Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?

Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal? Lichaamstaal vormt een belangrijk onderdeel van communicatie. Lees hier hoe je daar tijdens bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken handig gebruik van kunt maken. Want met lichaamstaal kun je een boodschap veel kracht bijzetten en zullen mensen je eerder sympathiek vinden.

Hoe zend je de juiste signalen uit met lichaamstaal?

Bijna elk aspect van je persoonlijkheid valt af te lezen aan je uiterlijk, houding, mimiek, gebaren, houding en lichaamstaal. Lichaamstaal zegt veel over een persoon.

Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van communicatie

Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van communicatie. Ter verhoging van de effectiviteit van de verbale communicatie, moet je niet alleen aan je uiterlijk werken, maar ook aan je lichaamstaal, die 50% of meer van wat je probeert over te brengen beïnvloed. En omdat lichaamstaal een belangrijk onderdeel van je boodschap vormt, is het belangrijk om te begrijpen hoe je lichaamstaal kunt gebruiken om er voordeel uit te behalen..

Lichaamstaal is een onbewust proces

Veel mensen zijn zich er niet bewust van hoe zij zich naar andere mensen uitdrukken. Terwijl de meeste mensen onbewust toch lichaamstaal signalen opvangen. Door te begrijpen hoe je lichaamstaal kunt gebruiken voor het verzenden van de juiste signalen, kun je in staat zijn om een blijvende en positieve indruk achter te laten. Hier zijn een aantal manieren.

Maak oogcontact

Maak direct oogcontact als je met iemand spreekt en wanneer iemand tegen jou spreekt.
Dit toont aan dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat de andere persoon te zeggen heeft. Wanneer je ergens anders naar kijkt kun je de indruk wekken dat je niet geïnteresseerd bent in wat je gesprekspartner te melden heeft. Probeer niet te gaan staren naar de persoon omdat dit weer vervelend en intimiderend kan overkomen.

Neem een goede houding aan

Neem een goede houding aan en ga rechtop zitten. Wanneer je gebogen zit creëert dit een beeld van iemand met een lage eigendunk. Zit of sta comfortabel, met je rug recht, je gewicht gecentreerd en je voeten iets uit elkaar.

Lach eens wat vaker

Geloof het of niet, maar lachen is een zeer krachtige vorm van lichaamstaal. Ga niet schaterlachen om alles. Je glimlach moet een manier zijn om andere mensen te laten weten dat je gemakkelijk te benaderen bent en makkelijk in de omgang.

Gebruik de juiste gebaren

Je kunt je handen gebruiken om je woorden of ideeën te benadrukken en kracht bij te ztetten. Kleine gebaren kunnen ook werken als je luistert. Als iemand praat, kun je bijvoorbeeld knikken om aan te tonen dat je het gesprek volgt. Wees hier echter voorzichtig mee en ga niet overdrijven met je gebaren. Hierdoor kan het namelijk lijken of je erg nerveus bent.

Het belang van lichaamstaal bij sollicitatiegesprekken

Bijvoorbeeld, met een sollicitatiegesprek, is het belangrijk dat je de juiste signalen uitzend omdat de eerste indrukken meestal van groot belang zijn. Gedraag je altijd geïnteresseerd en knik aandachtig in het gesprek, maar je moet het nooit overdrijven.

Bewustwording van je eigen lichaamstaal

Bewustwording van je eigen lichaamstaal is belangrijk, zodat je kunt communiceren en reageren op een manier die andere mensen als prettig ervaren. Weten hoe je wel en niet lichaamstaal kunt gebruiken, kan je helpen om goed over te komen. Ook zorgt het er voor dat mensen je sympathiek vinden.

De belangrijkste regel van lichaamstaal

De meest belangrijke regel die je moet onthouden is dat de impact van lichaamstaal groter is dan het effect van verbale communicatie. En als je woorden hand in hand gaan met je lichaamstaal, zul je betrouwbaar en eerlijk overkomen.

Vergeet niet dat bewegingen meer kunnen zeggen dan woorden
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communicatie, de non verbale signalen van de lichaamstaalCommunicatie, de non verbale signalen van de lichaamstaalCommunicatie is ingewikkeld en vooral non verbale communicatie. Non verbale communicatie via lichaamstaal is ook veel ou…
Communicatie: Moeilijk?Communicatie: Moeilijk?De hele dag doen we niets anders dan communiceren. We praten, chatten, mailen, bellen, smsen, noem het maar op. En verge…
De onmogelijkheid om niet te communicerenDe onmogelijkheid om niet te communicerenJe hoort mensen wel eens de opmerking maken dat iemand niet kan communiceren, of nooit communiceert. Eigenlijk is dat ee…
Non-verbaal, communiceren zonder woordenNon-verbaal, communiceren zonder woordenNon-verbaal is een manier van iets overbrengen waar we ons wellicht niet altijd bewust van zijn. Toch is het in de meest…

Fotomodel worden, hoe word je fotomodel?Fotomodel worden, hoe word je fotomodel?Fotomodel is een beroep dat sterk tot de verbeelding spreekt. Veel meisjes zouden een carrière als fotomodel niet afslaa…
Open coffee een nieuw fenomeenOpen coffee een nieuw fenomeenOpen coffee is een manier van netwerken. Het zijn bijeenkomsten georganiseerd door ondernemers en voor ondernemers. Het…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.