Negatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandeling
Een negatief zelfbeeld of een laag zelfbeeld komt vaak voor. Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld? Wat zijn de oorzaken? Welke symptomen, klachten en signalen wijzen op een negatief zelfbeeld? Hoe ontdek je dat je een negatief zelfbeeld hebt? Wat zijn de gevolgen van een negatief zelfbeeld? Welke behandelingen zijn er? Hoe kunnen we een negatief zelfbeeld verbeteren en veranderen? Is er professionele hulp nodig? Welke therapie is geschikt? Een overzicht:
Oorzaken
De oorzaken van een negatief zelfbeeld kunnen we vaak halen uit een gemis, of een gebrek, aan de fundamentele behoefte van een mens aan:
- Veiligheid,
- Waardering en
- Verbondenheid.
Ontstaan
Zijn we tijdens ons leven veelvuldig gestraft, hebben we een tekort aan waardering gehad en te veel afgekeurd, dan versterkt dat ons verlangen naar goedkeuring en verbondenheid. Het versterkt echter onze angst voor afkeuring. Dat maakt het voor ons over belangrijk hoe andere mensen over ons oordelen en hoe anderen ons beoordelen. Zo ontstaat een negatief zelfbeeld.
Symptomen
Hoe weet je of je een negatief zelfbeeld hebt? Een negatief zelfbeeld herken je aan de volgende symptomen, signalen en kenmerken:
- Je hebt het gevoel niets te kunnen,
- Je hebt het gevoel niets goed te kunnen doen,
- Je bent jezelf altijd aan het bekritiseren,
- Je voelt je niet trots op jezelf,
- Je denkt dat anderen belangrijker zijn dan jezelf,
- Je denkt dat anderen beter zijn dan jezelf,
- Je kijkt daarom op tegen anderen mensen,
- Je voelt je voortdurend te kort geschoten,
- Je overwaardeert de dingen die je slecht doet,
- Je onderwaardeert de dingen die je goed doet,
- Je bent zeer gevoelig voor kritiek van anderen,
- Je bent altijd op zoek naar waardering van anderen,
- Je hebt geregeld last van depressieve gevoelens.
Gevolgen
Wat zijn de gevolgen van een negatief zelfbeeld? Als je negatief over jezelf denkt, vind je jezelf niet meer belangrijk. Hierdoor kunnen een aantal (psychische) klachten gaan ontstaan, zoals:
- Sociale angstklachten,
- Vermijdingsangst,
- Eetproblemen,
- Sociale faalangst,
- Ernstige minderwaardigheidsgevoelens.
Hierdoor ga je je steeds depressiever voelen en onderneemt op sociaal gebied steeds minder.
Verbeteren
Hoe kan je een negatief zelfbeeld verbeteren? De klachten van een negatief zelfbeeld ontstaan door de onverwerkte emoties. De enige manier om een negatief zelfbeeld echt te verbeteren, is door de oorzaak aan te pakken. Hoe is het negatieve zelfbeeld ontstaan? Was er een gebrek aan waardering? Zolang de onverwerkte emoties niet worden aangepakt en opgelost, blijf jij last houden van een laag zelfbeeld!
Veranderen
Hoe kunnen we ons negatief zelfbeeld veranderen en ombuigen in een positief zelfbeeld? Een negatief zelfbeeld op je eigen houtje aanpakken is echt te moeilijk. Enkele tips zouden iets kunnen helpen, maar dat verhelpt niet het negatieve zelfbeeld. Het is te moeilijk om een negatief zelfbeeld te veranderen zonder professionele hulp.
Behandeling
Een professionele behandeling voor iedereen met een negatief zelfbeeld is van harte aan te raden! Begin bij de huisarts: maak een afspraak en overleg met hem/haar wat de mogelijkheden zijn om een negatief zelfbeeld op een professionele manier aan te pakken.
Therapie
Welke therapie zou een negatief zelfbeeld kunnen veranderen? Te denken valt aan:
- Cognitieve gedragstherapie,
- EMDR,
- Gevoelstherapie,
- Sociale fobie therapie,
- Coachen of e-coaching.