Pesten onder volwassenen
Bij pesten denken we meestal aan kinderen op het schoolplein die een slachtoffer uitschelden voor alles wat lelijk is. Misschien duwen en trekken ze ook wel aan het slachtoffer. Dit gebeurd niet één keer, nee, het gebeurd herhaaldelijk en kan traumatiserend zijn voor het kind. Toch komt dit ook onder volwassenen voor ondanks dat we allemaal weten hoe traumatiserend het is. Alleen het duwen en trekken laten we vaak achterwege. Pesten is een ernstige zaak, het kan levens totaal verpesten.
Wanneer is het pesten?
Het grote verschil tussen pesten en een geintje of plagen is dat het bij pesten éénrichtings verkeer is. Het altijd de ene tegen de ander en nooit eens andersom. De ene staat ook veel sterker dan de ander en de verhoudingen zijn niet gelijkwaardig. De verhoudingen kunnen in dit geval op vele manieren bekeken worden:
- De één is werkgever, de ander niet
- De één is sneller met werken dan de ander
- De één maakt met voetbal meer doelpunten dan de ander
- De één heeft meer kennis dan de ander
- De één heeft een duurdere auto dan de ander
Dit lijken misschien totaal oninteressante punten maar hiermee worden verhoudingen gelegd. Dit bepaald hoe onzeker of zelfverzekerd iemand is en of er redenen zijn om iemand te kleineren en te pesten. Deze lijst kan uiteraard nog veel langer gemaakt worden.
Pesten is ook altijd kwetsend, een geintje is dat nooit!
Waarom?
Daar hebben maar weinig mensen een zinnig antwoord op. De slachtoffers weten vaak al helemaal niet waarom. Of ze weten het wel en dan blijkt het iets totaal onbenulligs te zijn. De daders komen vaak ook niet verder dan slappe smoesjes, onzin verhalen of een stilzwijgen. En dat terwijl pesten onder volwassenen veel voor komt, en er eigenlijk wat aan gedaan moet worden. Door iedereen! Het opsporen van de oorzaken is hiervan één van de belangrijkste dingen.
Waar?
Pesten komt voor waar mensen elkaar herhaaldelijk zien en met elkaar moeten samenwerken, samenleven, samen sporten enzovoorts. Ze leren elkaar kennen en er worden verhoudingen gelegd. Daar is niets mis mee, totdat die verhoudingen veranderen in een pester en slachtoffer verhouding.
De meeste slachtoffers worden gepest op het werk. Het werk is tenslotte saai, en dus zoek je als pester een doelwit om je mee bezig te houden zodat je af en toe nog eens wat te lachen hebt. Ieder klein foutje wordt 100 keer afgerekend en de dingen die daarbij gezegd en gedaan worden hebben niets meer te maken met dat foutje. Die dingen zijn vaak ronduit beledigend en vaak zelfs vernederend.
Ook op de sportclub kan het herhaaldelijk voorkomen. Terwijl je juist zou denken dat sporten een hobby is, en hobby weer een ontspanning is! Toch heeft de pester het blijkbaar nodig om ook op zo'n moment zijn slag te slaan. Hieruit mag je concluderen dat de pester ondanks zijn positie zelf toch ook heel onzeker is en waarschijnlijk bang is om van zijn sterkere positie af te vallen.
Wat je eraan kunt doen
Begin eens met een gesprek met de pester. Het klinkt misschien heel raar, maar sommige mensen hebben niet door hoe kwetsend ze bezig zijn. In dit geval kan een gesprek al veel opluchten en ben je hoogstwaarschijnlijk van je pester af. Een gesprek is eigenlijk altijd de eerste stap. Ook een tweede stap kun je gewoon zetten als dat nodig is. Je mag best voor jezelf opkomen! Wordt je gepest door een collega, dien dan een klacht in bij je leidinggevende. Wordt je gepest door je baas, dien dan een klacht in bij personeelszaken. Zorg ten alle tijde dat je je klachten goed onderbouwt, met concrete voorbeelden komt en vooral goed laat blijken hoe jij je hieronder voelt. En schaam je vooral niet! Jij kunt er namelijk niets aan doen!
Ook op de sportclub kun je natuurlijk een klacht indienen. Uiteraard kun je ook gewoon van club wisselen, dat is even wat eenvoudiger dan van baan wisselen. Het is triest dat het slachtoffer dan moet vertrekken en niet de pester, maar je kunt maar beter zorgen dat je het leuk hebt en die mensen niet meer zien
Psychische problemen
Helaas durven sommige mensen echt niet voor zichzelf op te komen en komen zij in een neerwaartse spiraal terecht. Hun eigenwaarde wordt steeds minder, ze gaan slecht slapen, ze kunnen mogelijk een verslaving ontwikkelen en hun sociale leven zal langzaamaan kapot gaan. Het is heel erg dat dit allemaal mogelijk is door het gedrag van een ander.
Als je het allemaal niet zelf kunt verwerken kun je toch maar beter contact opnemen met je huisarts. Je bent zeker niet de eerste en enige, dus schaam je vooral niet! Afhankelijk van je klachten kan je huisarts je helpen met professionele hulp.