Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling?
Psychische mishandeling bij kinderen heeft vaak grote gevolgen. Maar wat is psychische behandeling en hoe ziet psychische behandeling eruit?
Psychische mishandeling van kinderen
Kinderen hebben behoefte aan waardering en aan steun. Normaal gesproken geven ouders dat ook aan hun kinderen en zo wordt een solide basis gelegd voor een goed leven. Maar er zijn ook ouders die heel anders met hun kinderen omgaan. Zij maken hun kinderen belachelijk, schelden ze uit of laten ze merken dat ze ze niets waard vinden. Als dat gebeurt, is dat psychische mishandeling.
Ouders die hun kind een rotkind noemen
Ouders die hun kind zo behandelen noemen hun kind vaak “rotkind” of zeggen dat het kind nooit iets goed doet. Wat hun kind ook doet, ze kunnen het eigenlijk nooit goed doen. Het gebeurt ook wel dat ouders hen steeds bang maken door hen te dreigen dat ze naar bijvoorbeeld een kostschool of een instelling moeten. Of een kind wordt opgesloten in een donkere kast of kamer. Ook krijgen kinderen soms straffen die werkelijk nergens op slaan. Als ze een beker drinken omstoten bijvoorbeeld mogen ze een week de deur niet uit.
Onvoorspelbaar gedrag: het ene moment doen ouders lief, het andere moment weer boos
Onvoorspelbaar gedrag is voor kinderen ook te vatten onder psychische mishandeling. Als de ouder of ouders het ene moment lief zijn tegen het kind en het andere moment zomaar boos, zonder dat de kinderen snappen waarom die veranderingen steeds plaatsvinden. Het kind weet dan namelijk helemaal niet wat het van de ouders kan verwachten en vaak lijdt dat tot een steeds angstiger en onzekerder kind.
Hadden we je maar nooit gekregen
Er zijn ook ouders die hun kinderen constant vertellen dat ze willen dat ze hen nooit hadden gekregen. Dat tast het kind in de basis aan, want dit betekent dus dat diegenen die dolblij met je zouden moeten zijn dat niet zijn. En wie zijn dat dan wel, als je ouders dat niet zijn?
Het kind is wel geliefd, maar mag niets
Ook zijn er wel ouders die dolblij zijn met hun kind, maar hen zo voor zichzelf willen houden dat het kind niet om mag gaan met vriendjes en vriendinnetjes. Hoewel er dan wel liefde is, beschadigt dit kinderen wel.
Emotionele verwaarlozing
Psychische mishandeling en emotionele verwaarlozing zijn twee verschillende zaken. Bij emotionele verwaarlozing krijgt een kind bijna of geen liefde, warmte en aandacht van de ouders. De vader en moeder van het kind tonen bijvoorbeeld geen belangstelling voor wat het kind allemaal meemaakt en reageren vaak niet eens als het om aandacht vraagt. Een knuffel of een kus zijn vaak al helemaal uit den boze. Het kan ook zo zijn dat ouders nauwelijks iets ondernemen met hun kind.
De buitenwereld denkt dat er niets aan de hand is, terwijl een kind psychisch verwaarloosd of mishandeld wordt
In veel gevallen lijkt het erop alsof er met een kind niets aan de hand is. Een kind loopt er bij in goede kleding, heeft genoeg speelgoed en krijgt genoeg te eten. Maar dat kan schijn zijn en het kind kan hunkeren naar liefde, aandacht, waardering en steun.
Psychische mishandeling is geen lichamelijke mishandeling
Vaak wordt gedacht dat kinderen die psychisch mishandeld worden ook lichamelijk of seksueel worden mishandeld. Dat hoeft echter niet het geval te zijn. Het kan wel, maar het is lang niet altijd het geval. Andersom is wel vaak het geval trouwens. Een kind dat lichamelijk en of seksueel wordt misbruik wordt ook heel vaak psychisch mishandeld.