Hoe overleef ik het single zijn?

Hoe overleef ik het single zijn? Het aantal singles in Nederland is t.o.v. andere landen groot, en stijgt nog steeds per jaar. Zo'n 2,4 miljoen Nederlanders zijn momenteel single. De kans is dus redelijk dat jij dat ook bent! Je kunt natuurlijk enorm op zoek gaan naar een partner. De vraag is of het verstandig is om je daar helemaal op te storten. Er zijn steeds meer singles die niet met het gevoel willen leven om in de wachtkamer te zitten, maar hun single zijn niet alleen te overleven, maar ten volle te leven!

Weer single zijn

Misschien wel de moeilijkste periode van het single zijn: weer op jezelf. Na een relatie waar je een ‘setje’ was, weer op eigen benen staan, is zwaar. Naast het liefdesverdriet dat je wellicht hebt, en de kater van afsluitende onenigheid, zware gesprekken of misschien ook ruzies, is de persoon die naast je stond, er niet meer in jouw leven. Dat voelt alleen en misschien zie je daarnaast ook allerlei praktische zaken aan je horizon verschijnen die je moet regelen en waarin je je partner nu al erg mist.

Hulp uit je omgeving

Besef je dat je eigenlijk nooit alleen bent! De rol die je partner speelde als klankbord, luisterend oor en adviseur, kan prima door je naaste omgeving worden opgevangen. Dat kan bijvoorbeeld een vriend of vriendin zijn. Ook kan, door de tijd die je beschikbaar krijgt doordat je relatie je geen tijd meer kost, een reden zijn om oude vriendschappen aan te halen of nieuwe te ontwikkelen. Vind je het moeilijk om vriendschappen te beginnen? Lees dan het artikel over nieuwe vrienden maken (voor 40+ geschreven, maar het bevat voor iedereen handige tips). Ook hierdoor wordt je omgeving groter, en dat betekent dat deze er ook voor je kunnen zijn om je te helpen. Natuurlijk is het niet de bedoeling om je geheel op hen te storten met klaagverhalen en hulpkreten om je complete huis te helpen schilderen. De vriendschap hoort de andere persoon ook wat te bieden te hebben, zodat deze daardoor in evenwicht is. Ook een collega waar je het goed mee kunt vinden kan je helpen bij vragen. De meeste mensen vinden het fijn om iemand te kunnen helpen met een advies (dan hebben we het niet over de mensen die dat ongevraagd al doen). Daarnaast heb je wellicht familie die jou graag bijstaat bij vragen of klusjes. Vaker dan je denkt kun je de ander ook wat bieden. Juist de dingen waar jij goed in bent, zie je niet als bijdrage aan een ander, maar die kunnen wel zeker heel waardevol zijn voor die ander. Als een vriend(in) het geweldig leuk vindt om je te adviseren over een nieuwe inrichting van je huiskamer, kan jij hem/haar helpen met het invullen van een lastig formulier.

Hoe groot is je hulpkring

Zie je nog niet hoe groot je hulpkring echt is? Maak dan eens een lijst van mensen in je naaste omgeving. Kennissen, vrienden/vriendinnen, collega’s, familie. En bedenk dat ook die mensen ook weer een sociale kring hebben, die jij via hen kunt bereiken. Zeker als het gaat om een goed advies is je bereik bijna onbeperkt! Als het gaat om aanschaf van een artikel vinden mensen die ook zo’n product recentelijk hebben aangeschaft, het fijn om daar iets over te zeggen, of het bevalt, en wat de ervaringen zijn. En denk eens aan een verjaardag, waar je in gesprek komt met de sociale kring van de jarige, en je vaak heel toevallig op een gespreksonderwerp komt. Later thuis denk je ‘Daar ben ik echt wijzer van geworden’.

Hulp in bredere kring

Met het internet ligt de wereld, en daarmee ook de informatieve wereld, aan onze voeten. Sites als www.kieskeurig.nl, maar ook die van de Consumentenbond, bieden een berg aan nuttige informatie. Maar ook je rechtsbijstandverzekering of Vereniging Eigen Huis (indien je lid bent) geeft gratis adviezen. En met email zijn ook leveranciers snel te bereiken voor een vraag. En last but nog least is via zoekmachines als Google onzettend veel info te vinden. Hoe meer handigheid in het zoeken, des te meer nuttige informatie is maar 1 klik van je verwijderd.

Voordelen

Door de media wordt veel aandacht gevestigd op het al dan niet een relatie hebben. Wie heeft er in de showbizz een nieuwe relatie, en wie is weer uit elkaar. Ook de talrijke reclame voor datingsites geeft je het idee dat je als single zo snel mogelijk weer aan de man of vrouw moet! Maar waarom zou je je daar veel mee bezighouden als het leven je zoveel te bieden heeft, ook, of zelfs zeker, als single? De nadelen van het single zijn heb je waarschijnlijk al voor jezelf op een rijtje. Maar voordelen zijn er natuurlijk ook. Denk aan je tijd indelen zoals jij dat het liefste doet: wil je al om 6 uur, of pas om 9 uur ’s avonds eten? Andere vakanties, andere besteding van je weekend. Vaak is het einde van een relatie het begin van een ander leven: je wordt op jezelf teruggeworpen waardoor je ook gaat bedenken wat je anders wilt, en wat je zeker niet meer wilt. If it doesn’t kill you, it makes you stronger!

Je zelfbeeld

Vlak na het beëindigen van je relatie kan je je ‘zielig’ voelen. Eventjes is dat niet erg, maar blijf er niet in hangen. Heb je daar moeite mee, probeer dan eens de volgende visualisatie-oefening. Doe je ogen dicht en zie jezelf zoals je graag zou zijn: vrolijk, zelfstandig, zeker van jezelf. Zie jezelf zo door de wereld bewegen en voel zoals je je dan zou voelen. Doe je ogen weer open en probeer dit beeld en de gevoelens vast te houden, en de wereld om je heen met deze nieuwe ogen te bekijken. Misschien krijg je energie om erop uit te gaan, een cursus te gaan volgen die je al lang van plan was, of je droomvakantie nu eindelijk eens te gaan beleven.

Welk beeld denk je dat de omgeving van jou heeft

Misschien heb jij het idee dat je omgeving denkt als ze jou zien lopen ‘Wat jammer, die is single, die moet het allemaal maar alleen doen’. Maar is dat beeld wel reëel? Het kan heel goed zijn dat de omgeving niets van jou denkt, of jou juist heel stoer vindt zoals je het zelf allemaal rooit. Of zelfs denkt ‘zo zou ik ook wel willen leven’. Ook je omgeving went aan steeds meer singles om zich heen, en daardoor wordt het steeds normaler als mensen geen relatie hebben.

Enjoy life!

Leef je leven, of dat een single leven is, of niet. Wacht niet op dingen waarvan je hoopt dat ze gaan komen. Elke dag is een dag in je leven, en is het waard om zoveel mogelijk van te genieten. Single, veel plezier!

Lees verder

© 2011 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk - Lost Tracks (recensie dvd en cd)recensieAnouk - Lost Tracks (recensie dvd en cd)Anouk brengt in 2002 haar eerste dvd uit getiteld Lost Tracks Clips. Deze dvd bevat haar video clips tot die tijd. De dv…
Eenzame singlesAlleenstaand, single, solo, hoe je het ook noemt, als je alleen woont en je leven dus niet dagelijks deelt met iemand an…
Anouk - Graduated Fool (recensie cd met Everything)recensieAnouk - Graduated Fool (recensie cd met Everything)Het derde studio-album van Anouk is Graduated Fool. Deze cd uit 2002 heeft in vergelijking met haar andere albums het mi…

Mens is product van ouders, opvoeding en omstandighedenmijn kijk opMens is product van ouders, opvoeding en omstandighedenBen je een slecht mens als je in India een brood steelt omdat je honger hebt. En hoe goed ben je eigenlijk als je een be…
Ontstaan van vreemde achternamenOntstaan van vreemde achternamenHet is heel normaal dat je een voornaam en een achternaam hebt. Je bent ermee geboren en je gaat ermee dood. Maar wist j…
Bronnen en referenties
Reactie

Jane, 25-11-2015
Opvallend.als ik op 'single zijn' Google, krijg ik alleen maar artikelen over waarom het zo leuk is om single te zijn. Rust er een taboe op het niet leuk vinden van single te zijn? Single zijn als je geen relatie hebt, dus niet nadat je relatie uit is, is niet fijn. Ik persoonlijk mis het gevoel van geborgenheid. Het zijn de kleine dingen die ik mis; de gezelligheid dat er iemand thuis is als je weg bent geweest, het samen ergens lopen, het kletsen met elkaar, het lachen, het knuffelen. Over geen sexleven hebben heb ik het nog niet eens. In tijdschriften lees je dat het leuk is om one night stands te hebben, nou, dat trekt mij dus helemaal niet. Niet uit preutsheid, maar omdat ik meer zoek dan alleen het fysieke. Ik heb het idee een taboe te doorbreken door te zeggen dat ik single zijn NIET leuk vindt. Reactie infoteur, 26-11-2015
Hallo Jane! Bedankt voor je reactie op mijn artikel. ik denk dat er zoveel 'positief' over single zijn wordt geschreven om mensen te helpen de leuke kanten ervan te laten zien. Zeker zitten er negatieve kanten aan, dat ben ik helemaal met je eens. Ik heb mijn artikel ook uit die hoek geschreven: wat zijn de negatieve kanten en hoe kan je die wat positiever draaien, ook de titel heb ik om die reden gekozen. Ik denk dat iedereen wel de uren eenzaamheid en frustraties kent zoals jij ze ook noemt. Ik denk dat je niets anders kunt doen dan even erin zwelgen en dan jezelf oppeppen en doorgaan, hoe lastig dat soms ook is. Ik ben ook van mening dat het goed is om even stil te staan bij wat je mist, zoals boeddhisme zegt 'je moet de pijn durven voelen' en het niet enkel maar wegpraten en -lachen met de 'leuke' voordelen van single zijn. Wens je het allerbeste!

Drie (120 artikelen)
Laatste update: 29-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.