Communiceren, open communicatie voor mannen en vrouwen

Communiceren, open communicatie voor mannen en vrouwen Je staat in een groep vol met mensen en iedereen praat met elkaar maar jij voelt je verloren en eenzaam. Niemand lijkt in je geïnteresseerd terwijl je aantrekkelijk, grappig en interessant bent. Wat mankeert er aan deze mensen dat ze je niet zien staan. Misschien zend je de verkeerde signalen door een niet open houding van communicatie in lichaamstaal. Hoe kun je je communicatie verbeteren om zo met een open houding te communiceren?

Communicatie

Communicatie lijkt een eenvoudig begrip namelijk het communiceren met anderen door middel van lichaamstaal, verbale communicatie en onbewuste communicatie. Communiceren is echter zeer belangrijk. Door de manier waarop je communiceert geef je bewust of onbewust een inkijkje in je persoonlijkheid, sociale vaardigheden, intelligentie en empathisch vermogen.

Dit is een diepere laag in de communicatie. Maar hoe begin je eigenlijk een communicatie en welke signalen kun je daarbij inzetten?

Hoe stel je jezelf open, vriendelijk en toegankelijk op?

Je kunt vele technieken inzetten om je vriendelijkheid en toegankelijkheid in communicatie te vergroten.
Hieronder volgt een overzicht van de verschillende technieken:
  • Lachen
  • Open houding
  • Oogcontact
  • Lichaamstaal
  • Emotionele controle
  • Benader anderen
  • Wees zeker van jezelf

Lachen

Er is niets zo aantrekkelijk en geruststellend als een warme glimlach. Zo laat je zien dat je het naar je zin hebt en daar willen anderen onderdeel van uitmaken. Laat mensen zien dat je het leuk vindt om met ze te praten door af en toe te glimlachen. Lach voornamelijk met je ogen en ga niet staren maar lach subtiel. Als je onzeker bent over je glimlach oefen deze dan voor een spiegel om te zien hoe je lach eruit ziet vanuit het oogpunt van een ander.

Open houding

Door zenuwen en een gebrek aan zelfvertrouwen in sociale situaties hebben veel mensen de neiging om zich gesloten en teruggetrokken op te stellen, dit is nergens voor nodig. Open jezelf voor de wereld. Wees nieuwsgierig naar de mensen om je heen en wees niet bang om vragen te stellen om zo een gesprek te beginnen. Sta hiervoor rechtop en niet met je armen over elkaar. Kijk hoe anderen communiceren door een open houding en probeer elementen van deze anderen te implementeren in je eigen, open houding.

Oogcontact

Je ogen zijn de spiegel naar de wereld probeer deze niet te verbergen maar toon deze aan de wereld. Bekijk de omgeving met je ogen en sta ervoor open om oogcontact te maken met anderen. Direct oogcontact is fijn maar doe dit met mate en kijk af en toe weg. Je wilt de ander geen oncomfortabel gevoel geven door te lang direct oogcontact te zoeken.

Lichaamstaal

Lichaamstaal is misschien wel het belangrijkste in communicatie en vooral in open communiceren. Je lichaamstaal is een krachtiger boodschap dan welk gesproken woord dan ook. Als je met je armen over elkaar staat met je blik naar beneden dan straal je geslotenheid uit en deze signalen zullen door anderen ook op deze manier worden geïnterpreteerd. Zorg ervoor dat je jezelf lang maakt en lach met je ogen. Dit zullen anderen zien als signalen van openheid.

De allerbelangrijkste tip in deze moderne tijd is om je smartphone zoveel mogelijk met rust te laten. Iedereen moet weleens bellen, sms'en en Whatsappen maar als je continue met je telefoon bezig bent dan straal je geslotenheid en ontoegankelijkheid uit. Doe dit met mate en wordt veel toegankelijker voor anderen.

Emotionele controle

Het is goed om emoties te hebben en uit te stralen maar doe dit gecontroleerd. Nerveus of ontevreden zijn is af en toe niet erg maar probeer dit niet uit te stralen. Ga niet met je voeten tikken of op de grond stampen. Ook kun je beter niet op je nagels bijten.
Als je emoties bepaalde bewegingen veroorzaken dan moet je jezelf altijd afvragen hoe een ander deze bewegingen interpreteert.

Benader anderen

Als anderen niet naar jou toe komen dan ga jij toch naar anderen toe. Niets is zo open en toegankelijk in communicatie als zelf het initiatief nemen. Heb een open blik naar de wereld en de wereld opent zich waarschijnlijk ook voor jou. Praat over van alles en nog wat maar focus je op de vorm van de boodschap en minder op de inhoud van de boodschap. Als je in een onbekende omgeving komt en je wacht met het benaderen van anderen dan wordt het steeds moeilijker voor jezelf om toch in actie te komen.
Handel dus snel als je ergens binnenkomt en je bent niet meer alleen.

Wees zeker van jezelf

Een klein beetje onzekerheid is niet erg maar laat onzekerheid niet de overhand krijgen in communicatie. Praat met anderen voor bevestiging en tips ter verbetering. Beweeg je buiten je comfortzone en ontdek dingen van jezelf die je nooit wist. Stel jezelf haalbare doelen om je zelfvertrouwen te vergroten en dit uit te stralen. Als dit moeilijk is kun je overwegen om je te wenden tot een communicatieadviseur, imagodeskundige of psycholoog. Daarnaast kun je een communicatie training of communicatie cursus volgen.
© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flirten als je verliefd bentFlirten als je verliefd bentIs een originele openingszin tijdens het flirten als je verliefd bent belangrijk? Of is de lichaamstaal tijdens het flir…
7 tips voor flirten met lichaamstaal7 tips voor flirten met lichaamstaalLichaamstaal zegt meer dan 1000 woorden, en meer dan 70% van onze communicatie verloopt via lichaamstaal. Indien je dus…
Hoe word je een echte flirt?Hoe word je een echte flirt?Flirten gaat voornamelijk over lichaamstaal. Het gaat de ene vrouw natuurlijk af en de andere heeft geen idee hoe ze dit…
Hoe versier ik iemand in het buitenland?Hoe versier ik iemand in het buitenland?Overal ter wereld wordt geflirt en proberen man en vrouw elkaar te versieren. Hoe versier ik als Nederlander iemand in h…

Nee kunnen zeggen zonder iemand te kwetsenNee kunnen zeggen zonder iemand te kwetsenKun je moeilijk “nee” zeggen? Misschien voelt het voor jezelf wel fijn om anderen te helpen, maar grote kans dat je omge…
Friese Twitterdag – Fryske Twitterdei in memmetaalFriese Twitterdag – Fryske Twitterdei in memmetaalPraat mar Frysk organiseert in april de Fryske Twitterdei, de Friese Twitterdag. De dag is in 2012 voor de eerste keer g…
Bronnen en referenties
  • Wikihow.com
Infoq (35 artikelen)
Laatste update: 12-06-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.