Emigreren naar Frankrijk

Emigreren naar Frankrijk Er altijd van gedroomd in Frankrijk te wonen? Of niet, maar ga je er toch naartoe verhuizen? Een paar tips om je gemakkelijker bij de plaatselijke bevolking in te burgeren, want: integreren kun je leren!

Tip 1: Leer Frans

Inkopper misschien, maar erg belangrijk. Fransen spreken zelden een andere taal dan die waarmee ze zijn grootgebracht. "CSI" heet hier "Les Experts", "Idols" noemen ze "Nouvelle star", "ER" heet "Urgences", en als "Saving Private Ryan" op TV komt is dat "On doit sauver soldat Ryan", met Tom 'Anks... Bovendien wordt vrijwel alles nagesynchroniseerd.
Probeer dus voor je vertrek al een taalcursus te volgen. Je Frans hoeft niet perfect te zijn, maar wat basale dingen als boodschappen doen zijn (geef toe) erg handig. Fransen waarderen het vaak ook erg als je moeite doet. Leg uit dat je Frans "pauvre" is, maar dat je aan het leren bent, en het ijs is vaak gebroken.

Tip 2: Doe boodschappen waar je woont

Natuurlijk is die grote bouwmarkt verderop veel goedkoper dan de winkel van sinkel in het dorp. En de Lidl hebben ze hier ook, kost beduidend minder dan de Champion of Carrefour. Doe grote inkopen in de goedkopere winkels (als je wilt), en probeer voor kleine dingen in je woonplaats te gaan. Vaak is het toch goedkoper om dan maar dat dure doosje schroeven te kopen, als je voor een goedkoper doosje 25 km op en neer moet rijden. Je kweekt er veel goodwill mee en maakt je bekend in het dorp als "die Nederlander in het oude huis van monsieur blabla". Altijd handig.

Tip 3: Maak kennis met de burgemeester

Burgemeester is in Frankrijk, vooral in kleine dorpen, een deeltijdberoep. Vaak is het iemand die naast zijn gewone baan (boer bv.) een paar uur per week op het gemeentehuis gaat zitten. Het kan echt handig zijn deze man, én de secretaresse, te vriend te houden. In Frankrijk hebben ze niet bepaald voorgedrukte foldertjes waarmee je in 10 talen welkom wordt geheten in Frankrijk, veel zaken die je moet regelen moet je zelf uitzoeken. Hierbij kan de burgemeester helpen, de secretaresse belt bv. voor je naar France Télécom (telefoonmaatschappij) als je dat zelf niet kunt (omdat je bv. nog geen telefoonaansluiting hebt, of omdat je Frans niet goed genoeg is).
Ga dus als je je droomhuis gekocht hebt een keer bij het gemeentehuis langs om te zeggen wie je bent en waar je woont.

Tip 4: Stuur je kinderen naar school

Openbare scholen in Frankrijk zijn gratis en (over het algemeen) goed. Het is niet ongebruikelijk dat kinderen 15 km verderop naar de (kleuter)school gaan, hiervoor rijdt een gratis schoolbus heen en terug. 's Middags krijgen ze indien gewenst warm eten tegen een kleine vergoeding (hier bv. € 2,85 voor voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en toetje).
Groot voordeel van schoolgaande kinderen is dat je, vooral als je ze zelf brengt , je gemakkelijk kennis maakt met andere ouders. Je kinderen krijgen bovendien vriendjes, waar ze dan thuis gaan spelen en dan kun je nog beter kennis maken en eventueel dingen vragen (welke tandarts, kinderschoenenwinkel...). Bovendien leren ze met bovennatuurlijke snelheid Frans. Voor oudere kinderen (boven 6 jaar) is er meestal gratis bijles bv. tussen de middag. De middagpauze duurt 2 uur, ook bij veel bedrijven.

Tip 5: Bedenk dat je Nederlander bent

Nederlanders zijn direct, open en nemen geen blad voor de mond. Fransen zijn dit over het algemeen niet. Het is verstandig dit voor te houden tot je iemand wat beter kent, om te voorkomen dat je iemand voor het hoofd stoot. Dingen als het praten over de prijs (van bv. een huis) zijn in Nederland gebruikelijk. In Frankrijk uiteraard ook, maar dit wordt zo lang mogelijk uitgesteld en zo terloops mogelijk uitgevoerd. Ook iemand een gunst vragen wordt uitgesteld tot alle beleefdheden tot in de n treure zijn uitgewisseld. Als Nederlander denk je: "Waar komt hij nou voor", en ja, na een kwartiertje komt het er dan toch uit dat de buurman graag wil dat je even naar zijn auto kijkt... Wacht in een restaurant, ook als het meer een soort veredelde friettent is, tot je een plaats krijgt toegewezen, zelf gaan zitten wordt als onbeleefd beschouwd.
Het komt er over het algemeen op neer dat je voor je gevoel een beetje te braaf moet doen, een beetje sukkelig, van "oepsje, sorry dat ik besta, maar als ik u niet teveel voor het hoofd stoot, zou u dan misschien voor mij...?"

Tip 6: Groet veel, maar niet teveel

"Bonjour" is de gebruikelijkste groet in Frankrijk, "Salut" wordt gebruikt tussen mensen die elkaar beter kennen. Door veel mensen te groeten of vriendelijk toe te knikken maak je jezelf bekend als een vriendelijk iemand. Let op: zeg geen twee keer op een dag bonjour tegen iemand! Dan lijkt het of je vergeten bent dat je die iemand al tegengekomen bent, erg onbeleefd. Bij de tweede ontmoeting kun je zeggen "Rebonjour", of alleen vriendelijk knikken, of "ça va?" zeggen. Welke van de drie? Weet ik niet, dat ben ik zelf ook nog aan het uitproberen...
Als je mensen wat beter leert kennen is het gebruikelijk dat je elkaar gaat zoenen. Twee stuks is gebruikelijk, als je elkaar erg aardig vind vier keer. In het zuiden van Frankrijk zijn ook streken waar mannen elkaar zoenen. Ontzettend moeilijk om te leren als Nederlander vind ik persoonlijk, als je bv. de kinderen van school haalt zoen je dus van het groepje moeders wat al staat te wachten iedereen die je kent onder het mompelen van "ça va?". In Nederland kom je dan nog weg met een algemeen "hoi allemaal", hier is dat ontzettend onbeleefd.

Over Fransen bestaan natuurlijk allerlei clichés, die in sommige gevallen waar zijn en in andere gevallen zwaar overdreven. Zoiets als bij Nederlanders eigenlijk... Hoewel, die oude Franse meneertjes die met alpinopetje en een stokbrood onder hun arm naar het plaatselijke jeu de boules veldje kuieren bestaan echt, en Nederlanders die met klompen aan de tulpen naast hun windmolen water geven zijn over het algemeen zeldzaam.
Dat Fransen onvriendelijk zijn is natuurlijk niet waar, net zomin als alle Nederlanders gierig zijn. Waar de meeste Fransen niet goed tegen kunnen is als je niet je best doet om Frans te praten of als je (in hun ogen) onbeleefd doet. En ja, die taal... In langzaam praten zijn ze inderdaad ook niet zo goed!
© 2008 - 2025 Wendelien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
EK voetbal 20002000 is het jaar dat het EK voor het eerst wordt georganiseerd in het nieuwe millennium. Het is de 11 editie van dit imm…
EK voetbal 1960De Europese versie van het WK voetbal is natuurlijk het EK. In Europa is het een even groot feest als het WK. Ook dit to…
EK voetbal 1996In 1996 is het een feestje voor de UEFA, het EK wordt dit jaar voor de 10e keer gehouden, Engeland is gastland. Er zijn…

Opvoeden, hoe overleef ik het?Als de roze wolk rondom de baby verdwenen is, begint voor veel ouders de realiteit van het opvoeden. Nu zal dat niet voo…
Het beschermen van onze kinderenIedereen leest het wel eens in de krant en het is vaak nieuws op de TV: Kinderen worden mishandeld, ontvoerd en vermoord…
Wendelien (4 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.