Cindy, 27-09-2019
Hallo,
Ik heb een zoon van bijna 27 jaar. Hij woonde bij een kameraad in maar is op straat gezet. Nu slaapt hij enkele weken bij mij maar mijn man heeft hem een datum gezegd dat hij iets anders moet zoeken. tot op het moment heeft mijn zoon nog niks kunnen vinden. hij kijkt wel naar kamers en studio's maar het wil hem maar niet lukken. Mijn zoon heeft werk en 2x in de week gaat hij s'avonds naar school. Ik zit nu met mijn handen in het haar. want die einddatum nadert en mijn zoon blijven opvangen kan ik ook niet meer. Mijn vraag is waar kan mijn zoon naar kijken naar onderdak? En waar hij z.s.m in kan trekken.
M.v.g een heel bezorgde moeder
Reactie infoteur, 29-09-2019
Hi Cindy,
Niemand kan dit oplossen voor hem, hij zal toch echt woonruimte moeten vinden. Ik weet niet waarom je hem niet meer opvangen kunt. Heeft hij bepaalde problemen waarom jullie hem niet meer thuis willen hebben? Dat verklaart misschien ook waarom hij nergens een kamer kan vinden.
Rob van Kempen, 03-03-2019
Ik ben dakloos. mag tijdelijk inwonen bij vriend. Heeft dat gevolgen voor s.d. uitkering
groeten Rob van Kempen.
Reactie infoteur, 17-03-2019
Beetje late reactie, maar dat kan inderdaad gevolgen hebben voor zijn uitkering. Bij een uitkering gaan ze uit van gezamenlijk inkomen. Je vormt dan samen een huishouden. De uitkering kan gekort worden of jij/hij kunt de uitkering zelfs kwijtraken.
Danielle, 01-12-2016
Hallo ik heb een vraagje. Ik heb geen woonverblijf dus nu kan ik ook geen huis huren, wie kan mij hier bij helpen? Wat ik moet doen of waar kan ik gaan?
Reactie infoteur, 02-12-2016
U kunt eens bellen of schrijven per email met het 'De Fabel Van De Illegaal' collectief, een organisatie die mensen zonder verblijfsvergunning helpt in de regio Leiden, wellicht kunnen ze u verder helpen of verwijzen naar een soortelijke organisatie in de plaats waar u momenteel verblijft:
https://defabel.home.xs4all.nl/Fabelfolder.pdf
Tg, 17-11-2016
Hallo ik heb een vraagje,
mijn ouders gaan emigreren naar Canada, ik was bij hun tijdelijk ingetrokken omdat mijn relatie stuk liep. Dit leek mij toen het beste optie. Maar nu gaan mijn ouders hun huis wegdoen omdat ze toch voorgoed blijven, en ik kan niet in me eentje de huur ophoesten. Ik heb tijdelijk met mijn broer het huis onderverhuurd van mijn ouders terwijl zij lekker hun zaakjes op orde kregen daar, maar nu zit ik in de shit omdat ik maar niet aan een huis kom. Mijn broer is al wat ouder en heeft een zoontje, hij krijgt wel wat, maar zoals ik hier wel vaker lees, ik heb geen schulden, ik werk keihard voor mijn centjes, geen crimineel en geen verslaafde. Sterker nog ik heb een vaste baan in de zorg.
Heb laats een urgentie aanvraag ingediend voor een huurwoning en mw vertelde me dat ik letterlijk eerst op straat moet staan. Particulier kan ik ook niet huren omdat je of het 3-dubbele moet verdienen of een ouder in Nederland die voor je gerand kan staan. Help AUB! Graag tips, alles is welkom, voordat ik wel op straat sta en straks mijn baan en alles kan opzeggen.
Reactie infoteur, 18-11-2016
Hi, ik weet niet of je in een stad woont of niet. In grote steden is het natuurlijk erg moeilijk om een urgentie te krijgen en/of een sociale huurwoning, zeker als je niet al heel lang staat ingeschreven. Als die situatie op jou van toepassing is, is een kamer de beste tijdelijke oplossing. Zelfs een kleine kamer huren bij een collega of hospita, houdt je letterlijk van de straat. Je kunt dan met minder stress op zoek naar een woning buiten de stad (optie) of een huurhuis in de vrije sector delen met iemand die het ook niet betalen kan. Als familie of vrienden je niet tijdelijk willen of kunnen opvangen, zoals je broer bijvoorbeeld, wordt het lastig om op korte termijn een oplossing te vinden. Een matras in de kamer, of de nacht doorbrengen slapend op de bank, is meestal wel te doen bij vrienden of familie. Vanuit daar kan je verder gaan bepalen hoe je iets vindt om langer te bewonen. Kijk bijvoorbeld ook eens bij Kamernet:
https://www.kamers.nl/?gclid=CjwKEAiA6rrBBRDsrLGM4uTPkWAS
M., 10-09-2016
Hallo,
Vraagje: vriendin van mij staat op straat met 2 kinderen. Dit al een jaar inmiddels. Wat kan zij doen om aan een huis en een uitkering te komen? Kinderen zijn leerplichtig dus… moeten naar school. Ze is door de gemeente uitgeschreven bij haar moeder omdat er geen spullen zichtbaar waren zoals schoenen en jassen aan de kapstok. Nu staat ze weer op straat. Ik wil haar helpen maar ik weet niet hoe. Ik kan haar niet inschrijven bij mij omdat mijn man een uitkering heeft. Wie kan mij a.u.b. advies geven over wat ik kan doen?
Reactie infoteur, 12-09-2016
Ze kan met de gemeente bellen waar zij momenteel verblijft. Ze heeft in principe recht op een uitkering, ook als ze dakloos is, of thuisloos. Ze kunnen haar uitleggen hoe ze dat aan moet pakken. Ze kan het ook informeren bij daklozeninstellingen zoals Het leger Des Heils. Zelfs telefonisch komt ze al meer te weten.
Groninger, 17-05-2016
Ik had een mooie koopwoning in de provincie Groningen. Door de aardbevingen heeft de NAM mij -gedwongen- uitgekocht. Nu ben ik dakloos.
Mijn inboedel heb ik weggegeven omdat ik het nergens kwijt kan. En mijn hypotheek is door de notaris afbetaald. Zonder geld op straat, en geen rechten op woning-urgentie buiten het bevingsgebied. Overdag zwerf ik op straat, door-de-weeks zit ik in een crisisopvang en de kans op het krijgen van een huurwoning heeft geen vooruitzicht. Wat mij echt kwaad, en depressief maakt is dat iedere instantie zich vasthoudt aan het feit dat ik geen schulden heb, geen problemen heb, geen ex-gedetineerde ben en geen verslaving heb; ik val overal tussen en blijf dakloos zonder uitzicht.
Dat de NAM veel verdient met gaswinning en dat de overheid dit toelaat en met levens speelt is echt heel erg. De NAM heeft mijn koopwoning onherstelbaar beschadigd, is met mijn spullen aan het slepen geweest via vervuilde tijdelijke woning via opslag naar opslag en mij via hotel en tijdelijke woning monddood gemaakt. Dat ik daardoor nu dakloos ben, dat kan ik niet rijmen.
Wat moet ik doen? Mij in de schulden werken? Mezelf verslaafd maken? Crimineel worden?
Ik zit al 'vast', ik moet 4 nachten per week in een de opvang zitten, mijn vrijheid ben ik nu ook al kwijt.
Reactie infoteur, 17-05-2016
Wat een triest verhaal. Moet u nu niet bij de gemeente zijn voor hulp?
Anders zou ik denken: neem contact op met de pers zodat ze dit naar buiten kunnen brengen. Schandalig dat u op deze manier dakloos geraakt bent.
Donna, 22-01-2016
Hallo, dit ben ik nogmaals. Het gaat mij niet eens zozeer of dat ik ergens goed terecht kan. Dat is natuurlijk wel belangrijk in de toekomst, maar nu wil ik mijn ouders niet voor mijn schuld laten opdraaien omdat ze het financieel al heel moeilijk hebben. En er een deurwaarder beslag komt leggen. De band met mijn ouders is al slecht, maar dit kan ervoor zorgen dat ik niet eens thuis meer mag komen voor het ophalen van mijn spullen. Ik heb gebeld met mijn gemeente, en die zeiden dat het wel mogelijk is, maar daar heel erg veel tijd overheen gaat, voordat het überhaupt in behandeling wordt genomen.
Reactie infoteur, 22-01-2016
Wat erg voor je. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt. Ik las er ook nog een en ander over dit onderwerp via onderstaande link:
https://www.jurofoon.nl/nieuws/3774-beslag-op-mijn-spullen-wegens-schulden-van-een-ander
Je kunt er ook vragen over stellen, zowel online als per telefoon bij de Jurofoon. Je moet in elk geval vragen:
Waar je je het beste kunt inschrijven?
Of men de schulden 'zomaar' op je ouders mag verhalen en/of hoe jij dat kunt voorkomen?
Hoe je uit de problemen geholpen kunt worden?
Je leeftijd is denk ik ook belangrijk, ik neem aan dat je voor de wet volwassen bent. Als je minderjarig bent denk ik dat je ouders wel verantwoordelijk zijn, maar al die dingen kan je het beste vragen bij de Jurofoon. Ik wil je niet verkeerd adviseren want zoveel weet ik er nu ook weer niet vanaf. Ik hoop voor je dat je snel hulp kunt krijgen.
Donna, 21-01-2016
Hallo, ik zit in een nogal nare situatie: Ik heb schulden die ik niet kan betalen (door een fout bij mijn zorgverzekeraar) en ben door mijn ouders op straat gezet. Ik mag één keer in de week thuis komen om nieuwe kleding e.d te pakken en dan weer te vertrekken. Ik slaap bij vrienden en soms op straat. Mijn ouders hebben een brief ontvangen dat er een deurwaarder spullen komt halen. Dat is mijn rekening. Ik wil niet meer gezeur met mijn ouders. Kan ik mij niet uitschrijven op dat adres of mijn huidige adres verbergen zodat ze niet langskomen?
Reactie infoteur, 22-01-2016
Hi, zoals je waarschijnlijk weet heb je een adres nodig waar je ingeschreven staat, anders heb je nergens recht op. Elke situatie is natuurlijk weer anders, maar bij de gemeente waar je ingeschreven staat kan je informeren wat je mogelijkheden zijn. Ik denk dat uitschrijven zonder dat je een nieuw inschrijfadres hebt, af te raden is. Je slaapt soms bij vrienden, schrijf je. Probeer vanuit die positie de informatie te verzamelen die op jouw situatie van toepassing is en neem geen overhaaste beslissingen. Doe er alles aan om te voorkomen dat je op straat moet slapen. Ook de instanties genoemd in het artikel kunnen je de gewenste informatie geven. Veel sterkte. Laat nog eens horen hoe het met je gaat.
Maya, 04-01-2016
Hierboven staat het allemaal zo mooi omschreven. Is niks van waar. Hieronder de situatie van mijn ex-partner.
Wij zijn in 2002 gescheiden en hebben samen een dochter van 16 jaar. Na onze scheiding had hij een huurwoning en een eigen inkomen. Hij kreeg een relatie met een vriendin. Zij had drankproblemen. Hij kwam er later pas achter. Haar kinderen zijn destijds door de kinderbescherming bij haar weggehaald. Desondanks heeft hij alles opgegeven en is bij haar ingetrokken. Toen afgekickt nu drinkt ze weer. Hij mocht niet bij haar inschrijven, zodat zij macht over hem kon uitoefenen. Hij hoopte dat zij zou veranderen. Hij wilde een normaal en goed leven. Na 10 jaar leeft hij nog steeds in ellende. Hij heeft heeft meerdere malen geprobeerd om bij haar weg te gaan. Door die omstandigheden heeft hij onze dochter nauwelijks gezien. Hij mocht niet naar zijn broers of naar ons. Als hij dat deed, werden zijn kleren gescheurd en weggegooid. Onze dochter heeft altijd telefonisch contact met hem gehouden. Hij heeft nooit de middelen gehad om zijn dochter te kunnen steunen. Dat vond ik niet erg. Het belangrijkste vond ik dat zij wist dat haar vader van haar hield en houdt.
Hij heeft geen inschrijfadres, geen huisarts, geen tandarts, geen inkomsten. Hij kan niet in aanmerking komen voor een woning ed. Ik had hem een tijd terug geadviseerd om naar de gemeente Den Haag te gaan. Hij heeft daar zijn situatie uitgelegd. Aan hem werd verteld dat hij een vast adres moet hebben anders kan niemand hem helpen. Hij is zelfs uit het stadhuis gegooid omdat niemand naar hem wilde luisteren. Hij werd moedeloos. Ik heb een klacht ingediend. De dienstverlening van de gemeente Den Haag is ver onder de maat. Uit wanhoop heeft hij een zwersuitkering aangevraagd. Ook dit schijnt moeilijk te zijn. Inmiddels zwerft, slaapt hij af en toe bij Leger des Heils. Hij slaapt op straat! Dit is vaker voorgekomen omdat zijn vriendin hem op straat zet, mishandelt etc. Het ging bergafwaarts nadat hij zijn beide ouders ook nog eens verloor.
Gisteren heeft mijn dochter hem gebeld, maar uit schaamte neemt hij niet op. Zij belde hem met een ander nummer en toen pas nam hij op. Vervolgens belt mijn dochter mij huilend op en zegt dat haar vader ergens al vier dagen op een betonnen vloer slaapt. Ik heb gebeld en hem aangeboden te helpen. Hij kan bij ons slapen. Dat wil hij niet, wat logisch is. Hij wilde zelfmoord plegen. Ik heb hem gerustgesteld en gezegd dat hij moet leven voor zijn dochter.
Ik schaam mij dood dat ik bij een sociale instelling werk. Nederland is namelijk niet zo sociaal. Ik zou hem graag bij ons inschrijven, omdat wij een koopwoning hebben, zodat hij een normaal Nederlandse inwoner kan worden. Ik geloof niet dat het kan. Ik ga het wel informeren. Tot nu heeft de Nederlandse staat hem in de steek gelaten.
Hoe kan het dat een vluchteling in Nederland het veel beter heeft dan een Nederlandse inwoner.
Ik wil de vader van ons kind helpen. Ik kan hem geld geven. Dit kan ik niet blijven doen. Ik weet niet hoe ik hem moet helpen. Hij is een goed mens. Hij is gelukkig niet geheel ingestort. Het scheelt niet veel. Wat is nou zo moeilijk aan om iemand in nood te helpen. Er zijn meer mensen in Ned die hulp nodig hebben.
Hij wil al zolang weg bij zijn vriendin, maar hij heeft geen keuze, omdat hij nergens terecht kan. Wat kan ik doen. Bij wie kan ik aankloppen. Ik moet nu iets concreets voor hem doen. Ik kan het niet alleen. Hij wil echt geholpen worden. Ik zal hem met alles bijstaan.
Reactie infoteur, 04-01-2016
Heel triest en inderdaad om wanhopig van te worden. Wat niet blijkt uit uw verhaal is waarom hij niet ergens een kamer huurt en vanuit daar een nieuw leven gaat opbouwen.
Hij is nog steeds met zijn vriendin maar hij slaapt op straat. Waarom is hij nog steeds met haar als hij dat niet wil en waarom slaapt hij op straat. Waar woont zij dan, of heeft zij ook geen adres?
U heeft hem onderdak geboden maar dat wil hij niet. Waarom wil hij dat niet? Als hij zich bij u inschrijft kan hij een nieuwe start maken.
Ik heb de indruk dat u hem graag helpen wil, u biedt hem zelfs onderdak aan. Wat is de reden dat hij geen gebruikmaakt van uw hulp?
R., 24-12-2015
Ik ben een student 25 jaar en heb momenteel geen vaste verblijfplaats. ik slaap af en toe bij mijn zus en vaak bij vrienden. Ik ben bij 3 verschillende instanties in Den Haag geweest, zij hebben mij aangeraden om een briefadres aan te vragen bij de gemeente. Zolang ik geen briefadres heb kunnen deze instanties mij niet helpen. Ik ben al 2 keer bij het stadsdeelkantoor geweest om een briefadres door te geven. Maar dit weigeren zij. Zij geven als reden dat ik niet onder de doelgroep val omdat ik geen uitkering heb. Ook zeggen zij dat het in de wet staat dat ik 3 verblijfsadressen moet opgeven. Maar ik ben dakloos! ik heb geen uitkering want ik ontvang studiefinanciering en ik studeer. Maar zonder briefadres kom ik niet verder. Mag de gemeente dit weigeren? Dit duurt nu al drie maanden… Ik ben radeloos…
Reactie infoteur, 26-12-2015
U bent bij 3 verschillende instanties geweest die u aanraden om een briefadres bij de Gemeente aan te vragen. Gezien de weigering van de gemeente denk ik dat u zich het beste weer kunt wenden tot een van deze 3 instanties, voor hulp bij de aanvraag of voor advies wat u nu verder kunt doen. Het is op zich al vreemd dat u wel studiefinanciering ontvangt terwijl u geen officieel adres heeft.
M., 07-12-2015
Mijn partner en ik zijn uit elkaar, maar hij staat nog bij mij ingeschreven. Dit heeft effect op mijn kindgebonden budget en toeslagen (lees: ik ontvang honderden euro's minder). Hij heeft (nog) geen eigen woning en bivakkeert doordeweeks op de kazerne (waar hij niet ingeschreven kan worden) en in het weekend bij een vriend. Hij heeft dus geen thuis en kan ook niet ingeschreven staan, daar waar hij het meest verblijft. Ik heb de gemeente gebeld en die gaven aan dat briefadres geen optie is en dat terwijl hij toch echt thuisloos is. Inschrijven bij mij, waar hij niet woont, kan hem ook nog eens een boete opleveren (conform nieuwe Wet BPR), omdat hij helemaal niet bij mij woont.
Wat zijn nu verder de opties? Nergens ingeschreven staan is onhandig i.v.m. post van overheidsinstellingen en zorgverzekering etc.
Reactie infoteur, 07-12-2015
Heeft hij al geïnformeerd bij daklozenopvang wat voor hem en u het beste is?
Anon, 11-10-2015
Op het moment ben ik een 22-jarige student. toen ik 3 was zijn mijn ouders gaan scheiden, en tot mijn 18e heb ik bij mijn moeder gewoond. Om het weekend was ik een weekend bij mijn vader. Rond mijn 18e ging het niet meer goed tussen mijn moeder en mij, en heeft mijn vader voorgesteld dat ik bij hem zou komen wonen, en om het weekend bij mijn moeder zijn (off-topic: dat is ten goede geweest voor de moeder-zoon relatie).
Nou is hier het probleem: Ik sta ingeschreven bij mijn moeder, en zij betaalt dus rioolbelasting (?) voor een huishouden van 2 personen, daarbij ben ik in mijn laatste studie jaar(en) en verdien ik op stage een beetje geld. Mijn inkomen gaat er blijkbaar voor zorgen dat mijn moeder huurverhoging krijgt (omdat ik nogsteeds op haar adres ben ingeschreven).
Zij wil dat ik mijn adres wijzig naar mijn vader. Ben ik het mee eens, mijn vader niet (want dan moet hij betalen, en hij is daar heel krenterig in). Nou zegt mijn moeder dat ze mij dan maar gewoon gaat uitschrijven en "that's it". Dit zou betekenen dat ik "officieel" geen adres meer heb, echter kan ik nog gewoon bij beide ouders wonen (het gaat echt alleen om die "vaste" huishoudenskosten, of hoe het ook heet).
Wat voor problemen kom ik (of mijn ouders) in terecht als ik op geen enkel adres ingeschreven sta? (maar nog wel gewoon bij mijn ouders woon)
Reactie infoteur, 12-10-2015
Hi, je kunt eerst uitzoeken hoeveel rioolbelasting er betaald moet worden, en of het uitmaakt hoeveel mensen er op een adres wonen. Als het wat uitmaakt hoeveel mensen er op een adres wonen, kan je misschien een deel mee betalen. Je kunt dat via onderstaande link nakijken.
http://www.derbg.nl/algemeen/overzicht-belastingen/rioolheffing-voor-gebruikers-en-eigenaren
Als je een baantje vindt waarmee je iets kunt verdienen (bijvoorbeeld op zaterdagen) dan kan je je moeder tegemoetkomen in mee betalen aan een beetje huishoudkosten. Veel jongeren betalen kostgeld zodra ze wat verdienen. Vooral als je moeder weinig geld heeft om rond te komen, is het logisch om wat mee te betalen. Ook al is het maar een beetje.
Natuurlijk heeft het wel consequenties voor jou als je nergens meer ingeschreven zou staan. Je bent vrees ik dan officieel dak- of thuisloos dus dat moet voorkomen worden. Het wil zeggen dat je op allerlei dingen mogelijk geen recht meer zou hebben. Het zou ook consequenties hebben voor studiefinanciering en OV en ziektekostenverzekeringen, enzovoorts. Je moet altijd ingeschreven staan op het adres waar je woont. Ik hoop dat je dit goed uitzoekt voordat er beslissingen worden genomen.
Je kunt ook besluiten om op jezelf te gaan wonen en studiefinaciering aan te vragen. Je moet er echter wel aan toe zijn om zelfstandig te gaan wonen, niet iedereen voelt zich daar op zijn 22e goed bij.
Sterkte, en laat nog eens weten hoe het verder is gegaan.
Reva, 31-08-2015
Binnenkort moet ik na de scheiding mijn huis verlaten. Ik kan wel wisselend bij familie, vrienden en kennissen onderdak vinden. Maar kan mij niet bij hun inschrijven als woonadres. Ik heb nu een UWV uitlering en per 1 januari a.s. wil ik met vervroegd pensioen. Ik heb dus een postadres voor GBA nodig! Hoe kan ik dat organiseren?
Reactie infoteur, 01-09-2015
Bij de gemeente waar je het meest verblijft kan je dit informeren
Anoniem, 11-08-2015
Hallo,
Wegens een zwangerschap van inmiddels 5,5 maand word ik binnekort op straat gezet door mijn ouders omdat ze het totaal niet goedkeuren. Samen hebben mijn vriend en ik dit meerdere malen aan gegeven bij de gemeente en bij de woningbouw, onze urgentie is afgewezen omdat ze zeggen jullie hebben een dak boven jullie hoofd. ( ik sta ingeschreven bij mijn ouders en hij bij zijn moeder in een andere gemeente 50km verder ).
wat kan ik nou doen om toch aan een woning te komen? ik kan niet bij mijn vriend in wonen wegens plaats gebrek. zou ik wel me thuis kunnen uitschrijven en dan zorgen dat ik wel een post adres of iets heb en dan overnieuw urgentie aanvragen? of wat moet ik nu doen? we zijn radeloos en weten niet meer wat we moeten doen.
Reactie infoteur, 11-08-2015
Hi, ik kan me voorstellen dat je je veel zorgen maakt. Toch kan je deze vragen het beste stellen bij instellingen die daklozen helpen. Je kunt dagelijks bellen met bijvoorbeeld gemeente-instellingen of desnoods de Riagg, voor advies. Het is triest dat je ouders je niet willen of kunnen opvangen terwijl je zwanger bent.
Anoniem, 02-08-2015
Ik heb een vraag, een bekende van mij is al +/- 20 jaar (!) zonder vaste woon of verblijfplaats. Hij heeft geen inkomen, zorgverzekering enz. Nergens kan hij terecht voor hulp en overal wordt hij van het kastje naar de muur gestuurd. Het is echt een kip en het ei verhaal geen inkomen dus je kan nergens iets huren, geen inschrijfadres dus geen inkomen. Iemand nog tips want ik weet het niet meer!
Reactie infoteur, 03-08-2015
Hij kan zich inschrijven bij de gemeente waar hij meestal verblijft. Het gaat om een tijdelijk briefadres, zodat hij een uitkering kan krijgen. Daarna wordt het makkelijker om woonruimte te betalen. Lees via onderstaande link over briefadres aanvragen.
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7B272AF1BB-1B90-4C0A-95C3-60D60B6E9A3F%7D
Anoniem, 01-04-2015
Hallo, ik heb een vraag over zzp-ers die door gebrek aan opdrachten op straat komen te staan. Is het dan zo dat als je je uitschrijft bij de KvK wegens te weinig opdrachten, je daarna geen recht hebt op bijstand? Waarom zouden dak- en thuislozen wel recht hebben op bijstand maar een ex-zzp-er niet? Ik kan het antwoord hierop nergens vinden. Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 01-04-2015
Hi, de BBZ regeling is mogelijk iets voor jou. Je kunt er hier meer over lezen:
http://www.zzp-nederland.nl/artikel/bijstand-zelfstandigen-bbz
Jeske, 03-03-2015
Ik ben door mijn moeder uitgeschreven uit haar woning na een nare ruzie met haar en mijn stiefvader. Ik woon nu tijdelijk bij mijn vriend en zijn ouders, maar die willen niet dat ik hier ingeschreven word i.v.m (bijstand). Ik stop binnenkort met school en heb een vast woonadres nodig voor een eventuele uitkering en werk. Wat nu? Kan iemand mij hierbij helpen?
Reactie infoteur, 03-03-2015
Als je minderjarig bent hebben je ouders plicht om je te helpen. Als meerderjarig bent kan de gemeente je helpen. Sterkte.
Janneke, 12-12-2014
Ik zit met een probleem, door huurschuld uit me woning gezet, nu sta ik bij familie ingeschreven, en die heeft nu van de woningbouw een aangetekend schrijven gehad, dat ik binnen 7 dagen daar moet zijn uit geschreven. Kan dit zo maar. Dit heeft voor mij grote gevolgen, omdat ik bijna in de schuldsanering zit.
Reactie infoteur, 13-12-2014
Denk dat dit wel zomaar kan, maar je kunt je zelf toch inschrijven voor een postadres bij de gemeente?
Mike, 13-11-2014
Een kennis van mij wil zijn zoon in huis nemen maar hij heeft een aangepaste woning met maar 1 slaapkamer. Mag dit volgens de wet en wat voor gevolgende heeft dat voor zijn uitkering, ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft
Reactie infoteur, 13-11-2014
Als de zoon meerderjarig heeft en zelf een inkomen heeft, heeft het waarschijnlijk wel invloed op de uitkering van uw kennis. Maar niet als de zoon alleen maar een paar dagen per week logeert bij zijn vader, en zich daar niet inschrijft. Logeren mag dus wel tijdelijk voor zover ik weet, maar niet aaneengesloten, permanent inwonen dus niet als je niet gekort wilt worden. Permanent inwonen mag dus natuurlijk wel maar dat wordt vader en/of zoon waarschijnlijk wel gekort op uitkering. De zoon kan misschien zelf zelfs ook moeilijk een uitkering krijgen als hij permanent ergens logeert. Maar het beste is het om dit alles te informeren in de gemeente waar de vader en zoon wonen. Het is mogelijk dat de zoon een paar nachten per week bij zijn vader zou mogen logeren, zonder dat dit consequenties heeft voor inkomsten, maar informeren bij de gemeente is misschien het beste.
Iesha, 11-11-2014
Hallo,
Ik heb een probleem, ik ben 21 jaar oud en sta op straat!
Van de gemeente Breda krijg ik te horen dat ik geen recht heb op hulp hier omdat ik niet langer dan 3 jaar sta ingeschreven hier. Nu heb ik hiervoor in Heumen gewoond (dit ligt bij Nijmegen in de buurt), de gemeente van Breda stuurt mij eigenlijk naar Nijmegen en Nijmegen stuurt mij weer terug naar Breda. Ik heb in beide steden een maatschappelijke werker en andere zorginstanties benaderd en om hulp gevraagd. Allemaal kunnen ze blijkbaar niks voor mij betekenen omdat ik regioverbonden ben.
Op dit moment heb ik een uitkering aangevraagd en moet ik nog op afspraak komen. Ook solliciteer ik om snel aan werk te komen en om weer geld te verdienen om op mijn eigen benen te komen.
Wat is slim om nog meer te doen? Buiten is het koud.
Alvast bedankt. Groetjes,
Reactie infoteur, 11-11-2014
Het is lastig om je hierin te adviseren omdat je bij een van de gemeentes hulp zal moeten krijgen. Heel moeilijk voor jou, dit. Tijdelijk onderdak bij familie, vrienden of kennissen lijkt me de meest logische tijdelijke oplossing zolang je nog tussen wal en schip inzit met je situatie. Als dit niet kan kom je bij de adressen in het artikel vermeld terecht, voor tijdelijke opvang. Leger des Heils et cetera. Lees ook eens hier:
http://arnhem.sp.nl/nieuws/2013/09/regiobinding-daklozen-ongewenst
Carmen, 05-11-2014
Goedemiddag,
Ik ben veel en lange periode in het buitenland geweest, ondertussen heb ik hier in nl geen vast woonadres meer en leef ik uit een weekendtas, ik logeer bij vrienden. Dit omdat ik met het huidige loon wat ik verdien geen woning kan betalen. Ik kan me echter niet bij een van die logeeradressen inschrijven. Nu ben ik er achter gekomen dat mijn zorgverzekeraar mij heeft uitgescgreven omdat ik nergens ingeschreven sta. Dit vind ik nogal zorgelijk ook omdat ik zwanger ben. Waar en op welke manier kan ik mij toch ergens inschrijven en er voor zorgen dat ik weer verzekerd ben?
Alvast bedankt voor de reactie! Vriendelijke groet, Carmen Meijer.
Reactie infoteur, 06-11-2014
Hi, bij de gemeente kan je een postadres krijgen, je bent dan officieel thuisloos en niet dakloos geloof ik. Ik hoop dat ik dit goed zeg. Het beste is het in elk geval om bij de gemeente waar je nu logeert te informeren of dit klopt, of bij de gemeente waar je voorheen woonde. Het is inderdaad nodig dit zo snel mogelijk uit te zoeken. Succes!
Monique, 13-10-2014
Hallo
Ik heb een kamer leeg staan. Helaas kan ik niemand hier in laten wonen ivm met mijn uitkering. Echter wil ik graag mensen helpen en deze kamer beschikbaar stellen voor tijdelijke opvang. Nu weet ik niet waar ik moet zijn hiervoor omdat ik niemand in mijn huis mag hebben. Toch denk ik dat er veel mensen zijn die best een dak boven hun hoofd nodig hebben.
Ik wil graag helpen wil graag iemand opvangen. Tegen onkosten omdat ik zelf niets heb en geen geld kan investeren in iemand. Zelf wil ik er niet aan verdienen ik wil gewoon mijn huis beschikbaar stellen voor iemand die hulp nodig heeft.
Reactie infoteur, 13-10-2014
Hi, je zegt zelf eigenlijk al dat het niet mag i.v.m. een uitkering, dus lijkt het me geen goed idee.
Michel Damming, 04-06-2014
Hallo, ik moet uitgeschreven worden ivm een scheiding. Zo krijgt mijn ex vriendin de middelen om deels voor de kosten op te draaien beter voor elkaar. Ik kan nergens ingeschreven worden ivm familie die te ver weg wonen of geen mogelijkheid hebben om mij daar in te laten schrijven ivm subsidies. Wat kan ik doen om dit in goede banen te leiden?
Reactie infoteur, 05-06-2014
Hi, moeilijk om je situatie te beoordelen. Elke situatie is ook weer anders natuurlijk. Als je uitgeschreven moet worden kan je contact opnemen met de instanties die in het artikel staan vermeld, zij kunnen je over de bij jouw persoonlijke passende situatie informatie geven. Sterkte en hopelijk vind je snel weer een plek voor jezelf.
Alida, 05-03-2014
Mijn dochter is zwanger maar ze heeft geen inschrijf adres. Bij mij is het niet mogelijk, ik krijg pas naar 2 jaar de woning op mijn naam. Ze heeft ook geen ziekenfonds. We weten echt niet wat we moeten doen.
Reactie infoteur, 07-03-2014
Waarom is het bij u niet mogelijk?
Floor, 10-12-2013
Hoi
uhm ik ben echt heel erg wanhopig. ik ben zwanger (20jaar) en ben nu dus dakloos, naja morgen. Even in het kort: mijn ex en ik zijn al eens uit elkaar geweest wegens huiselijk geweld ik ben toen naar een opvang geweest, na 7 maanden weer bij hem terug, weet het heel stom! Hij heeft me nu niet geslagen of iets in die richting maar hij negeert me, liegt heeft schijt aan me, en achteraf heel lief praten en soort van spijt maar de volgende dag doet tie het zelfde. Ik moet hier echt weg, hier kan geen kind in opgroeien en ik ben echt depressief. lichamelijk gaat t ook slecht, hartkloppingen, paniekaanvallen, hyperventilatie. Kan nergens heen, heb schulden rond de 2000€ omdat ik daarnaast ook hypermobiel ben en n spierziekte heb en pas heel laat een uitkering van maar 75€ per week (ziektewet). Ik kan ook nergens heen geen familie of vrienden waar ik terecht kan en ook niet meer bij instanties omdat vrijwillig ben weg gegaan?
Alstublieft laat iemand me helpen of raad geven
Reactie infoteur, 12-12-2013
Hi, wat een moeilijke situatie voor jou. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat een zo jong zwanger meisje bij familie helemaal nergens terecht kan. Er zal misschien veel aan vooraf gegaan zijn. Hoewel ik ook geen pasklare oplossing heb zou je in elk geval wel eens kunnen informeren bij:
http://www.kadera.nl
Zij zetten zich in voor jonge moeders als er sprake is van nood en huiselijk geweld. Zij kunnen je ook eventueel helpen met begeleid wonen. Bel gewoon en leg je verhaal voor.
Informeer ook eens bij:
Meldpunt Amsterdam 020 611 60 22
Meldpunt Vrouwenopvang Flevoland 0900 202 06 34
Bureau, Advies & Intake stichting Wende 070 392 57 74
Meldpunt Hera Gelderland 026 389 49 45
Meldpunt Noord-Brabant 0900 202 11 25
Meldpunt Kadera 0900 433 33 33
Meldpunt Rotterdam 010 476 16 80
Meldpunt Utrecht 0900 230 03 00
Veel sterkte, en laat nog eens weten hoe het met je gaat.
Jaimy, 24-11-2013
Hallo ik ben een meisje van 21 jaar. we zullen niet rond te pot draaien ik kom hier mijn verhaal zetten om dat ik in de miserie zit!
Ik heb verkeerde keuzes gemaakt waardoor ik in de problemen zit. ik ben mijn toen ' grote liefde' gevolgd naar zijn land met het gedacht daar een nieuw leven te beginnen. inderdaad niet gelukt anders was ik hier nu niet aan het typen. ik ben moeten terug keren naar Belgie om geld te verdienen. waardoor ook uitkomt dat ik schulden heb gemaakt. nu het is gedaan met die man maar ik heb niet meer geen adres geen huis ik leef hier een daar wat. maar ik heb wel werk! ik weet niet welke stappen ik moet zetten om mij uit deze miserie te helpen. kan er mij iemand raad geven?
Reactie infoteur, 25-11-2013
Hi, je bent nog erg jong en hebt al veel meegemaakt. Fouten maakt ieder mens. We leren ook van onze fouten, ook als het ernstige fouten zijn geweest. Als je 21 bent is het ook begrijpelijk dat je in kwetsbare periodes in je leven, verkeerde beslissingen genomen hebt. Het belangrijkste is nu dat je heden weer structuur kan krijgen en je toekomst weer evenwichtig kan worden. Ik heb de indruk dat er wel het een en ander voor zal moeten gebeuren en dat je dat in je eentje niet echt aan weet te pakken (wat ook begrijpelijk is). Je schrijft dat je schulden hebt gemaakt, dat je wel werk hebt maar geen eigen plek hebt om te wonen. Ik weet natuurlijk niet waardoor de schulden ontstaan zijn, maar als er andere problemen zijn, zoals bijvoorbeeld drugsgebruik of weer andere problemen, dan is het wel belangrijk dat je ook daar hulp voor zoekt. Ik maak uit je verhaal op dat er blijkbaar ook geen familie is, of geen vrienden zijn, die jou willen of kunnen helpen. Alles bij elkaar krijg ik de indruk dat je er alleen voor staat. In elk geval lijkt dit me een erg moeilijke tijd voor je, maar vergeet nooit dat je leven ook weer op de rail kan komen. Er komen vast betere tijden, ook voor jou. Blijf knokken. Erg goed dat je de stappen wilt weten die je moet zetten om uit deze miserie te klimmen. Dat is immers al stap 1. Omdat de regels in België anders zullen (en kunnen) zijn dan in Nederland, raad ik je aan om te kijken op de website van het OCMW:
http://www.belgium.be/nl/familie/sociale_steun/ocmw/
En daar informatie in te winnen en om hulp te vragen. Ik hoop dat je via hen de weg naar een nieuwe toekomst kunt vinden. Het is vaak een kwestie van ergens beginnen en stap voor stap dingen regelen. Zie de weg naar jouw toekomst als een trap omhoog, beklim steeds een trede verder van de miserie af, verder omhoog. Oordeel niet te zwaar over jezelf, maar geef jezelf de kansen die je nodig hebt. Zoek die hulp zodat mensen je kunnen helpen. Ik wens je veel succes. Laat je nog eens horen hoe het met je gaat?
Ruud Meijers, 19-11-2013
Ik ben het totaal niet met dit verhaal eens, ik woon in Almere, het leger des heils doet hier niks die zitten vol, sociale huur woningen zijn hier niet, zodra er 1 vrij komt gaat die de verkoop in, alles word gedaan voor mensen uit de andere europese gemeentschappen, en de nederlander kan op een wacht lijst van bijna tien jaar gaan staan. ik ben nu 60 jaar, woon tijdelijk op een kamertje bij een kennis, en word ook nog is op me uitkering gekort a 150 euro per maand omdat ze dat zien als een duurzaam huishouden. ik moet maar zien hoe ik me red, want uitzicht op een woning of een stuk rust in me lijf krijg ik hier niet, me kinderen en kleinkinderen zie ik niet meer, want die kan ik nergens ontvangen, er lopen hier dertig gezinnen rond in almere, zonder dak boven hun hoofd, maar mevr jorritsma heeft het te druk met allerlei peneltjes op tv waar ze zo nodig in moet zitten en steekt dr kop in het zand, ik ben 60 ik zie geen doel meer, ik heb het wel gezien in het leven, maar voor ik afscheid neem wil ik dit wel even gezegd hebben, wonen is een recht, maar ik zie het niet, almere is een gemeente vol graaiers in de gemeente raad, en de mensen die echt hulp nodig hebben, worden alleen maar verder de stront in getrapt. vriendelijke grt Ruud
Reactie infoteur, 19-11-2013
Het spijt me voor u dat u zo wanhopig bent. Het lijkt me ook erg moeilijk voor u. Toch is er hoop omdat u wel een dak boven uw hoofd heeft, ook al is de situatie verre van ideaal. U hoeft in elk geval (hoop ik) in de winter niet op straat te slapen. Dus misschien kunt u toch vanuit uw positie nu, weer iets opbouwen. Dat hoop ik voor u maar ik begrijp dat het zeker niet gemakkelijk zal zijn.
Abbas, 05-11-2013
Hallo
Ik ben getrouwd en vader van 3 kind. ik ga met mijn vrouw scheiden maar kost tijd. ik kan niet meer hier wonen. ik ga een kamer verhuren wij krijg nu uitkering samen wat is gebeurd met mijn uitkering als ik weg? graag help mij. ik heb niemand.
Reactie infoteur, 07-11-2013
Als u zelf een kamer gaat huren dan heeft u gewoon recht op een eigen uitkering. Het beste is om naar de sociale dienst te gaan en daar hulp te vragen.
Zeg dan (of schrijf op):
Ik ga op een kamer wonen (ander adres)
ik ga scheiden van mijn vrouw
ik wil een eigen uitkering aanvragen
Veel sterkte.
Hope, 15-10-2013
Hallo, ik heb een vader van boven de 60. na 35 jaar huwelijk heeft mijn moeder besloten te scheiden. Maar vader is intussen door al het geruzie en de scheiding omdat mijn moeder psychisch niet in orde, zijn baan en onderdak kwijtgeraakt. Daarom kwam hij ook in de financiële problemen. Mijn vader is helemaal de kluts kwijt. Hij zwerft momenteel rond en hij is onverzekerd. Omdat hij een keer bij me ingeschreven stond zodat hij nog uitkering kon ontvangen, werd ik helemaal met post van de belastingdienst etc plat gemaild. Toen heeft hij besloten zich uit te schrijven omdat hij mij niet lastig wilde vallen met zijn problemen. Ik voel me hopeloos om mijn vader zo te zien. Hij geeft aan dat hij niks meer voorstelt en dat de overheid hem toch als een crimineel ziet omdat hij onverzekerd rondloopt. Please mensen graag advies, intens verdrietig word ik om dit van de zijlijn te zien. Dank je wel alvast!
Reactie infoteur, 16-10-2013
Hi, wat een triest verhaal. Heb je geïnformeerd bij instanties wat voor hem de beste aanpak is?
Steef, 01-10-2013
Hallo ik ben 23 jaar en zit al bijna 3 maanden zonder huis zonder post. ik heb alles er aan gedaan om me in te laten voor een post adres maar dat is niet gelukt. ik heb geprobeerd om bij het leger des heils om me in te schrijven maar de gemeente zij toen tegen me dat het nog niet gaat en nu wil ik me inschrijven ga ik naar de gemeente om te vragen voor een inschrijfformulier en wat krijg ik mee, een briefadres. hoe wil ik me daar inschrijven met een briefadres formulier? in mijn ogen gaat dat niet. ik hoop dat jullie een oplosing hebben want ik trek het zelf niet meer.
M.v.g Steef
Reactie infoteur, 02-10-2013
Hoi Steef,
Een heel moeilijke situatie voor jou. Maar neem opnieuw contact op met de gemeente die je dat formulier voor een briefadres hebben gegeven. Desnoods kan je hen vragen om het samen met jou in te vullen, als je dat wilt. Je hebt een briefadres nodig als je bijvoorbeeld recht hebt op een uitkering etc., dan is er een adres nodig om iets naartoe te sturen. Daarom is het wel belangrijk om dat formulier in te vullen, maar de keus is aan jou natuurlijk.
J. Bokma, 05-09-2013
Je hebt tegenwoordig een briefadres dat kan bij iedereen ook mensen met een uitkering. het gaat alleen om een briefadres dat moet via de gemeente. het heeft verder geen gevolgen maar je bent wel bereikbaar voor instanties en voor een aanvraag van een uitkering.
Reactie infoteur, 05-09-2013
Bedankt voor de tip
Lily, 25-07-2013
Beste,
ik vroeg mij af of dit artikel alleen maar volgens de Nederlandse wet is? geldt dit ook voor België? Mijn vriend is thuisloos, en ik zou graag met hem op vliegvakantie gaan, maar is dit wel mogelijk aangezien hij geen officieel adres heeft? En wat als je bv een visum moet aanvragen. Gaat dit zonder adres? hopelijk kan u mij antwoorden geven voor ze ons tegen houden aan de douane.
Groetjes.
Reactie infoteur, 25-07-2013
Deze vragen kan je beter stellen bij instanties in België.
Michelle, 14-06-2013
Hallo ik ben michelle en ben 18 jaar. ik ben een tijdje dakloos omdat ik er door mijn voormalige huurbaas zonder enkele reden uit het huis ben getrapt. ik heb alleen nog niet de tijd gehad om me uit te schrijven op het adres. momenteel verblijf ik in rotterdam. moet ik ingeschreven staan in rotterdam om een dak/thuislozen uitkering te krijgen?
mvg,
Reactie infoteur, 14-06-2013
Dat lijkt me niet, je moet volgens mij gewoon ingeschreven staan op een adres in Nederland waar je ingeschreven mag staan. (Vrees dat je ex huisbaas dat dus niet zal willen maar dat kan ik verder niet beoordelen.) Maar om zeker te zijn kan je deze vraag toch het beste stellen daar waar je de uitkering wilt aanvragen. Succes!
Hans, 07-06-2013
Mijn jongere broer (55) is na een mislukt avontuur uit Thailand terug gekomen, hij heeft geen woning, geen inkomen en heeft een nogal ernstige hartkwaal. De vriend waar hij nu inwoont heeft hem per 1 juli het verblijf opgezegt en daarmee staat hij op straat. Om hem tijdelijk van dienst te zijn heb ik aangeboden dat hij zolang bij mij onderdak kan krijgen. Zelf zit ik, mede door de crisis, in een gedeeltelijke WW situatie en ben nu bang dat dit mijn uitkering zal schaden is die angst gerechtvaardigd?
Veder wil ik deze situatie alleen tijdelijk, wat zijn zijn mogelijkheden om woonruimte te vinden? zou ik een huurcontract moeten samenstellen? Hij heeft ook nogal wat schulden, in hoeverre loop ik gevaar om op te draaien voor zijn schulden, via bv. een deurwaarder? enkele van de vele vragen die er in mijn hoofd rond spelen.
Reactie infoteur, 07-06-2013
Op dit moment logeert je broer bij jou en heeft hij geen inkomen. Als hij gewoon een paar nachten bij jou logeert is daar niets geheimzinnigs aan, maar op een bepaald moment wordt hij gezien als een persoon met wie je samenwoont. Als hij als inwonend op een adres ingeschreven staat heeft hij ook recht op een bijstandsuitkering, maar er zijn regels voor. Dat kan hij (met jou samen desnoods) allemaal uitzoeken.
De vraag is wat het voor jou voor gevolgen heeft om je broer (voorlopig) in huis te nemen. Dat is niet gemakkelijk te zeggen want hangt van de omstandigheden af. Bijvoorbeeld of je broer wel of geen inkomen gaat krijgen, wel of niet ook elders slaapt, wel of niet gaat werken, enzovoorts. Er kan sprake zijn van een gezamenlijk huishouden, dan wordt je mogelijk gekort op je inkomen als je broer zelf geld ontvangt (bijvoorbeeld een bijstanduitkering). Als ik je was zou ik dit eerst eens allemaal heel goed uitzoeken. Kijk ook eens hier:
http://www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=104238
Anoniemm, 08-05-2013
Hallo. ik ben denise. mijn vader is 60 jaar en heeft geen woonruimte hij slaapt hier en daar maar geen vast adres al 10 jaar ofso. werk en geld heeft hij niet, ik denk dat hij ook genoeg schulden heeft. hij ziet zijn probleem niet in en weet ook niet zogoed hoe ik hem de goede richting op kan sturen… en hoe ik hem kan helpen en bij welke instanties… heeft u misschien een idee? mvg denise
Reactie infoteur, 08-05-2013
Als je vader geen inkomen heeft, kan hij moeilijk woonruimte krijgen. Omdat het niet duidelijk is waarom hij zelf het probleem niet ziet, is het lastig om je te adviseren. Ik weet niet hoe oud je bent en wat jouw eigen omstandigheden zijn )woon je bijvoorbeeld bij je moeder of zelfstandig?) maar je kunt altijd bellen met een van de telefoonnummers in het artikel en om advies aan hen te vragen.
H. Vos, 25-04-2013
Wij hebben mensen bij ons in de kantine in de schuur wonen want die woonde eerst bij mensen waar ze werkten maar door een onenigheid daar weg gegaan zijn. Deze mensen hebben geen werk dus geen geld en ze hebben nog huurachterstand van stalling van 15 paarden en daar hebben wij nog geen euro van gezien maar dat komt misschien nog wel. Meneer doet wat in oud ijzer hij zegt dat hij voor zijn eigen inkomen wil zorgen en van geen steun van de gemeente of zo wil hebben en ook geen belasting wil betalen maar ja dat is hun keus maar ik vind het niet verstandig. Als je een keer vraagt van heb je al iets anders gevonden om te wonen zeggen ze dat ze geen woning krijgen om dat ze geen vast inkomen hebben en daardoor geen woning krijgen. Bij ons kunnen ze ook niet blijven want ten eerste hebben wij geen geschikte woonruimte voor hen en moeten ze eigenlijk vertrekken maar ja hoe gaat je dat aan pakken?
Reactie infoteur, 25-04-2013
Dat is moeilijk want je hebt ze binnen gelaten en ze wonen nu bij jou. Ze betalen geen huur dus het zijn officieel geen huurders, maar omdat ze alle nachten bij u verblijven kan het na een tijdje moeilijker worden om ze te verzoeken om weer weg te gaan. Vooral als mensen meer dan een bepaald aantal nachten per week op uw woonadres slapen, eten en wonen, etc., en voor langere tijd. Inwoners krijgen dan misschien het recht, maar zelfs ook de plicht om zich op uw woonadres als inwoners in te schrijven. Hoe dat precies zit kunt u dus het beste uitzoeken. Omdat u geen vaste bewoners in uw schuur wilt, kunt u het beter meteen uitzoeken. Lees eens bij onderstaande link, en dan vooral de reacties onder het verhaal.
http://forum.fok.nl/topic/1739526/1/999
Nani, 23-04-2013
Goede dag, ik sta op straat met 4 kids. Ben al maanden bezig om een woning te krijgen. Lig ook in een scheiding, me man is er met me vriendin vandoor. Ik weet het echt niet meer. Hebben jullie een tip. Ik krijg overal te horen ik heb teveel kids…
Reactie infoteur, 23-04-2013
Heel erg moeilijk. In het artikel staan adressen waar je terecht kunt maar met veel kinderen is het zo te lezen moeilijker. Op straat leven met kinderen kan ook niet. Probeer minimaal de kinderen op een veilig adres onder te brengen, zo mogelijk op verschillende adressen zodat zij een dak boven het hoofd hebben. Zelf kan je dan terecht bij daklozenopvang en hopelijk ook bij kennissen of familie. Zie je kans om weer op te bouwen? Heb je een inkomen?
En waarom gaat je ex niet het huis uit en laat jou met de kinderen in het huis wonen?
Jessica, 15-04-2013
Hallo ik ben 18 en ben sinds januari 2013 dakloos, mijn vriend heeft me het huis uit gezet vanwege hoge financiële problemen… hij heeft zelf ook geen werk en is bezig met bijstand… ik zelf heb wel werk ma is nooit genoeg om iets te kunnen gaan huren en vaak moet ik een borg betalen dit gaat niet want heb ook vaste laste die ik moet betalen… ik kan geen bijstand aanvragen want je moet volgens mij minimaal 2 jaar in een gemeente ingeschreven staan en dat is in mijn geval niet zo ik slaap nu nog bij me vriend en af en toe bij een vriendin maar omdat mijn vriend zijn uitkering bijna start mag ik hier alleen nog maar in de weekenden komen. en bij die vriendin van mij kan ik ook niet blijven want die kan het ook allemaal niet betalen, familie wil me niet helpen en hebben het contact volledig verbroken hierdoor zit ik in een dilemma ik heb van allerlei instanties gebeld maar willen mij niet helpen want ik kom niet uit hun regio en ze sturen me van het kastje na de muur. ik wordt hier echt moedeloos van en weet gewoon niet meer wat ik kan doen ik heb al me hele leven in instanties gezeten en ben bang om dit weer mee te maken ook al weet ik dat ik wel zou moeten maar welk instantie kan me helpen want ik kom uit niemands regio…? wat kan ik nog doen?
Reactie infoteur, 18-04-2013
Wat ik niet begrijp is dat je vriend zijn uitkering boven jouw dakloosheid stelt. Als jullie samen zouden wonen gaat jouw inkomen gedeeltelijk van zijn uitkering af, maar dan heb je wel een dak boven je hoofd. Waarom doen jullie dat niet? Je hebt dan tijd om je inkomen op te bouwen, werk te zoeken of een andere oplossing, en als je dan weer zou verhuizen krijgt je vriend gewoon weer zijn volledige uitkering. Iemand uit je omgeving zal jou toch moeten helpen want je kunt niet op straat leven, dan kom je steeds dieper in de problemen.
Jones, 08-01-2013
Hallo, ik ben een jongeman van 22 die dakloos en werkloos is en in de schulden nu. Hopeloos soms zie ik het nut er niet meer van waarom ik leef, om een lang verhaal kort te houden ik heb nog een klein beetje hoop en wilskracht over om mijn leven te beteren, maar realiseerde mij dat ik daar degelijk wel hulp bij nodig heb. Alleen weet ik niet hoe en waar ik zou moeten beginnen. Kan iemand mij misschien helpen?
Reactie infoteur, 09-01-2013
Je bent nog erg jong, te jong om geen hoop meer te zien. Dat je zo diep in de ellende bent gekomen moet een reden hebben. Is er geen familie die je helpen wil? Zijn er geen vrienden?
Wat is de oorzaak dat je zo diep in de ellende terecht gekomen bent?
Heb je al eens geïnformeerd bij instanties die hulp bieden aan daklozen, welke hulp je kunt krijgen?
A. J. Pietrzak, 19-12-2012
I am English I have lived in the Netherlands for many years do not have a residency stamp, I have been homeless since i was evicted from my home, I was refused help from salvation army and HAVO it is now winter where can i get help please, i am going to die if i sleep on the street any more… where can i find help please?
Reactie infoteur, 19-12-2012
I think it is very difficult to find shelter in your situation. All I could find was this page with information abouth shelter for people without residency stamp (and other homeless situations).
This page: http://www.basisrechten.nl/amsterdam/wonen-en-opvang.html
I think you can translate the page with google translate if you cannot read Dutch very well. I hope you will find shelter.
Loana, 01-08-2012
Ik ben al vanaf mijn 15e uit huis gehaald door jeugdzorg, die hebben mij op mn 18e gewoon losgelaten (gedumpt kan je wel zeggen) en nooit ervoor gezorgd dat ik ergens terecht kan ik ben nu 22 en heb nog steeds geen huis ik zwerf al 4 jaar tussen vrienden en familie door en nou ben ik echt aan het eind van mn latijn. Ik heb pddnos-mcdd en ik word er niet eens mee geholpen. Ik loop bij maatschappelijk werk die mij adviseert een kamer te nemen maar door mijn geestelijke gesteldheid kan ik dat gewoon niet. Ik word heen en weer geslingerd en word er ook nog eens zo ontzettend depressief van, Ik heb geen idee meer waar ik heen moet zonder dat ik mijzelf in situaties breng die gevaarlijk zijn voor mij aangezien ik overal dus bang voor ben. Ik snap niet dat er zo weinig word gekeken naar de individu van ons en allemaal maar makkelijk word gedaan van ja je kan toch op kamers gaan wonen. Sinds kort ben ik ook nog eens mn baan kwijt, gelukkig heb ik wel een wajong waar ik op terug kan vallen maar dat maakt gewoon niks beter als ik niet eens gerust kan wonen. De laatste tijd ben ik zo bang dat ik doordraai en dat het nooit meer goed gaat komen met mij aangezien ik al vanaf mn 15e ALTIJD met andere om mij heen zit ik ben echt nooit alleen, nou hoe goed is dat voor iemand met autisme. En de hulp die ik krijg daar voel ik me absoluut niet begrepen, ik heb geen idee meer welke boel ik op stelten zou moeten zetten om eindelijk een plekje te krijgen met mn eigen voordeur zonder alle prikkels van andere om mij heen. Is er een gericht bureau die mij daarbij kan helpen? Of die in ieder geval mij zou kunnen ondersteunen wanneer ik niet serieus word genomen dat dit niet langer zo kan?
Reactie infoteur, 01-08-2012
Het moeilijkste is denk ik dat je je niet in staat voelt om op een kamer te gaan wonen. Een kamer is immers de enige mogelijkheid om een plekje voor jezelf te krijgen, waar je geen prikkels van familie om je heen hebt. Misschien oet je eerst voor jezelf bepalen wat je wel wilt, in plaats van wat je niet wilt.
Als je geen kamer voor jezelf wilt, wat wil je dan wel? Een woning voor jezelf zal moeilijker te vinden zijn.
Je zegt dat je een eigen plekje met een eigen voordeur wilt. Dat is in elk geval een duidelijke wens. Waarom voldoet een kamer daar niet aan? Misschien omdat je dan weer bij iemand inwoont? Bespreek dan met je maatschappelijk werker wat je wel wilt en probeer dat te realiseren. Als je dat niet wilt, vraag dan hulp aan familie die jou graag willen helpen. Waar een wil is, is een weg. Misschien is een kamer de beste start omdat het gezien je inkomen haalbaar is en omdat je ergens moet beginnen. Geef jezelf een kans om het wel te proberen. Er zijn ook kamers waar je geen hospita hebt, maar medebewoners die elk hun eigen kamer met hun eigen voordeur hebben.
Kijk maar eens bij:
http://www.freewebs.com/autisme_pdd-nos_mcdd/ikhebautisme.htm#97370086
Venessa Wiegel, 08-07-2012
Ik ben sinds kort dakloos samen met mijn zoontje van 6 maanden door jaren lang ruzie met mijn ouders. ik kan af en toe bij 2 van mijn vrienden slapen maar hun ouders vinden het vaak niet ok. Ze doen het vanwege mijn zoon maar moet stappen ondernemen vinden zij.Ik kan(als het kan) bij mijn zus bij haar kinderen in de kinder kamer slapen maar dat is vaak niet het geval want ze heeft een heel klein woning en drie kinderen. Ik ben echt bang om op straat terecht te komen en zo'n leven wil ik niet voor mijn zoontje… wat kan ik het beste doen maar belangrijk waar kan ik naartoe.
Reactie infoteur, 08-07-2012
Een heel moeilijke situatie. Als je een inkomen hebt kan je natuurlijk zelf een woonadres zoeken. Zelfs een enkele kamer is beter dan op straat terechtkomen.
Mag ik vragen hoe oud je bent?
Cookz, 12-06-2012
Mijn vriend is voor een maand terug uit huis gezet en woont tijdelijk bij ons in huis (mijn ouders en ik). Hij heeft inmiddels werk gevonden waarmee hij een huisje eventueel kan onderhouden en staat nu ook ingeschreven. Alleen duurt het altijd zo lang voor je ergens een huisje zou kunnen huren.
Nou heeft een vriend van me een huisje dicht bij mijn vriend z'n werk, alleen heeft hij toekomst plannen om daar weg te gaan en dus niet meer dicht bij het werk woont. Nou heb ik gelezen dat als "medehuurder" je het huurhuis zo zou kunnen overnemen, vanaf wanneer kan dat? En zijn daar nog uitzonderingen op? Of toch hopen dat hij snel reactie krijgt?
Tips zijn welkom!
Reactie infoteur, 13-06-2012
Lees eens hoe dat zit bij deze link:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/wanneer-ben-ik-medehuurder-bij-de-huur-van-een-woning.html
E. Stolk, 04-05-2012
Ik had een vraag, ik moét het huis aan mijn ex man verkopen en kom hier door op straat te staan met mijn dochter. Nu is mijn vraag onze makelaar zei als je een [ver] koopcontract kan laten zien, dan is de gemeente verplicht je een onderdak aan te bieden. Is dit werkelijk zo?
Reactie infoteur, 04-05-2012
De Makelaar zal hopelijk weten waar hij/zij over spreekt. Vraag het nog eens goed uit, en noteer wat de makelaar bedoelt. Stap met die informatie naar de gemeente en leg het vriendelijk voor.
Charlie, 03-05-2012
Ik heb hulp nodig. Ik ben door mijn moeder het huis uitgezet en ik woon bij mijn vriendin en haar ouders maar ze maken mijn leven een hel. Ik moet hier weg maar ben werkloos. Ik solliciteer overal maar mensen willen me niet. Ik werk hard en ben heel enthousiast. Kan iemand me raad geven? Dank u alvast.
Reactie infoteur, 03-05-2012
Dit is heel moeilijk voor jou, maar ook voor je vriendin. Als je nog niet volwassen bent, kan je het beste contact zoeken met jeugdhulpverlening. Anders kan je hulp zoeken via de de links in het artikel.
Aangezien je schrijft dat de ouders van je vriendin je leven tot een hel maken is het beter om tijdelijk bij vrienden te gaan logeren. Een paar nachten bij vrienden, een paar nachten via daklozenopvang. Het is natuurlijk ook de vraag waarom je in deze problemen terecht gekomen bent. Je moeder is boos op je en met de ouders van je vriendin botert het ook niet. De oorzaak van je problemen kan je misschien alleen met hulpverlening oplossen, maar je moet ergens beginnen.
Jeja, 24-04-2012
Ik ben na persoonlijke omstandigheden 11 maanden naar het buitenland gegaan. Ik ben januari terug gekomen naar NL samen met mijn dochter van 6 omdat ik mijn studie wou hervatten. Ik kreeg een particuliere woning maar mijn financiering bleef uit. Ik kwam er namelijk achter nadat ik hier was dat het niet legaal geregeld was en de hoofdbewoner nog ingeschreven stond. Hierdoor raakte ik mijn alleenstaande voorzieningen kwijt en was ik te laat met lesgeld en werd uitgeschreven van school. Mijn studie is inmiddels gestopt en ik moet vrijdag het huis uit. Ikweet geen raad. Mijn dochter heeft genoeg meegemaakt, op school gaat het nu ook minder en ik heb geen familie. Wat moet ik doen? Het enige wat ik wil is een goed bestaan voor mijn dochter en ik!
Reactie infoteur, 25-04-2012
Omdat u geen familie heeft, en misschien ook gen vrienden waar u tijdelijk terecht kunt, raad ik u aan om te kijken bij:
http://www.opvangatlas.nl/zoek
Voor hulp in uw regio. Veel sterkte.
Zoe, 11-04-2012
Ik ben een meisje van 26 jaar in Rotterdam. Ik ben al sinds anderhalf jaar dakloos. Ik heb eigenlijk anderhalf jaar lang heen en weer gezwerfd van vrienden naar familie en van familie weer naar vrienden tot een half jaar geleden (ik nergens meer terecht kon). In de tussentijden wel geprobeerd een uitkering aan te vragen omdat mij het verstandig leek eerst inkomen te vergaren en dan te kijken naar een eigen woonvestiging, dat was allemaal niet zo makkelijk als dat het leek en de uitkering is er dan ook nooit gekomen! Ik heb zo lang mogelijk crisis opvang plekken gemeden omdat ik dacht dat ik daar niet thuis hoorde. Ik heb geen drugsgebruik probleem of dergelijke maar nu twijfel ik daar niet meer aan. Ik vraag me alleen af bij welke crisis opvang ik terecht kan zonder ook maar 1 stuiver! Uit onderzoek blijkt dat zelfs de opvangs niet zonder geld werken dus ik vraag me af wat ik nu eigenlijk kan doen dan naast op straat blijven zwerven?
Reactie infoteur, 12-04-2012
Een erg moeilijke situatie voor je. Als je een postadres hebt en dus ergens ingeschreven staat, heb je wel recht op een uitkering, maar waarschijnlijk weet je dat allemaal al. Je vraag over gratis opvang kan je denk ik het beste stellen bij:
http://dakloosinrotterdam.nl/dakloos.htm
Elly, 05-04-2012
Hallo wie weet raad? Mijn zoon, schoondochter (hoogzwanger) en kleinkind zijn door huisuitzetting op straat gekomen en zijn thuisloos. Ze staan wel ingeschreven bij mijn ex-partner, maar kunnen daar niet blijven en bij mij kunnen ze ook niet. Ze hebben verder geen sociaal netwerk. Inkomsten zijn er bijna niet doordat mijn zoon een leerbaan heeft en mijn schoondochter geen inkomsten heeft momenteel. Welke weg moeten we behandelen zodat ze weer op de rit komen? Ik ben ten einde raad nu en ze weten het zelf ook niet meer.
Reactie infoteur, 05-04-2012
Er is geen een instantie die op korte termijn even een woning uit de mouw kan schudden, wel tijdelijk onderdak. (Zie artikel). Verder ligt het voor de hand dat ze in eerste instantie opgevangen worden door familie, zoals u of uw ex-partner. Waarom kan dat niet tijdelijk geregeld worden? Dan kunnen ze op hun gemak nieuw onderdak zoeken.
Martin, 29-03-2012
Mijn dochter heeft na het kwijtraken van antikraakwoning bij mij in huis gewoon (2kamerwoning) Dit liep niet goed en nu woont ze afwisselend bij vrienden. Omdat ik bang ben voor problemen bij de belasting wil ik dat ze zich uitschrijft. Dat heeft ze geprobeerd maar omdat ze bij de Gemeente geen nieuw adresgegeven kon overleggen hebben zij geweigerd haar uit te schrijven en moet ik dat als hoofdbewoner nu zelf doen. Toen ik ze echter belde met dit probleem werd mij verteld dat dit wel problemen op zou kunnen leveren. Snap het probleem niet. Mijn dochter werkt, heeft geen uitkering en ikzelf ontvang een WWuitkerkering. Kan iemand mij vertellen wat te doen (woon in Amsterdam)
Reactie infoteur, 29-03-2012
U kunt die vragen het beste bij de Gemeente stellen. Misschien heeft het met aansprakelijkheid te maken? Lees ook:
http://financieel.infonu.nl/diversen/22765-tot-wanneer-zijn-ouders-aansprakelijk-voor-hun-kinderen.html
Pee, 06-03-2012
Ik zit met probleem ben ooit door mn expartner die zzp er was met belastingscguld en mij er mee achter liet, ik alles maar dan alles kwijt ben geraakt, naar daklozen daar wildevze me niet was niet dakloos genoeg(dit omdat ik bij mn ouders tijdelijk verbleef of bij vriendeb)ing want als ik postadres had konden ze mij bij sociale dienst mijn gemeente helpen, ik postadres gevonden, mijn gemeente hielp me niet daarna, niet hun postcode gebied(terwijl die man zei maakt niet uit waar maar vind postadres.toen naar instanties daar, maar degeeb van mijn postadres(inmiddels vriend)is zzp er kan ik geen kamer huren want hij de pineut(net als ik bij mn ex en zijn schuld)uitkering aanvragen kan ik alleen met urencontract of huren kamer(gaat moeilijk zonder geld)ik heb geen bankrekening niets meer, geen baas neemt je an zonder huis of banknr of enzo, dus wat kan ik doen wie heeft er ervaring help help(aak nu bij mensen schoon voor geld, maar dat is niet genoeg, plus alleen postadrs, maar ik wil gewoon bestaan (gevoel niet besta en op vlucht, en wil gewoon inkomen, dusss advies aub want dit duurt al twee jaar en genoeg geprobeerd,
Reactie infoteur, 06-03-2012
Hoi. Ik kan me voorstellen dat u hier heel erg veel zorgen van heeft. Maar in Nederland heeft u gewoon recht op een uitkering als u aan de voorwaarden voldoet die in het artikel staan genoemd. Het is me niet duidelijk waarom dat voor u anders zou zijn. Neem contact op met een van de instanties die in het artikel genoemd worden, en vraag hen om u stap voor stap te helpen. U kunt ook iemand meenemen die het woord voor u kan doen.