Help de eenzame ouderen met het Nationaal Ouderenfonds

Help de eenzame ouderen met het Nationaal Ouderenfonds Het onderwerp wordt steeds meer onder de aandacht gebracht. Veel ouderen in Nederland voelen zich eenzaam en een deel daarvan zelfs extreem. De mensen raken geïsoleerd en lijden door het gemis aan menselijk contact. Door het onderwerp in de spotlights te zetten worden veel Nederlanders zich hiervan bewust en zijn vervolgens bereid om iets voor hun oudere medemens te betekenen. Maar hoe? Dat kan via verschillende acties groot en klein die elk hun steentje bijdragen. Van een kaartje sturen tot een hele dag ouderen begeleiden tijdens een uitstapje.

Het Nationaal Ouderenfonds

De meest bekende organisatie die opkomt voor de eenzame ouderen is het Nationaal Ouderenfonds. Via deze stichting kunnen ouderen zich aanmelden voor diverse sociale acties en kunnen vrijwilligers die willen bijdragen aan een betere levenskwaliteit voor de ouderen zich aanmelden voor verschillende activiteiten. Tevens zamelt het Nationaal Ouderenfonds geld in via donaties en het organiseren van campagnes waarvan zoveel mogelijk van de opbrengst besteed wordt aan projecten voor de ouderen.

De manieren waarop je kunt helpen

 • Vrijwilligerswerk doen
 • Geld doneren
 • Een actie starten en geld inzamelen
 • Campagne steunen via aankoop product

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele manieren waarbij je door tijd en energie te besteden een ander gelukkig kunt maken. Van een kleine actie als een simpel kaartje sturen tot het coördineren van complete uitstapjes.

Stuur een kaart

Ouderen hebben veelal geen social media en zijn door afnemende gezondheid vaak aan huis gebonden. Hierdoor hebben ze veel minder contact met de buitenwereld. Het Nationaal Ouderfonds heeft daarom Nofacebook opgericht. Door het sturen van een simpele gratis kaart kun je een eenzame oudere een goede dag bezorgen. Ook met kerstmis zijn er speciale acties om ouderen te verblijden met een kerstkaartje waaraan je kunt meedoen.

Bron: Nafets, PixabayBron: Nafets, Pixabay
Een oudere bellen
Door te bellen met een eenzame oudere via de speciale Zilverlijn kun je iemand een luisterend oor bieden en een goed gesprek. Er wordt een vast dagdeel en tijdstip per week afgesproken waarop je vanuit eigen huis belt via een speciaal belprogramma van het Nationaal Ouderenfonds.

Een oudere bezoeken

Door simpelweg even een kopje thee of koffie te gaan drinken en diegene je aandacht te geven kun je een eenzame oudere al helpen.

Help mee tijdens een uitstapje

Een dagje naar het strand, een tochtje met een rondvaartboot, een bezoek aan een kasteel of museum of zelfs naar een voetbalwedstrijd gaan. Er worden meerdere soorten uitjes geregeld via het Nationaal Ouderenfonds waarbij vrijwilligers nodig zijn om de ouderen te begeleiden op verschillende manieren.

Chauffeur
Als chauffeur neem je de ouderen mee met je eigen auto naar een van de leuke uitjes en breng je ze naderhand ook weer veilig thuis. Een gezellig praatje in de auto maakt de dag helemaal af.

Uitjesbegeleider
Tijdens een uitstapje met ouderen zijn er vrijwilligers nodig die de vaak minder mobiele ouderen ondersteuning bieden, zorgen voor de catering en goodiebags en flyers verspreiden.

Coördinator
Als coördinator leid je een team van vrijwilligers tijdens een georganiseerd uitstapje. Je houdt het overzicht, maakt een taakverdeling en zorgt dat alles gereed is en goed verloopt.

Bron: Counselling, PixabayBron: Counselling, Pixabay
Breien
Ook voor het beoefenen van hobby’s zoals breien zijn vrijwilligers nodig. Een breiclub zorgt voor sociaal contact tussen jong en oud. Ook zelf gebreide spullen kunnen verkocht worden waarvan de opbrengst wordt gebruikt om nog meer breiclubs te starten.

Ondersteuning woonzorg accommodatie

Hierbij kun je ondersteuning bieden met betrekking tot klusjes in en rond de accommodatie zoals tuinonderhoud en onderhoud aan het gebouw. Ook het begeleiden van dagelijkse activiteiten of individuele begeleiding bieden aan vaste bewoners zijn vrijwilligerswerkzaamheden.

OuderenOmbudsman en Evenementenlijn

Als vrijwilliger kun je helpen door informatie te verstrekken of ouderen door te verwijzen naar de juiste instanties betreffende vragen over bijvoorbeeld zorg, wonen, financiën en mobiliteit.

Wijkverpleging

Als vrijwilliger kun je via wijkverpleging ouderen helpen door ze gezelschap te bieden en te ondersteunen in de dagelijkse dingen als boodschappen doen, wandelen, koken en kleding kopen. In overleg eventueel ook de mensen helpen met persoonlijke verzorging.

Doneer geld

Natuurlijk kun je naast of in plaats van fysiek ondersteuning te bieden ook helpen door een geldbedrag te doneren. 80% van elke euro wordt besteed aan het financieren van onder andere diverse uitstapjes en de BoodschappenPlusBus.

Start een actie om geld in te zamelen

Verkoop je oude spullen op een rommelmarkt, begin een limonadekraampje op de hoek van de straat of organiseer een sportevenement. Op deze manier kun je geld inzamelen via een zelfgeorganiseerde actie om als donatie aan het Ouderenfonds te geven. Het Ouderenfonds ondersteunt je.

Koop een campagneproduct

Er zijn meerdere bedrijven die zich inzetten voor goede doelen waaronder het Nationaal Ouderenfonds. Door het kopen van speciaal ontworpen producten als postzegels of een armbandje help je de eenzame ouderen doordat een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan het Ouderenfonds.

Bedenk zelf een leuke manier

Naast de vele activiteiten waar je je voor kunt opgeven via het Nationaal Ouderenfonds zijn er altijd nog andere manieren waarop je kunt helpen. Stel voor om met de kinderen van een klas mooie tekeningen te maken voor het nabijgelegen verzorgingstehuis. Vraag rond of er een eenzame oudere behoefte heeft aan een penvriend(in) om wekelijks mee te schrijven of denk er eens aan om een oudere te vragen als oppas voor je huisdier. Alles helpt om bij te dragen aan een gelukkige oude dag voor een eenzame oudere.

Lees verder

© 2016 - 2024 Merrymagic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Nationaal Ouderenfonds"Hèt goede doel voor ouderen". Het Nationaal Ouderenfonds is het enige goede doel in Nederland welke zich inzet voor het…
Pestgedrag door ouderen in verzorgingshuizenEen op de vijf ouderen in verzorgingshuizen wordt gepest. Hoe ouder hoe wijzer is dus niet altijd van toepassing. Oudere…
Oplossing voor eenzame ouderenDoor de vergrijzing in Nederland komen er steeds meer oudere mensen bij. Veel van deze mensen hebben last van eenzaamhei…
Wat moet ik doen als ik mij eenzaam voel?Wat moet ik doen als ik mij eenzaam voel?Mensen die eenzaam zijn voelen zich vaak verdrietig en leeg van binnen. Ze voelen zich niet bij machte om hun emoties te…

Oordelen, vooroordelen en veroordelenOordelen, vooroordelen en veroordelenIedereen doet het, oordelen, vooroordelen en veroordelen. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Wat is het nou preci…
1 mei: Dag van de Arbeid1 mei: Dag van de ArbeidOp de eerste dag van mei wordt over de hele wereld de dag van de arbeid gevierd, het is de feestdag van de socialistisch…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • https://www.ouderenfonds.nl/help-mee/doneren/ (bezocht 24 april 201)
 • https://www.ouderenfonds.nl/help-mee/stuur-een-kaart/ (bezocht 24 april 201)
 • https://www.ouderenfonds.nl/help-mee/kom-actie/(bezocht 24 april 201)
 • https://www.ouderenfonds.nl/help-mee/word-vrijwilliger/(bezocht 24 april 201)
 • Afbeelding bron 1: Nafets, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Counselling, Pixabay
Reactie

Angela Cruz, 26-04-2016
Wat een goed artikel! Als we allemaal iets (kleins) doen voor de ouderen is het probleem zo opgelost. Ik heb zelf laatst een geldinzamelactie opgezet via www.whydonate.nl, werkte voor mij erg goed! Reactie infoteur, 26-04-2016
Wat een goed initiatief! Ik hoop dat je een mooi bedrag heb weten te verzamelen. Ik heb het artikel geschreven om mensen erop te attenderen dat er ook kleine eenmalige acties zijn waarbij ze kunnen helpen zoals een kaartje sturen of een sponserend artikel te kopen. Veel mensen zien op tegen de te investeren tijd en arbeid van vrijwilligerswerk omdat ze het leven al zo druk en veeleisend kan zijn. Ik hoop dat dit hun op inspireert en op ideeën brengt.

Merrymagic (20 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.