Ontstaan van vreemde achternamen

Ontstaan van vreemde achternamen Het is heel normaal dat je een voornaam en een achternaam hebt. Je bent ermee geboren en je gaat ermee dood. Maar wist je dat achternamen nog helemaal niet zo oud zijn? Vroeger had namelijk niemand een achternaam.

Eerste achternamen

Rond het jaar 1100 namen de eerste mensen een achternaam aan. Dit kwam door de handel die er ontstond en er ook mensen uitbetaald moesten worden. Wanneer verschillende mensen dezelfde voornaam droegen werd het al snel lastig om alles goed bij te houden. In die tijd was het heel normaal dat jongens een achternaam van hun vader kregen en meisjes een van hun moeder. Een jongen die een vader had met de naam Jan, werd dan Jans zoon genoemnd, oftewel Jansz. Later werd dit Jansen of Janssen.

Rond 1500 had bijna iedereen wel een achternaam in het voormalige Nederland en België.

Verplichte achternaam

Napoleon verplichte iedereen in het begin van de 19e eeuw om een achternaam te dragen. Mensen die al een achternaam hadden, werden in geschreven. Had je nog geen achternaam, dan moest je er maar een verzinnen. Deed je dat niet, dan kreeg je er gewoon een toegewezen.

De meeste mensen kozen een achternaam die bij hun voornaam paste, of aangaf waar ze woonden. (Elsen uit de plaats Elsen, de Reuver uit de plaats Reuver etc) maar ook namen zoals van Dijck of van der Wal (op of aan een dijk of wal wonende). Sommigen mensen namen de naam van hun beroep aan: Arts, Timmerman(s), Wever, en anderen verzonnen een naam met de naam van een dier of plant (Vink, Plant, aan de Boom). Wie het echt niet wist, ging soms onzinnige namen verzinnen: Naaktgeboren is wel een bekend voorbeeld. Vaak kregen mensen ook een naam toegewezen die wat over hun uiterlijk vertelde, zoals de Kromme.

Meest bizarre achternamen

Nou zijn er een aantal bizarre achternamen zoals Poepjes en Naaktgeboren, maar meestal is het de combinatie met de voornaam die het zo vreemd maakt. Of de combinatie met het beroep dat mensen hebben.

Zo is er een begrafenisondernemer die vd Kerkhof heet. Hoe kom je op het idee om van je achternaam ook maar je beroep te gaan maken? Vroeger maakte je van je beroep je achternaam en niet andersom. In Limburg zit een fietshandel die Roest BV heet. Naar de achternaam van de eigenaar). Dan krijg je toch het idee dat al die fietsen roesten? In Rotterdam kan je je rolstoel bestellen bij de firma Beenhakker. En wie heeft er wel eens gehoord van de bekende oogarts met de naam I.C.Notting? Spreek dit op zn Engels uit: I see nothing (ik zie niks). Handig voor een oogarts! In Japan ligt trouwens de stad Toyota (waar ook de Toyota-onderneming huist) en de burgemeester daar heet Suzuki.

Combinatie met voornaam

Mensen verzinnen soms de meeste bizarre combinatie met voor-en achternaam. In 2010 werd door 3fm de meest bizarre combinatie uitgekozen: Con Domen (condomen). Piet Saman (pizzaman) is ook een bizarre. Maar je kan ook juist door een huwelijk aan een vreemde combinarie komen. De Limburgse Mien Jeuken trouwde met Dhr. Billekens en haar naam werd voluit: Mien Billekens-Jeuken (in het Limburgs is dit: mijn billen jeuken). Andere namen die bekend zijn: Connie Moeleker (kon niet moeilijker), Klaartje Komen, Justin Case en Dies Groot. Gebruik je fantasie!
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse achternamenTurkse achternamenWelke achternamen worden het meest gebruikt door de Turken? Wat is de betekenis van deze achternamen? Sinds wanneer is h…
Achternamen in veel soortenAl eeuwenlang worden mensen herkend door hun naamgeving. Vanaf de middeleeuwen werd een tweenamensysteem (voornaam en ac…
Verandering van persoonsnaamVerandering van persoonsnaamIedereen heeft verplicht een voornaam en een achternaam. Een voornaam kan zo goed als vrijuit worden gekozen en kan alle…
Redenen om uw voornaam of achternaam aan te passenIn bepaalde gevallen is het mogelijk om uw achternaam of voornaam aan te passen. Het is niet altijd mogelijk om een wijz…

Hoe overleef ik het single zijn?Hoe overleef ik het single zijn?Het aantal singles in Nederland is t.o.v. andere landen groot, en stijgt nog steeds per jaar. Zo'n 2,4 miljoen Nederland…
Blauwe ogen: een intelligente verschijning!Blauwe ogen: een intelligente verschijning!In Nederland vind je genoeg mensen met blauwe ogen. Van staalblauwe ogen tot donker blauw en van oogkleuren waar veel bl…
Bronnen en referenties
  • http://www.3fm.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.