Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling?

Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling? Psychische mishandeling bij kinderen heeft vaak grote gevolgen. Maar wat is psychische behandeling en hoe ziet psychische behandeling eruit?

Psychische mishandeling van kinderen

Kinderen hebben behoefte aan waardering en aan steun. Normaal gesproken geven ouders dat ook aan hun kinderen en zo wordt een solide basis gelegd voor een goed leven. Maar er zijn ook ouders die heel anders met hun kinderen omgaan. Zij maken hun kinderen belachelijk, schelden ze uit of laten ze merken dat ze ze niets waard vinden. Als dat gebeurt, is dat psychische mishandeling.

Ouders die hun kind een rotkind noemen

Ouders die hun kind zo behandelen noemen hun kind vaak “rotkind” of zeggen dat het kind nooit iets goed doet. Wat hun kind ook doet, ze kunnen het eigenlijk nooit goed doen. Het gebeurt ook wel dat ouders hen steeds bang maken door hen te dreigen dat ze naar bijvoorbeeld een kostschool of een instelling moeten. Of een kind wordt opgesloten in een donkere kast of kamer. Ook krijgen kinderen soms straffen die werkelijk nergens op slaan. Als ze een beker drinken omstoten bijvoorbeeld mogen ze een week de deur niet uit.

Onvoorspelbaar gedrag: het ene moment doen ouders lief, het andere moment weer boos

Onvoorspelbaar gedrag is voor kinderen ook te vatten onder psychische mishandeling. Als de ouder of ouders het ene moment lief zijn tegen het kind en het andere moment zomaar boos, zonder dat de kinderen snappen waarom die veranderingen steeds plaatsvinden. Het kind weet dan namelijk helemaal niet wat het van de ouders kan verwachten en vaak lijdt dat tot een steeds angstiger en onzekerder kind.

Hadden we je maar nooit gekregen

Er zijn ook ouders die hun kinderen constant vertellen dat ze willen dat ze hen nooit hadden gekregen. Dat tast het kind in de basis aan, want dit betekent dus dat diegenen die dolblij met je zouden moeten zijn dat niet zijn. En wie zijn dat dan wel, als je ouders dat niet zijn?

Het kind is wel geliefd, maar mag niets

Ook zijn er wel ouders die dolblij zijn met hun kind, maar hen zo voor zichzelf willen houden dat het kind niet om mag gaan met vriendjes en vriendinnetjes. Hoewel er dan wel liefde is, beschadigt dit kinderen wel.

Emotionele verwaarlozing

Psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing zijn twee verschillende zaken. Bij emotionele verwaarlozing krijgt een kind bijna of geen liefde, warmte en aandacht van de ouders. De vader en moeder van het kind tonen bijvoorbeeld geen belangstelling voor wat het kind allemaal meemaakt en reageren vaak niet eens als het om aandacht vraagt. Een knuffel of een kus zijn vaak al helemaal uit den boze. Het kan ook zo zijn dat ouders nauwelijks iets ondernemen met hun kind.

De buitenwereld denkt dat er niets aan de hand is, terwijl een kind psychisch verwaarloosd of mishandeld wordt

In veel gevallen lijkt het erop alsof er met een kind niets aan de hand is. Een kind loopt er bij in goede kleding, heeft genoeg speelgoed en krijgt genoeg te eten. Maar dat kan schijn zijn en het kind kan hunkeren naar liefde, aandacht, waardering en steun.

Psychische mishandeling is geen lichamelijke mishandeling

Vaak wordt gedacht dat kinderen die psychisch mishandeld worden ook lichamelijk of seksueel worden mishandeld. Dat hoeft echter niet het geval te zijn. Het kan wel, maar het is lang niet altijd het geval. Andersom is wel vaak het geval trouwens. Een kind dat lichamelijk en of seksueel wordt misbruik wordt ook heel vaak psychisch mishandeld.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevolgen van psychische mishandeling en verwaarlozingDe gevolgen van psychische mishandeling en verwaarlozingKinderen die in hun jeugd psychisch mishandeld zijn of emotioneel verwaarloosd kunnen voor het leven getekend zijn. Zij…
Psychische kindermishandeling herkennenPsychische kindermishandeling herkennenPsychische kindermishandeling herkennen is nog niet zo eenvoudig. Omdat kinderen vaal loyaal naar hun ouders zijn, zulle…
Oorzaak van kindermishandelingOorzaak van kindermishandelingKindermishandeling is iets dat al eeuwenlang voorkomt, maar pas de laatste tijd erg in opspraak is. Dit komt enerzijds d…
De kale feiten over kindermishandelingDe kale feiten over kindermishandelingUit recent onderzoek blijkt dat er per jaar, alleen al in Nederland, meer dan 100.000 kinderen mishandeld, verwaarloost…

Een kind helpen dat psychisch mishandeld wordtEen kind helpen dat psychisch mishandeld wordtKinderen die psychisch mishandeld worden of emotioneel verwaarloosd kunnen heel veel hebben aan een omgeving die hen ste…
Speurtochten: een fotozoektocht organiserenSpeurtochten: een fotozoektocht organiserenSpeurtochten zijn nog steeds heel populair. Het is een leuke manier om een grote groep samen te vermaken. Zowel jong als…
Bronnen en referenties
  • Kind in de knel
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.