Turkse achternamen

Turkse achternamen Welke achternamen worden het meest gebruikt door de Turken? Wat is de betekenis van deze achternamen? Sinds wanneer is het in Turkije verplicht om een achternaam te hebben?

Geschiedenis

Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) was de man die van Turkije een modern land maakte. Hij voerde belangrijke hervormingen door. Eén van deze hervormingen was het verplicht stellen van achternamen. In juni 1934 werd iedereen verplicht een achternaam te nemen. Mustafa Kemal kreeg toen als enige de achternaam Atatürk, wat “vader van de Turken” betekent.

De meest voorkomende Turkse achternamen

Yılmaz is de meest voorkomende Turkse achternaam. Hieronder zie je de volledige top 5.
 1. Yılmaz
 2. Kaya
 3. Demir
 4. Şahin
 5. Çelik

Deze achternamen worden ook gebruikt als voornaam. Een bekende Turkse acteur heet bijvoorbeeld Yılmaz Erdoğan, terwijl een andere bekende Turkse acteur Cem Yılmaz heet.

Wat verder opvallend is aan deze 5 achternamen is de betekenis. De meest voorkomende achternamen hebben allen een betekenis die te maken heeft met kracht. Hieronder zie je de betekenis van de achternamen.
 • Yılmaz = doorzetter
 • Kaya = rots
 • Demir = ijzer
 • Şahin = havik
 • Çelik = staal

Andere Turkse achternamen

Andere veel voorkomende achternamen

Uiteraard zijn er veel meer achternamen dan de reeds besproken 5. Andere vaak voorkomende achternamen zijn bijvoorbeeld Yıldırım, Yıldız, Aslan, Arslan, Aydın, Doğan, Kara, Kılıç, Koç, Kurt, Özkan, Şimşek, Çetin en Tekin.

Een andere vaak voorkomende achternaam is Öztürk, wat “echte Turk” betekent. De personen die geen achternaam hadden gekozen toen de wet inging, kregen allen de achternaam Öztürk. Vandaar dat er veel mensen met deze achternaam zijn.

Voor- en achtervoegsels

Veel Turkse achternamen hebben een voor- of een achtervoegsel. Bekende voegsels zijn öz, er, kara en el.
 • Öz betekent "echt".
 • Er betekent "man" en "soldaat".
 • Kara betekent "donker".
 • El betekent "hand".

Op deze manier zijn er in het verleden achternamen als Eryılmaz, Özdemir, Karakaya, Demirel en Şahiner ontstaan.

Oğlu

Een bijzonder achtervoegsel is oğlu, wat “zoon van” betekent. Dit achtervoegsel komt vaak voor bij Turkse achternamen. Bakkalcıoğlu betekent bijvoorbeeld “de zoon van de kruidenier.”

Sommige Grieken hebben een achternaam die op "oglou'" eindigt. Dit zijn van oorsprong Anatolische Grieken die hun achternaam ten tijde van de Ottomaanse overheersing hadden moeten veranderen.
© 2012 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Turkse taal: werkwoorden en gebiedende wijsUitleg over de grammatica van de Turkse taal met betrekking tot werkwoorden en gebiedende wijs (bevestigend en ontkennen…
Typisch Turks: Souvenirs uit TurkijeTypisch Turks: Souvenirs uit TurkijeStel je bent in Turkije en wilt graag een souvenir mee naar Nederland brengen die symbool staat voor Turkije, wat neem j…
Turks: tellen, data en tijdHoe legt u op vakantie uit hoeveel u van iets wilt? Of hoe lang u ergens blijft? Cijfers kunnen erg handig zijn om te we…

Populairste Turkse meisjesnamen in NederlandPopulairste Turkse meisjesnamen in NederlandWil je weten wat de meest voorkomende Turkse meisjesnamen zijn in Nederland? Wil jij weten wat deze namen betekenen? Lee…
De gemiddelde lichaamslengte per landDe gemiddelde lichaamslengte per landHoe lang zijn mensen in verschillende landen? In welk land bevinden zich gemiddeld de langste en korste mensen zich? De…
Bronnen en referenties
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 13-02-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.