Vier het leven!

Vier het leven! Was een feest(je) hier en daar ooit vaste prik, alleen al vanuit religie en sociale netwerken, tijden zijn veranderd. We willen wel het leven vieren maar zijn vergeten hoe of gunnen ons de tijd er niet voor. Onder andere dankzij boeken als 'Vier je leven' komt er nieuwe belangstelling voor het vieren van het 'feest van je leven'. Lekker samen zijn, plezier hebben en stilstaan bij alle mooie dingen in je leven! Zo doe je dat. De manier waarop we vieringen en feesten houden en beleven, verandert. Vierde je vroeger alleen al vanuit religieuze of sociale redenen op vaste tijden en als vanzelf één of andere gebeurtenis, niet iedereen vindt dat nog vanzelfsprekend. We individualiseren. Er is geen tijd, we willen het net even anders maar weten niet hoe, of zijn het hele vieren gewoon vergeten vanwege de dagelijkse tredmolen. De materialistisch georienteerde jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw stonden aan de wieg van die trend. Die jaren stonden in het teken van het verkleinen van de hoeveelheden momenten van viering, onder het motto ‘tijd is geld’ en ‘het feestelijkste type dat ik ken ben ik zelf'. Maar er is een heel andere trend op aan het komen. De behoefte aan vernieuwde saamhorigheid en verbinding met anderen zorgt dat vieringen weer steeds meer in de belangstelling staan. Aan de hand van de uitgave ‘Vier je leven’ van Anne Teunis, kun je hier bekijken hoe je het leven en alle vreugdevolle gebeurtenissen daarin bewuster kunt beleven én vieren. Daarvoor bestaat meer gelegenheid dan je denkt, en er zijn meer uitingsvormen voor dan je denkt. Bij vieren denken we bijvoorbeeld gauw aan ballonnen, slingers en andere uiterlijkheden. Daar is niets mis mee, maar momenten van viering in je leven creeren kan ook een stil en verinnerlijkt genieten inhouden.

Vieren: waarom en hoe?

Geef ruimte aan het vieren van het leven! Waarom? Vijf motivaties om te vieren, en tips om concreet mee aan de slag te gaan.

1. Verbinding

We vieren om ons te verbinden. Wie verbonden is, of dat nu is aan een hoger doel of aan geliefden, heeft een zinvoller, vreugdevoller leven. Vieren helpt om die verbinding te onderstrepen. Maar die verbinding zit ook in jezelf. Door almaar door te hollen op weg naar crèche, werk of sociale verplichting, gaan we bijna letterlijk aan onszelf voorbij. Viering zet de klok even stil. Je ontmoet als het ware niet alleen anderen, maar ook jezelf door tijd te maken voor viering en niets anders.

Om te doen

Een tip uit ‘Vier je leven’: bekijk eens bewust al de verbindingen in je leven. Geef ze bijvoorbeeld als lijnen vanuit een centrum (jijzelf) weer op een vel papier. Alles en iedereen dat je een gevoel van verbinding geeft, mag erbij.

2. Bewustwording

Ook helpt een viering ons bij een ander belangrijk punt: bewustwording. Dat betekent dat je aandacht geeft aan het ‘nu’ waar vele beroemde boekschrijvers als Eckhart Tolle het over hebben. Je geeft je aandacht niet aan prestatie of doel, maar aan zijn. Je picknickt wellicht op het gras, en ziet hoe groen het is, ruikt hoe geurig het is. Je zit naast dat familielid dat je een tijdje niet gezien hebt, en geniet in het nú van dit gezelschap.

Om te doen

Anne Teunis adviseert je om je bewustzijn te richten, met name op een gebied van je leven dat op dit moment je aandacht vraagt. Gaat het goed in je relatie? Zijn er bepaalde ontwikkelingen bij je kinderen die je aandacht verdienen? Ben je tevreden? Zo ja, ben je je daarvan voldoende bewust? Ben je niet tevreden, waarom dan niet? Wat kun je doen?

3. Vanuit je hart leven

Viering levert een waardevolle bijdrage aan het leren meer vanuit het hart te gaan leven, en darbij niet alleen milder maar ook realistischer te worden. Juist door kleine geluksmomenten te vieren, of de punten die je ervan weerhouden om het leven op dat moment te vieren met een milder oog te bekijken, bereik je dat doel.

Om te doen

Schrijf op een (of meer) dagen op, wat je grote en kleine vieringsmomenten zijn. Is er iets gelukt? Heb je ergens van genoten? Schroom niet om ook wat onbelangrijk lijkt op te schrijven, en voel de bijbehorende vreugde.

4. Gebruiken van je ‘feestelijke’ talenten

Viering betekent dat je bewust lichte waarden hanteert of wellicht weer leert hanteren, zoals verbeeldingskracht en creativiteit. En ja, die heb jij ook. Anne Teunis: “De grap is dat we allemaal creatief zijn. Het is een vitaal onderdeel van ons mens-zijn. We hebben als mens de opdracht om creatief en scheppend te leven. Het is een natuurlijk element in ons bestaan.” Die kanten van jezelf te ontdekken of te herontdekken, kan een erg prettig proces zijn. Je herontdekt als het ware weer je innerlijke kind, dat van een stapelbed en een sprei een geheime tent kon maken, en van een stuk karton een aankleedpop.

Om te doen

Haal boven in welke creatieve uitingen je je als kind kon verliezen. Schrijf het desgewenst allemaal op. Tekenen, verhalen schrijven, hutten bouwen, kleien, haal het terug. Bekijk vervolgens wat nu je creatieve kanten zijn, en hoe ze worden aangesproken. Wil je meer creativiteit in je leven brengen? Hoe? Op welk vlak?

5. Je geeft vreugde de plaats die het verdient

Als vijfde punt vraagt viering je om puur te gaan voor het toevoegen van vreugde aan je leven, en het erkennen van de belangrijke plaats die dat inneemt. Soms raken we ondergesneeuwd in moetens en verplichtingen. Erger nog, dingen die ons dagelijkse vreugdes zouden kunnen bereiden zijn niet leuk meer omdat we onszelf verplichten ze precies zó en zó te doen, geen tijd te vermorsen of snel een doel te bereiken. Een viering herinnert ons aan ons recht en reden om vreugde in het leven te vinden.

Om te doen

Maak eens een lijstje. Op welke punten in je leven zou je vreugde kunnen toevoegen, bijvoorbeeld door eisen aan jezelf of anderen te laten vallen? Race je bijvoorbeeld in precies zóveel minuten met de auto naar je bestemming, of pak je de fiets of benenwagen en gun je jezelf het genieten van de bloemen, bijen en vogels? Schrok je je eten op tijdens werk of klusje of beleef je de dagelijkse maaltijden met plezier, in verbinding met anderen en met genot van de smaken, kleuren en geuren?

‘Vier je leven’ van Anne Teunis is een uitgave van Scriptum
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestjeHet organiseren van een kinderfeestje of partijtje kan een lastige zaak zijn. Het vergt vaak veel denk en regelwerk. All…
Feest vieren met een thema: een rode draad in je partyFeest vieren met een thema: een rode draad in je partyFeest vieren met een speciaal onderwerp, kan een feest extra aantrekkelijk maken. Het voorkomt dat je party of evenement…
Kerstmis, de geschiedenisKerstmis, de geschiedenisKerstmis wordt over de gehele wereld gevierd. Van Amerika tot aan ons kleine landje. Maar weet u ook waar Kerstmis eigen…
Wat en waarom is Halloween?Wat en waarom is Halloween?Halloween is een gezellig familie-griezelfeest. Maar voor de Kelten vroeger was het een serieuze zaak. Halloween is een…

Analfabetisme in NederlandAnalfabetisme in NederlandDe meeste mensen in ons land hebben goed leren lezen en schrijven. Er is echter een groep die dat niet kan, of daar heel…
Pesten onder volwassenenPesten onder volwassenenBij pesten denken we meestal aan kinderen op het schoolplein die een slachtoffer uitschelden voor alles wat lelijk is. M…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.