Pubers en vrienden

Vrienden zijn het belangrijkste bezit voor pubers. Waarom zijn vrienden dan zo belangrijk in de puberteit? Pubers zijn afhankelijk van vriendschappen. Ze leren door middel van vriendschappen zichzelf te ontwikkelen op sociaal gebied. Verder experimenteren pubers vaak samen met hun vrienden. Hierdoor kan groepsdruk ontstaan om te gaan roken, drinken of andere dingen te doen waar de ouders het niet altijd mee eens zijn.

Waarom zijn vrienden belangrijk in de puberteit?

Wanneer kinderen in de puberteit raken zal niet alleen hun lichaam, maar ook hun prioriteiten, denkvermogen en interesses veranderen. De nummer 1 prioriteit van bijna iedere puber is vriendschap. Pubers zijn afhankelijk van vriendschappen. Er zijn veel ouders die moeite hebben met deze verandering, omdat zij altijd de belangrijkste personen waren in het leven van hun kind. Dit kan leiden tot ruzie. Voor de jongeren moeten een evenwicht ontstaan tussen wat hun ouders van hun vragen en verwachten en wat leeftijdgenoten en vrienden verwachten. Om goed om te kunnen gaan met deze groepsdruk heeft een kind zelfvertrouwen nodig. Wanneer een kind niet voldoende zelfvertrouwen heeft zal hij velen malen vatbaarder zijn voor groepsdruk. Ouders kunnen dit zelfvertrouwen stimuleren door de jongere te belonen wanneer deze kritisch denkt en zelf keuzes durft te maken.

Vormen van vriendschap

Vriendschappen kunnen in drie verschillende vormen onderscheiden worden. Dit zijn de groep, de kliek en de individuele vriendschap.

De groep

Wanneer een grote groep vrienden zich afscheiden van "de rest" spreekt men over een groep. Binnen deze vriendengroepen is de druk om te conformeren aan de groepsdruk het grootst. Een groep kan zekerheid en zelfvertrouwen geven, aan de andere kant kan dit ook tot verzet leiden, sinds in de puberteit de behoefte tot individualisering het grootst is. Dit ziet men vaak bij de alternatieve jongeren, metalheads, emo's, altern en scenes. Meestal vallen muzikanten hier ook onder. Deze zullen zich prettiger voelen in een kliek.

De kliek

Men spreekt van een kliek wanneer een klein groepje jongeren bevriend is en zich als groep probeert te onderscheiden. Vaak proberen deze klieken zich niet alleen van "de rest" af te scheiden, maar ook van de maatschappij. Het bij de kliek horen geeft de jongere houvast en de kliek is iets om bij te horen.

De individuele vriendschap

Een individuele vriendschap zijn twee mensen die met elkaar bevriend zijn. Vaak zijn dit de sterkste vriendschappen. Uit dit soort vriendschappen ontstaat vaak de "beste vriend" van iemand.

Wat als een puber geen vrienden heeft?

Wat nou als een puber geen vrienden heeft? Want er zijn pubers die (bijna) nooit vrienden over de vloer hebben en na schooltijd altijd direct naar huis toe komen. Deze pubers lijken geen vrienden te hebben. Sommige pubers hebben nooit vrienden over de vloer en zijn buiten schooltijd bijna altijd thuis. Ze lijken geen vrienden te hebben, maar schijn bedriegt. Veel van deze jongeren hebben op school voldoende vrienden. Ze hebben voldoende aan dit contact op school en zoeken daarom buiten school minder of geen contact. Hierdoor kan het lijken of de jongere geen vrienden heeft.

Maar er is ook een groep jongeren die wel vrienden willen, maar er niet in slagen vriendschappen aan te gaan of te onderhouden. Deze groep pubers heeft wel moeite met het feit dat ze geen vrienden hebben. Zij missen hierdoor ook de mogelijkheid ervaringen op te doen op het sociale vlak en belanden hierdoor in een vicieuze cirkel. Een kanjer training of hulp bij een psycholoog kan uitkomst bieden.
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met groepsdrukOmgaan met groepsdrukVan kinds af aan willen mensen bij een groep horen. Bijna overal is sprake van groepsdruk en proberen mensen bij een gez…
Groepsdruk en de invloed van de groep op tienersGroepsdruk en de invloed van de groep op tienersMensen gedragen zich vaak anders in een groep dan wanneer ze alleen zijn. In groepen versterken de leden onderling elkaa…
Wat is echte vriendschap?Wat is echte vriendschap?Zuivere vriendschap: wat houdt dat in? Wat is het verschil tussen een kennis en een echte vriend? Hoe kun je weten dat j…
Vrienden maken en vriendschappen onderhoudenVrienden maken en vriendschappen onderhoudenIedereen heeft vriendschappen met leeftijdsgenoten nodig. Mensen met vrienden voelen zich vaak beter en zitten lekker in…

De ontwikkeling van groepen: verschillende perspectievenDe ontwikkeling van groepen: verschillende perspectievenIn de samenleving vind je verschillende soorten groepen terug. Groepsgrootte, groepssamenstelling en normen zijn veelal…
Drugsgebruik onder jongerenDrugsgebruik onder jongeren is een groeiend probleem. Er zijn meerdere oorzaken aan te duiden voor het gebruik van drugs…
Bronnen en referenties
  • http://www.opvoedadvies.nl/pubervriend.htm
VMusic (131 artikelen)
Laatste update: 29-12-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.