan je zelf bepalen wanneer en met wie je weggaat.
 • Nieuwe contacten leg je veel makkelijker als je alleen bent. Zo leer je nieuwe en boeiende mensen kennen die je anders misschien nooit zou hebben leren kennen.
 • Er vinden geen gevechten meer plaats voor de afstandbediening en enkel de programma’s die jij leuk vindt komen op de buis.
 • Geen problemen meer om in te slapen want storend gesnurk is er niet.
 • Commentaar bij wat je eet is er niet (meer) en of je nu een buikje kweekt of niet, niemand zal er zich aan storen.
 • Ligt de woonkamer erbij alsof er een wervelwind is gepasseerd of staat er een berg afwas: zolang jij je er niet aan stoort is er geen man overboord. Ben je zelf een pietje precies of een poetsnerd, dan is er niemand om wie je je druk zal maken omdat alles er weer slordig bijligt.
 • Door alles wat je doet, door alle beslissingen die je neemt, leer je jezelf beter kennen en zegt men niet dat zelfkennis het begin van alle wijsheid is?
 • En wat met het gezegde: beter gelukkig alleen dan ongelukkig met zijn tweeën?

De ingesteldheid bepaalt alles

Of je voor het vrijgezellenleven al dan niet kiest, feit blijft dat je je dient te schikken in deze nieuwe status. Alleen leven is niet altijd makkelijk, maar het hangt voor een groot deel van je persoonlijke ingesteldheid af hoe je leven verder zal verlopen en of je die periode positief kan invullen en er een goed gevoel aan kan overhouden. Benny Neyman schreef ooit een ode aan de vrijgezel waaruit bleek dat wie alleen door het leven gaat, best gelukkig kan zijn.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van de Zweedse popgroep ABBADe eerste jaren in de geschiedenis van de Zweedse popgroep ABBA waren niet bepaald succesvol. Meerdere malen stopten de…
Benny Andersson, de creatieve geest in ABBABenny Andersson, de creatieve geest in ABBABenny Andersson, bekend van de Zweedse rockband de Hep Stars, kon in de jaren zestig nog niet vermoeden dat hij deel zou…
Kinderkorting 2020 is belastingvrijKinderkorting 2020 is belastingvrijDe kinderkorting is in de praktijk een belastingvrije toeslag voor ouders en alleenstaande ouders. Hebt u recht op kinde…

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwenDe sociale ongelijkheid tussen de seksen. In bijna alle samenlevingen werken vandaag de dag mannen én vrouwen om in hun…
Relatiebreuk: uit elkaar, en dan?Relatiebreuk: uit elkaar, en dan?Na een relatiebreuk of scheiding weer single zijn is moeilijk. Uit elkaar gaan is pijnlijk en extra verdrietig als er ki…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.