Baas in eigen buik betekent dat een vrouw ook rechten heeft

Baas in eigen buik betekent dat een vrouw ook rechten heeft Rond 1970 veranderen heel langzaam de opvattingen over de rol en de inhoud van het moederschap in Nederland ten opzichte van de jaren daarvoor. De vrouw moet baas zijn over haar eigen buik. Gelijke rechten voor man én vrouw. Mede onder de invloed van het feminisme komt dit bewustzijn en heel langzaam verschuift de maatschappij van gedachten en met wettelijke regels. Het is in de 20ste eeuw de tijd van de vrouwen en van dolle mina’s, die het straatbeeld vulden met ontblote buiken waarop geschreven stond: baas in eigen buik.

Feminisme

Feminisme is een algemene aanduiding voor een verzameling maatschappelijke stromingen, politieke stromingen of bewegingen die ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen kritisch analyseren. Verschillen tussen mannen en vrouwen die ertoe leiden dat mannen direct of indirect werden bevoordeeld ten opzichte van vrouwen, dienden te worden opgeheven. Deze verschuiving van denken begint na 1970 langzaam gemeengoed te worden in Nederland. Met dank aan de voortrekkers, met dank aan de feministen. Met dank aan al die vrouwen die hun hoofd boven het maaiveld durfden te steken. Dank aan al die vrouwen die wisten en voelden dat de opvatting over vrouwen toen, een opvatting was die niet klopte. Die niet correct was, wanneer je ervan uitgaat dat ieder mens gelijk is.

Gelijke rechten

De feministen streden voor gelijke rechten. Als iedereen gelijk is geldt voor iedereen hetzelfde. Zijn er geen verschillen. Maar verschillen waren er wel. Tot eind jaren 60, verloor een vrouw namelijk haar baan zodra ze in het huwelijk trad. Vrouwen mochten geen universitair onderwijs volgen. Gehuwde vrouwen hadden minder rechten in de sociale zekerheid. Een geweldsdaad als verkrachting was niet strafbaar wanneer dit door de echtgenoot gebeurde en er bestond voor vrouwen geen recht op gelijk loon. Wat zullen deze vrouwen die voor gelijke rechten streden, deze feministen, veel onbegrip gehad hebben.

Onbegrip
Onbegrip van werkgevers, onbegrip van (semi)- overheid maar bovenal onbegrip van de familie. Ouders die zich distantiëerden, broers en zussen die een feministe uit de familie gooiden. Die niets meer met haar te maken wilden hebben. Ruzie met de partner die zich bedreigd voelde door de gedachten van zijn vrouw. Een partner die misschien juist daardoor nog meer zijn recht op ging eisen als man. Tegen de wil in van zijn vrouw? Die met losse handen en bruut geweld zijn vrouw de gedachten uit haar hoofd wil slaan?

Dank zij al deze feministe vrouwen kwam begin jaren '80 de vrouwenhulpverlening op gang.

Baas in eigen buik

In december 1969 wordt de actiegroep Dolle Mina’s in het leven geroepen. Met ludieke acties willen de Dolle Mina’s de aandacht vestigen op de verschillen tussen man en vrouw. De actie ‘Baas in Eigen Buik’, waarmee het zelfbeschikkingsrecht voor vrouwen inzake abortus werd geëist. Abortus mocht niet in Nederland.

Beeldvorming bij een verkrachting
Dat deze vrouwenhulpverlening hard nodig was blijkt uit verhalen. Klachten van vrouwen uit deze periode werden afgedaan als gezeur en met medicijnen onderdrukt. Kwam een vrouw bij de dokter of bij de politie met het feit dat ze verkracht was door, of een vreemde of een familielid, dan had ze het zelf uitgelokt. Ja, het rokje was ook veel te kort en het decolleté veel te laag. En wie met zo’n boezem geboren is vraagt er toch om? Wie zijn lippen stift en zijn ogen met oogschaduw bewerkt, die wil toch seks? Die moet niet zeuren. Die krijgt waar ze om vraagt! Of er werd gezegd bij aangifte: mevrouwtje, je fantasie slaat op hol. Zoek een echte vent en val ons niet lastig!

Resultaat

De daadkrachtige resultaten van die tijd door de feministen, werden zichtbaar in de:
  • blijf van mijn lijfhuizen;
  • vrouwentelefoon;
  • opvang- en informatiedienst voor vrouwen tegen verkrachting.

Maatschappelijke verschuivingen

Deze vrouwen die in het geweer kwamen tegen onrecht, bereikten maatschappelijke verschuivingen. Het resultaat is dat deze verschuivingen zelfs worden vastgelegd in wetten. In Nederland zijn de maatschappelijke verschuivingen nu dus in de volgende wetten vastgelegd.
  • het verbod op het verkrijgbaar stellen van enig middel ter voorkoming of ter verstoring van de zwangerschap werd opgeheven (1969)
  • de wet afbreking zwangerschap (1980)
  • het verbod op ontslag bij zwangerschap
  • het recht op toegang tot hoger onderwijs, inclusief universitair onderwijs voor vrouwen.
  • afschaffing van het woord "juffrouw" of "mejuffrouw". Vroeger werd dit gebruikt voor ongetrouwde vrouwen, de uitdrukking werd door de feministen als denigrerend gezien want eenzelfde soort onderscheid bestond niet bij mannen. Tegenwoordig wordt elke vrouw ‘mevrouw’ genoemd.
  • strafrechtelijk verbod op verkrachting binnen het huwelijk (1984)
  • het recht op gelijke beloning voor gelijk werk voor mannen en vrouwen. Om dit recht te kunnen uitoefenen wanneer een werkgever niet conform de wetgeving handelt, is er in 1994 in Nederland een Commissie Gelijke Behandeling opgericht, waar vrouwen konden aankloppen om hun recht te verkrijgen.
  • meer deelname van vrouwen in allerlei maatschappelijke organisaties zoals politieke partijen, kerken en besturen.

De maatschappij in Nederland was vroeger zo ingericht dat de vrouw niet gelijk was aan de man. Een zienswijze die helaas in veel landen nog heerst. Waar ook nu nog vrouwen moeten strijden.
© 2013 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenemancipatie in NederlandVrouwenemancipatie in NederlandTegenwoordig zijn vrouwen die werken, kinderopvang en stemrecht hele normale onderwerpen waarover gesproken wordt alsof…
Islamitisch FeminismeVoor sommige mensen lijkt het misschien iets onmogelijks, een feministische moslima, maar vrouwen overal in de Islamitis…
Geschiedenis van vrouwenrechten in NederlandGeschiedenis van vrouwenrechten in NederlandDe geschiedenis van vrouwenrechten is altijd al een belangrijk onderwerp in de geschiedenis van de mensheid geweest. Ech…
De Eerste Feministische GolfDe geschiedenis van het feminisme valt uiteen in drie golven. De eerste golf werd vooral gekenmerkt door de strijd voor…

Tijd en geld sparen bij echtscheidingTijd en geld sparen bij echtscheidingVeel echtparen maken zich zorgen dat hun echtscheiding zal ontaarden in langdurig juridisch bekvechten tussen de scheidi…
Ergernissen in een relatie: wat kun je eraan doen?Ergernissen in een relatie: wat kun je eraan doen?Als je net verkering hebt en op een roze wolk leeft, zie je meestal alleen maar de goede dingen van een ander. Maar als…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Feminisme
  • http://www.opzij.nl/Werk-Maatschappij/Feminisme-Heden-Verleden.htm
Reacties

Cees van Eijck, 22-12-2019
Ik lees veel over de terechte gelijkstelling van mannen en vrouwen. Dat het feminisme van de grond moest komen was keiharde noodzaak. Eindelijk werd aan vrouwen recht gedaan die het hen mogelijk heeft gemaakt zich te manifesteren als volledig mens gelijk aan de man. Ik meen te weten dat dit deze opvatting (nog) niet wereldwijd gedeeld wordt.
Daarom mijn vraag: Valt het recht op seks ook onder de Verklaring van de Rechten van de Mens? Anders gezegd:
Is het een universeel recht dat mensen seks met elkaar willen bedrijven. Los van iedere betutteling door welke godsdienst ook, in welke vorm ook.
Met hartelijke dank en groet,
Cees van Eijck Reactie infoteur, 24-12-2019
Dag Cees,

Het lijkt me niet, gelukkig. Dan krijg je de vreselijke situatie dat 'foute' mannen dit recht gaan misbruiken, toch? Dat het recht baas in eigen buik in veel landen anno 2019 nog niet geldt en de vrouw verplicht een kind uit verkrachting moet accepteren? Seks mag alleen gebeuren met beider uitgesproken toestemming, dankzij het feminisme. Nu wereldwijd nog.

Groet, Ria.

Marijke Arendsen Hein, 04-09-2016
Met veel belangstelling las ik het artikel baas in eigen buik. Graag zou ik de punten overnemen die u als resultaat beschrijft van de baas in eigen buik beweging. Ik ben een boekje aan het schrijven over wat ik in mijn leven geleerd heb. Ik deed destijds mee aan een baas in eigen buik demonstratie en het zou fijn zijn als ik de punten die u noemt mag citeren, uiteraard met bronvermelding. Reactie infoteur, 05-09-2016
Ha Marijke,
Je mag van mij alles overnemen. Grappig hé om terug te herinneren. er is toen toch wel heel veel bereikt. Ik had hierover een manuscript, maar nooit een uitgever gevonden, totdat ik het kwijt kon op infonu. Veel succes met het schrijven van een boek.

Groet, Ria

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 03-10-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.