Het beschermen van onze kinderen
Iedereen leest het wel eens in de krant en het is vaak nieuws op de TV: Kinderen worden mishandeld, ontvoerd en vermoord. Soms misbruikt een ouder al jaren zijn kind. Dan komt de vraag in je op: Wat kan een kind er tegen doen? Waarom heeft niemand iets gemerkt? Het enige, dat we onze kinderen vaak leren is: Ga niet met vreemde mensen mee! Maar het zijn vaak de bekende en voor het kind vertrouwde mensen, die hem iets aandoen. Wat zijn de signalen van mishandeling of misbruik en wat doe je ermee?
Misbruik van kinderen
Sexueel misbruik vindt vaak plaats in een vertrouwde omgeving van het kind, door iemand, die hij kent: vader, moeder, broer, buurman of sportleraar. Kinderen zijn goed van vertrouwen en vinden het niet vreemd om met een volwassene argens alleen te zijn. Veel mensen zullen het ook bijzonder moelijk vinden te geloven, dat die vader, moeder of buurman zoiets heeft kunnen doen.Het verstoort het goede beeld, dat ze hadden van die vader, moeder of buurman. En kinderen hebben immers een grote fantasie? Veel mensen weten ook niet wat ze moeten doen, als ze merken, dat een kind misbruikt wordt. Maar ook weten de meeste kinderen niet hoe ze uit zo'n situatie kunnen komen en dat er wel volwassenen zijn, die hen geloven en kunnen helpen.
Waarom zwijgen kinderen?
Kinderen zijn overweldigd door het misbruik en zullen, door dreigementen van de dader er van overtuigd zijn, dat niemand hen zal geloven. Toch geven ze wel degelijk signalen af. Of ze maken opmerkingen richting het misbruik. Maar het trechtsstreeks vertellen aan iemand zal niet snel gebeuren, want het was zo verschrikkelijk en pijnlijk wat er gebeurde, dat het kind zich schaamt en bang is. De dader gebruikt chantage of manipulatie om te zorgen, dat het kind zijn mond houdt: Ik doe dit alleen met jou, want jou vind ik de liefste, of: als je niet doet wat ik zeg, dan neem ik je kleine zusje. Daders maken opzettelijk misbruik van het feit, dat een kind afhankelijk is van volwassenen, dat ze niet snel geloofd zullen worden, ze hebben immers een grote fantasie?
Hoe maak je je kind sterk?
Ouders kunnen hun kind leren, dat ze te vertrouwen zijn en dat hij met alles bij hen terecht kan. Het kind kan hen alles vertellen en ze zijn er altijd voor hem. Met alle problemen kun je bij je ouders terecht. Leer je kind, dat hij mag vertrouwen op zijn eigen gevoel, dat hij nee mag zeggen als hij iets niet wil. Verder kun je het kind leren, dat hij bang mag zijn en dat hij met zijn angsten bij je terecht kan. En een kind moet leren, dat niet iedere volwassene te vertrouwen is.
Een aantal tips om een kind sterk te maken:
- Je lichaam is van jezelf. Niemand mag je zomaar aanraken.
- Vertrouw op jezelf
- Als je bang wordt van iemand of je wilt iets niet, dan mag je nee zeggen en weglopen. Er zijn goede en slechte geheimen! Goede geheimen deel je met je vriendjes, maar slechte geheimen worden je opgedrongen en voelen vaak niet goed aan.
- Leer het kind Nee te zeggen.Kinderen leren meestal wel, dat ze moeten doen wat de ouders zeggen, maar moeten ook leren om nee te zeggen. Grenzen leren aangeven is moeilijk, mar wel nodig om te leren.
Hoe kun je helpen als een kind wel praat?
Allereerst is het heel belangrijk, dat je het kind gelooft. Geef het kind herhaaldelijk en nadrukkelijk toestemming, dat het over die ervaringen mag praten. Moedig het kind aan, maar hoor hem niet uit. Laat het aan het kind hoeveel en wat hij wil vertellen. Blijf vooral heel kalm. Meestal zal het een verwarrend verhaal zijn wat eruit komt, vol met angst en gevoelens van paniek. Er is immers gedreigd? Neem de gevoelens van het kind serieus, maar laat hem niet jouw gevoelens zien. Dat zal hij er niet bij kunnen hebben. Troost het kind en maak geen verwijten, maar bagatelliseer de gebeurtenissen niet: Oh, zo erg was het niet? Laat merken, dat je van hem houdt, ook al is er van alles gebeurd. Laat duidelijk merken, dat je liefde onvoorwaardelijk is.
Verder kun je vragen naar de bedreigingen, die de dader geuit heeft, om het kind te laten zwijgen. Je kunt de angst bij het kind wegnemen, door de bedreigingen te ontkrachten. Stel het kind gerust en doe niets zonder de toestemming van het kind. Vooral bij het hulpzoeken en melding maken of aangifte doen van het misbruik.
Waar kun je heen voor advies en hulp?
- Veilig Thuis (advies- en meldpunt kindermishandeling), 0800-2000.
- Politie, huisarts, hoofd van de school of vertrouwenspersoon.
- Kinderen kunnen bellen naar de Kindertelefoon, 0800-0432 of Chris