Ouderenvoorzieningen en welzijn

Veel ouderen zitten bijna de hele dag stil en hebben niks te doen. Toch zijn er heel wat activiteiten waaraan ze mee kunnen doen. In dit artikel staat informatie over activiteiten die voor ouderen georganiseerd worden.

Het welzijn bij ouderen

Welzijn is de toestand waarbij iemand in materieel en geestelijk opzicht voorspoedig en gelukkig is. Bij ouderen gaat dit natuurlijk lang niet altijd op. Veel ouderen hebben namelijk lichamelijke of geestelijke beperkingen. De voorzieningen op het gebied van welzijn bij ouderen hebben als doel het in stand houden of vergroten van de zelfstandigheid en de deelname van de ouderen aan de maatschappij.

Welke voorzieningen voor ouderen zijn er dan?

Er zijn heel wat voorzieningen voor ouderen, en er komen ook steeds meer bij. Dit komt omdat het aantal ouderen in de maatschappij toeneemt en de vraag naar voorzieningen veranderd.
 • Dagjes uit: Er zijn verschillende instanties die dagjes uit organiseren. Hiervoor kunnen ouderen die hieraan mee willen doen zich inschrijven.
 • Vakanties: Er worden door verschillende instanties vakanties georganiseerd. Ouderen die mee willen kunnen zich hiervoor inschrijven. Er word dan gekeken wat de mogelijkheden zijn voor die persoon. Voor mensen die zwaar zorgbehoeftend zijn moet namelijk meer begeleiding mee.
 • Vervoer: Gemeenten zijn verplicht volgens de wet voorzieningen gehandicapten collectief vervoer aan te bieden. Hiervan kunnen ouderen gebruikmaken die niet met het openbaar vervoer kunnen reizen.
 • Bejaardensoos: soos voor ouderen, dit word meestal door ouderen zelf georganiseerd.
 • Eetpunten: Hier hebben de ouderen de mogelijkheid om één of meerdere keren per week in een instelling te eten. Dit kan bijvoorbeeld in een buurthuis of een verpleeghuis.
 • Logeerhuizen: Hier kunnen ouderen met dementie of een handicap logeren. Dit is ter ontlasting van mantelzorgers.
 • Sport voor ouderen: Om ouderen in hun behoefte aan beweging te voorzien zijn er speciale dagen/ avonden georganiseerd waarop ouderen op hun manier sport kunnen uitoefenen. Hierbij is ook begeleiding van gespecialiseerden.
 • Telefooncircels: Omdat ouderen zich soms alleen voelen en niet altijd overal naar toe kunnen zijn er soms telefooncircels opgesteld. Dit staat meestal onder leiding van een vrijwilliger en er staan een aantal mensen bij ingeschreven. Er word na afspraak een paar keer per week in het rond gebeld.
 • Bingo- avonden: In buurthuizen of verpleeghuizen worden regelmatig bingo- avonden voor ouderen georganiseerd.
 • Pannenkoeken eten: Ook dit word vaak door buurthuizen of verpleeghuizen georganiseerd. Ouderen kunnen dan gezellig met elkaar pannenkoeken bakken en eten.
 • De kapper: In veel verpleeghuizen zit een kapper of komt regelmatig een kapper. Hier kunnen ouderen heen. Op deze manier zijn ze even op een andere plek en zien ze er bovendien weer netjes uit.
 • Kaart/ biljart- avonden: In buurthuizen en verpleeghuizen worden regelmatig kaart en biljart- avonden georganiseerd. Ouderen zijn dan gezellig onder elkaar.
 • Knutselen: Veel oudere vrouwen houden van knutselen. Door gezamenlijk te knutselen, hebben de ouderen sociale contacten en kunnen ze ideeën uitwisselen.
 • Computer cursussen: Omdat veel ouderen met de tijd mee willen schaffen ze een computer aan. Alleen het probleem is dat ze vaak niet weten hoe het werkt. Om ouderen beter met de nieuwste technologieën bekent te maken worden er speciale computer cursussen gegeven.
 • Mobiel cursussen: Ook schaffen veel ouderen een mobiel aan. Het probleem is alleen dat ze ook hierbij niet weten hoe het werkt. Om ouderen hiermee bekend te maken worden er ook mobiel cursussen gegeven.

Kortom er zijn heel wat activiteiten waaraan ouderen deel kunnen nemen. Dus laat ze niet stilzitten maar ga actief met ze aan de gang.
© 2007 - 2024 Natje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help de eenzame ouderen met het Nationaal OuderenfondsHelp de eenzame ouderen met het Nationaal OuderenfondsHet onderwerp wordt steeds meer onder de aandacht gebracht. Veel ouderen in Nederland voelen zich eenzaam en een deel da…
Ouderenzorg, voorzieningen en veranderingenOp dit moment zijn er veel ouderen, maar het worden er alleen maar meer, door de vergrijzing. Waar gaat de ouderenzorg o…
Het Nationaal Ouderenfonds"Hèt goede doel voor ouderen". Het Nationaal Ouderenfonds is het enige goede doel in Nederland welke zich inzet voor het…
Kenmerken van ouderenKenmerken van ouderenEr zijn tegenwoordig veel ouderen. Er komen er steeds meer, dit noemen we vergrijzing. Hier zijn een aantal kenmerken va…

Wat is Ethiek en hoe ga je daar als verpleegkundige mee om?Dit artikel gaat over het ethiek in de zorg en hoe je daar als verpleegkundige of verzorgende mee omgaat. Het gaat over…
Ambulante-, semimurale- en intramurale zorgAmbulante-, semimurale- en intramurale zorgVerzorgenden, verpleegkundigen, artsen en andere specialisten bieden verschillende soorten zorg aan mensen. Deze zorg ka…
Natje (3 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.