Opbouwen van een goede verstandhouding of relatie

Opbouwen van een goede verstandhouding of relatie De basis van alle gesprekken is een gevoel van warmte en vertrouwen tussen de coach en de gecoachte. Goede coaches zijn fantastisch om mee te praten en zeer prettig in de omgang. Voor een coach is het van essentieel belang om een goede verstandhouding en relatie met zijn clienten op te bouwen. Hoe bouwt u een goede verstandhouding met een ander op? Hoe kunt u goed omgaan met anderen? Hoe verbetert u een relatie? Komt matching ten goede aan het opbouwen van een goede relatie?

Vertrouwdheid

Misschien kent u wel iemand die in staat is om mensen op hun gemak te stellen en snel een zeker gevoel van vertrouwdheid te creëren als hij met anderen praat. Sommige mensen kunnen dit als vanzelfsprekend, terwijl bij anderen het een vaardigheid is die ze bewust hebben ontwikkeld.

Omgaan met anderen

Velen mensen gaan in het dagelijkse leven om met anderen, hebben te maken met anderen, met mensen en met vreemden. Om met alle verschillende mensen om te gaan is het essentieel om te weten hoe een goede verstandhouding met anderen op te bouwen.

Betekenis verstandhouding

Wat verstaan we onder een goede verstandhouding?
 • Geeft de hoeveelheid warmte binnen het gesprek aan,
 • De mate van verbondenheid die de gesprekspartners voelen.
Er is altijd sprake van een zekere verstandhouding, al kan die ook zeker negatief zijn bij mensen die elkaar niet mogen of liggen.

Ontstaan relatie

Hoe ontstaat een verstandhouding? Hoe ontstaat een relatie? Het is gemakkelijk om een verstandhouding of relatie te ontwikkelen als twee mensen overeenkomsten hebben en overeenkomsten met elkaar delen, zoals:
 • Fysieke verschijning (bijvoorbeeld dezelfde soort kleding),
 • Lichaamstaal (bijvoorbeeld in het gebruik van dezelfde gebaren),
 • Stemkwaliteit (hoge of juist een lage stem),
 • Taalgebruik (bijvoorbeeld zakelijk, bekakt of juist algemeen beschaafd Nederlands),
 • Opvattingen en waarden (bijvoorbeeld dezelfde politieke opvattingen).

Lichaamstaal

U ziet direct aan de lichaamstaal, die op elkaar afgestemd lijkt te zijn, of twee mensen elkaar mogen. Als zij zitten, kan het zijn dat ze dezelfde houding aannemen. Een kleine test:
 • Hoe weet u, door naar ze te kijken, of mensen elkaars gezelschap waarderen?
 • Hoe kunt u zien of mensen oude vrienden of vreemden voor elkaar zijn?

Stemkwaliteit

Een goede aanwijzing voor de verstandhouding met een ander, is de manier waarop iemands stem klinkt binnen een gesprek. Als belangrijke stemkwaliteiten niet op elkaar afgestemd zijn, kunt u mogelijk een slechte verstandhouding waarnemen, zoals:
 • Stembuigingen,
 • Snelheid waarmee we praten,
 • Timbre (diepe of hoge stem).

Verander de betekenis zonder het woord te veranderen

Probeer het zelf: Zeg: "Ok, goed dan," drie keer uit en verander iedere keer uw stem volgens de volgende aanwijzingen:
 • Verveeld en licht geïrriteerd,
 • Terwijl u probeert uw opwinding te verbergen,
 • Gelaten maar instemmend.
Resultaat: drie verschillende betekenissen!

Taalgebruik

Meestal zijn we ons pas bewust van het belang van taalgebruik voor een goede verstandhouding als het fout gaat. Een positiever voorbeeld is de manier waarop groepen mensen of gemeenschappen soms dezelfde woorden en uitdrukkingen gaan gebruiken. Zakenlui zullen voornamelijk in zakelijke termen spreken, jongelui in termen die vooral jongeren schijnen te verstaan.

Opvattingen en waarden

Welke verschillende opvattingen en waarden kunnen mensen scheiden of verenigen? Enkele voorbeelden kunnen zijn:
 • Religie,
 • Vleeseter versus vegetariër,
 • Roker versus anti-roker,
 • Politieke opvattingen.
Op basis van veronderstelde gelijkgestemdheid kan er een goede verstandhouding ontstaan.

Verbeteren van de relatie

Soms is het nodig om de verstandhouding te verbeteren tussen twee mensen, ook al is de relatie goed. Een tijdlang elkaar niet gezien te hebben kan een factor zijn om de verstandhouding tussen deze twee mensen te verbeteren.

Matching

Een bekende manier om de verstandhouding te verbeteren is matching. Matching betekent dat u zich in een of ander opzicht hetzelfde gedraagt als degene waar u een goede verstandhouding of relatie mee wilt.

Waarschuwing

Overdrijf echter niet door de ander te kopiëren door matching! Het tegendeel wordt gecreëerd als matching zwaar overdreven wordt toegepast: afstand, in plaats van een goede verstandhouding!

Oogcontact

Met het hebben van oogcontact kunt u een goede verstandhouding verbeteren of juist verslechteren. Te veel oogcontact, dat zo indringend kan zijn, is voor sommige mensen te bedreigend. We bereiken dan het tegenovergestelde: afstand in plaats van een goede verstandhouding met de ander. Om te bepalen hoeveel oogcontact gewenst is, kunnen we met de ander matching toepassen. Als de ander veel, of juist weinig, oogcontact met u maakt, zal hij het niet erg vinden als u hetzelfde doet.

Openheid en vertrouwen

Een oprechte relatie met een ander, een succesvolle verhouding, is er sprake van een gevoel van openheid en vertrouwen. Openheid en vertrouwen zijn te verbeteren door:
 • At en toe over persoonlijke feiten en details praten,
 • Spreek af en toe eigen gedachten en gevoelens uit,
 • Spreek consequent uw eigen waarheid uit,
 • Houdt u aan uw woord en kom beloftes na,
 • Houd vertrouwelijke zaken voor u,
 • Roddel niet over de ander!
© 2010 - 2023 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communiceren op niveau van je kindOf je nu je kind wilt terechtwijzen of belonen of gewoon iets medelen: communiceren op niveau van je kind is zeer belang…
Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?Lichaamstaal vormt een belangrijk onderdeel van communicatie. Lees hier hoe je daar tijdens bijvoorbeeld sollicitatieges…
Communiceren, open communicatie voor mannen en vrouwenCommuniceren, open communicatie voor mannen en vrouwenJe staat in een groep vol met mensen en iedereen praat met elkaar maar jij voelt je verloren en eenzaam. Niemand lijkt i…
Beter communiceren door een actieve luisterhoudingBeter communiceren door een actieve luisterhoudingDoor een actieve luisterhouding aan te nemen laat je zien dat je betrokken bent bij het gesprek. Actief luisteren doe je…

Overwin angst en verminder angstenOverwin angst en verminder angstenAls angst het dagelijkse leven negatief beinvloed, is het tijd om er iets aan te doen. Valt er iets te doen tegen angst?…
Bronnen en referenties
 • Praktijkgids voor coaches - Julie Starr - Sdu Uitgevers bv, Den-Haag - 2008
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 10-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.