Uit huis gezet. Waar moet je heen?

Uit huis gezet. Waar moet je heen? Uit huis gezet. Daar sta je dan. Dakloos. Op straat slapen is geen optie. Je voelt je bang en alleen. Waar moet je beginnen? In eerste instantie zullen de meeste mensen die dakloos raken proberen terug te vallen op familie en vrienden. Dit is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Niet iedereen heeft een actief sociaal leven of (voldoende) familie. En ook al heb je dat allemaal wel, dan nog is het maar de vraag hoelang je bij anderen terecht kunt. Vroeg of laat kom je dan misschien op straat te staan. Dakloos. Steeds meer mensen komen op straat te staan. Vaak doordat ze uit huis zijn gezet. Via officiële of inofficiële wegen. Waar moet je naartoe? Waar kun je slapen en hoe kom je weer uit de problemen?

Hoe raak je je huis kwijt?

Mensen kunnen om veel redenen hun huis kwijtraken. Bekende voorbeelden:
  • jongeren die ruzie met hun ouders hebben en uit huis gezet worden
  • weggelopen van huis
  • faillissement
  • schulden in het algemeen
  • opgelopen hypotheekschulden
  • uit huis gezet worden door je (ex)partner omdat het zijn/haar huis is
  • bij een echtscheiding je huis kwijtraken
  • huis kwijtraken door een brand
  • je kamer kwijtraken omdat je huurcontract is afgelopen
  • verslaving
  • enzovoorts

Sociaal netwerk

Mensen die op straat komen te staan en die geen plaats hebben om te overnachten, hebben meestal ook een zwak sociaal netwerk. Stel je maar voor dat als je in een stad woont waar je niemand kent, en waar je ook geen vrienden hebt bij wie je kunt aankloppen voor hulp. En als je familiekring klein is, en de enige die nog leeft je oma van 93 is die in een verzorgingshuis woont, dan kan je ook bij familie niet terecht. Jongeren en ouderen kunnen op straat komen te staan door allerlei redenen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat mensen je niet meer willen helpen, bijvoorbeeld als je drugsverslaafd bent en het te bont gemaakt hebt. Weer andere mensen wonen al jaren in dezelfde buurt zonder de buren te kennen. Komen ze dan in de problemen kunnen ze nergens aankloppen voor hulp. We moeten allemaal proberen ons hoofd boven water te houden, maar dat lukt het beste als je niet alleen bent en als je mensen kent die om je geven. Kom je in de problemen, en kom je op straat te staan, en er is niemand op wie je terug kun te vallen, waar kan je dan wel terecht?

Crisisopvang

Crisisopvang is er speciaal voor mensen die zo diep in de problemen zitten dat ze er zelf niet meer uitkomen. Je hebt crisisopvang voor daklozen, maar ook voor verslaafden of mensen met psychische problemen. Crisisopvang is dus feitelijk heel breed. Als je uit huis gezet bent kan je terecht bij instanties zoals Het Leger des Heils.

Dagopvang

Dagopvang bestaat uit opvang voor overdag. Je kunt er dus niet slapen. Wat je er wel kunt doen is:
  • eten en drinken (koffie, thee, brood, soep, enzovoorts)
  • praten over je problemen
  • een spelletje spelen met anderen
  • advies krijgen om je problemen op te lossen
  • douchen
  • gebruik maken van het toilet
  • je kleren wassen

Nachtopvang

Bij de nachtopvang kan je terecht om (een of een paar nachten achter elkaar) de nacht door te brengen. Je slaapt met andere mensen op een zaal of in een kamer. Je hebt minimaal een eigen bed met een matras, een hoofdkussen en een deken. De nachtopvang is om te voorkomen dat je de nacht buiten op straat door moet brengen. De nachtopvang kan je echter niet permanent plaatsen en er is ook niet altijd plaats als je er om onderdak vraagt. Ook kunnen er zelfs wachtlijsten zijn. Veel privacy heb je er uiteraard ook niet maar, je hebt er wel:
  • een (tijdelijk) dak boven je hoofd
  • een warme plaats om de nacht door te brengen
  • slaapplaats voor een of meerdere nachten
  • eten en drinken
  • sociaal contact
  • advies
  • douches
  • wc
  • wasmachine
Je kunt er even tot rust komen en jezelf weer opknappen en opfrissen.

Waar vind je opvang?

In elke gemeente is opvang, en anders wel in een grotere gemeente vlakbij. Via Maatschappelijk Werk kom je het snelste achter de adressen. Voor kinderen en jongeren is er Bureau Jeugdzorg, zij kunnen helpen om voor de eerste 4 weken opvang te bieden aan kinderen en/of jongeren. Verder is er hulp voor verslaafden of voor mensen met psychische problemen. In Nederland is er behoorlijk wat hulpverlening voor allerlei soorten problemen, je staat er in die zin dus niet helemaal alleen voor, maar het is ook niet zo dat je altijd direct geholpen kunt worden of structureel geholpen kunt worden. Om weer uit de problemen te komen moeten er eerst verschillende stappen ondernomen worden.

Wachtlijst

Helaas zijn er ook nogal eens wachtlijsten, waardoor je niet altijd meteen bij nachtopvang terecht kunt. Je bent dan aangewezen op dagopvang alleen en 's nachts heb je dan geen onderdak. Bij de dagopvang en maatschappelijk werk kan je echter om advies vragen en zij zullen met je meedenken, en ze kennen de weg. Je kunt wel de pech hebben dat je elke nacht ergens anders slaapt, maar toch is dat beter dan op straat slapen.

Uitkering

Om een uitkering te regelen moet je bij de sociale dienst zijn. Om recht te hebben op een uitkering moet je minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen:
  • je moet een postadres hebben (vraag bij crisisopvang of maatschappelijk werk waar je dit kunt aanvragen)
  • je moet een geldig identiteitsbewijs kunnen overleggen

Wat is een daklozenuitkering?

Een daklozenuitkering is een uitkering speciaal voor daklozen. In 2014 is de uitkering iets meer dan 500,- per maand. Je bent dan ook automatisch verzekerd voor medische hulp en tandarts. Als je een daklozenuitkering krijgt wordt er ook gewerkt aan re-integratie wat werk vinden betreft. Informeer naar de mogelijkheden bij de gemeente.

Wat is een probleemadres?

Een probleemadres is een adres waar je wel mag verblijven maar waar je je niet als inwonend mag inschrijven. Bijvoorbeeld bij een vriend, die jou wel onderdak wilt geven maar die je geen permanent verblijf biedt, en die ook geen kamerverhuur aan je te bieden heeft. Het kan om een kamer in een huis gaan, maar ook om de garage die bij het huis hoort. Die persoon bied jou dus wel onderdak, maar geen eigen adres. Het probleem is dan dat je geen uitkering kunt aanvragen op dat adres. Wat je wel kunt doen is je melden bij het wijkkantoor (van de postcode van het adres) in de wijk waar je verblijft. Je kunt daar een aanvraag doen voor een uitkering, maar je moet dan wel duidelijk aangeven dat het om een probleem adres gaat (!). De persoon die jou dan onderdak verleent komt daardoor dan niet in de problemen met het eigen inkomen. De sociale dienst zal dan en huisbezoek brengen om te zien of je daar inderdaad verblijft en dat heeft dus verder geen gevolgen voor de mensen bij wei je onderdak hebt.

Instanties die daklozen kunnen helpen en/of opvangen

  • Leger des Heils: voor dag en (enkele nachten per week) nachtopvang en advies) = niet gratis
  • Blijf van mijn lijf: dag en nachtopvang voor vrouwen die geestelijk en/of lichamelijk mishandeld worden = niet gratis
Vrijwel elke gemeente heeft ook wel andere plaatselijke instanties, die zowel dag en/of nachtopvang bieden, maar omdat die per gemeente nogal verschillen kan je dat het beste informeren bij de gemeente waarin je je bevindt. Ook via internet vind je snel verschillende adressen en telefoonnummers door bij de zoekmachine in te tikken: Dakloos + de naam van de plaatsnaam waarin je opvang zoekt.

Waar moet je beginnen?

Als je op straat staat en je weet niet waar te beginnen, kan je contact opnemen met het landelijke telefoonnummer of e-mailadres van Het Leger des Heils. Zij kunnen je goed adviseren omdat ze veel ervaring hebben met problemen van mensen die op straat komen te staan. Ook kennen ze de adressen en op basis van jouw persoonlijke situatie kunnen zij je verder helpen.
  • Telefoon: (036) 539 81 11
  • Email: info@legerdesheils.nl

Lees verder

© 2014 - 2025 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dakloos, waar kan je hulp zoeken?Dakloos, waar kan je hulp zoeken?Regelmatig komen mensen op straat te staan. Dakloos of thuisloos. Als je het aan ziet komen moet je voordat je dakloos r…
Dakloos, wat te doenDakloos, wat te doenJe bent dakloos of raakt binnenkort dakloos. Mensen die dakloos zijn hebben geen dak meer boven hun hoofd. De laatste ja…
Dagopvang of dagbesteding voor ouderenDagopvang of dagbesteding voor ouderen; iedereen heeft er wel eens van gehoord en wellicht zelfs een idee bij wat het in…
Kinderopvangtoeslag 2017: kinderopvangtoeslagtabel 2017Kinderopvangtoeslag 2017: kinderopvangtoeslagtabel 2017De inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag 2017 gaat omhoog. In 2016 was er al een stijging, maar ook voor 2017 is er e…

Waarom gaan we doodWaarom gaan we doodDood gaan we allemaal. Velen vragen zich af wanneer. Je kan dood gaan door ziekte, ouderdom of door een ongeval. In een…
Medische missers, blunders en het recht op schadevergoedingMedische missers, blunders en het recht op schadevergoedingWaar mensen werken kunnen fouten worden gemaakt, zo ook in het ziekenhuis. Medische blunders komen relatief vaak, omdat…
Bronnen en referenties
  • http://www.goeievraag.nl/vraag/overig/dreigt-huis-gezet-dakloos-werk.77448
  • http://www.legerdesheils.nl/Care
  • http://www.geldzorgenondercontrole.nl/mjd/Detailpagina/76273/68554/Wat-is-een-Daklozenuitkering.html
Reacties

Assia, 03-11-2017
Ik ben een vrouw van 21 jaar die geen optie ander optie meer vindt dan weg te gaan van huis, ik heb enorm veel ruzie hier en ik ben het kotsbeu maar ik weet niet waar ik terecht kan. Ook zit ik nog op school dus werken kan momenteel nog niet. Ik wou vragen waar ik naar toe kan voor verblijf totdat ik ben afgestudeerd. Reactie infoteur, 04-11-2017
Hi, het is bijna altijd onverstandig om zomaar weg te gaan, behalve als je gevaar loopt thuis. Als je veel problemen thuis hebt ga dan liever eens ergens praten. Er zijn ook telefoonnummers die je kunt bellen voor hulp en advies. Zoek daarvoor op internet eens naar 'hulplijn.'

Ook kunnen vrienden je misschien helpen. Maar 'zomaar' de deur achter je dicht trekken maakt het niet altijd makkelijker. De mensen thuis zullen dan erg bezorgd zijn en zelf ben je pas veilig als je een veilig dak boven je hoofd hebt. Je bent 21 jaar, dus je bent wel volwassen en mag dus op jezelf wonen. Is de situatie thuis heel erg moeilijk of zelfs gevaarlijk voor je, dan kunnen jongen mensen opgevangen worden bij crisisopvang. Je kunt er op deze website wat meer over lezen:

https://www.emergis.nl/ik-zoek-hulp/wonen-en-zorg/ik-heb-geen-onderdak/

Neem echter geen overhaaste beslissingen.

Irma, 03-11-2015
Hoi
ik word op 1 januari uit me huis gezet, omdat wij een bedrijfswoning hebben gekocht wat wij niet wisten.het bedrijf wil het huis niet terug kopen en wij staan gewoon op straat via de gemeente urgentie aangevraagt maar dat krijgen we niet, reden hadden we maar beter op moeten letten tijdens de koop.dus er gewoon uit met mijn gezin.wie weet een oplossing? Reactie infoteur, 03-11-2015
Het lijkt me dat de Makelaars had moeten melden dat het om een bedrijfswoning ging.

Samira, 11-10-2015
Hoi

ik ben 19jaar en zwanger van me eerst kind ik heb diabetes en woonde met me moeder in belgie. ik heb een nederlands nationaltijd en geen belgise verblijf kaart meer.

me moeder heeft me op straat gezet en ik ben vandaag voor de 3de nacht op straat. ik heb in belgie manieren gezocht voor hulp maar heb daar geen recht op omdat ik nederlander ben. ik vraag me nu af hoe wat en waar ik naar toe kan in nederland om hulp te krijgen sinds ik nu zonder geld of wat dan ook zit en het niet veel is voor iemand doe 1december moet bevalen op straat de leven.

ik hoop dat iemand me info kan geven. Reactie infoteur, 12-10-2015
Hi, wat een moeilijke situatie. Ken je niemand (Familie of vrienden) die jou naar Nederland kan brengen? Heb je geen geld voor een treinreis naar Nederland?

In Nederland kan je terecht bij de gemeente waar je op dat moment bent. Kijk ook eens bij opvangatlas:

http://www.opvangatlas.nl/

Sterkte. Laat nog eens horen hoe het verder is gegaan.

Monique Hoedemakers, 25-06-2015
Ik ben een allenstaande ouder van 3 schoolgaande kinderen die op 29/06/2015 geen woonruimte meer heeft. Ik woon op het moment in een particuliere woning die ik 3 maanden geleden heb op moeten zeggen i.v.m. een te hoge huur. In die 3 maanden had ik zeker wel verwacht met een inschrijftijd van 7,5 jaar en 5 jaar bij twee woningverenigingen een woning te vinden. Helaas is dit nog niet gelukt. Blijf natuurlijk wel reageren maar dan moet er wel iets vrijkomen. Wat nu? Reactie infoteur, 25-06-2015
Hi, als je geen kennissen en familie hebt die bereid zijn om jullie voorlopig een paar nachtjes per week in huis te nemen, kan je het beste contact opnemen met je gemeente en de situatie uitleggen. Zij kunnen je informeren waar je in jouw gemeente terecht kunt. Sterkte.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 26-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.