De metroseksuele man

David Beckham, wie kent hem niet? Hij is naar alle waarschijnlijkheid de meest bekende metroman die er is. Maar wanneer ben je nou eigenlijk een metroman?

Definitie

De metroman is niet bij iedereen bekend, daarom eerst een korte definitie die McFredries geeft en die ik vertaald heb: ‘Een narcist die niet alleen van zichzelf houdt, maar ook van zijn lifestyle en zich zeer bewust is van zijn vrouwelijke kant’.

Oorsprong van de definitie 'metroman'

De term metroman, ook wel metroseksuele man genoemd, werd een trend in 2003 toen een Amerikaans programma de show ‘Totally Gay’ lanceerde. Deze show verkende homoseksualiteit in de popwereld en maakte een reportage over de opkomende trend ‘metroseksualiteit’. Al snel werd de term heel veel gebruikt en sprak men in Amerika over een nieuwe soort man. De term zelf bestond al wat langer, een freelance journalist genaamd Mark Simpson gebruikte hem voor het eerst in zijn artikel:’Here come the mirror men’ dat gepubliceerd werd in ‘The Independent’ op 15 november 1994. De makers van de show ‘Totally Gay’ hebben de term nieuw leven ingeblazen.

Eigenschappen van de metroman

De metroman is zich zeer bewust van zijn lichaam en doet alles om dat lichaam te verfraaien. Hij is zich ook bewust van zijn vrouwelijke kant. Hier schaamt hij zich absoluut niet voor, integendeel, hij gaat uitgebreid winkelen, geeft veel om mode en parfums en gebruikt soms zelfs make-up om zich gezicht beter uit te doen laten komen. Je moet de metroman echter níet verwarren met de homoseksuele man, de metroman valt in principe op vrouwen en gedráágt zich niet vrouwelijk.

Bekende metromannen

Zoals ik in de inleiding al noemde is David Beckham naar alle waarschijnlijkheid de bekendste metroman die er is. Hij is alleen niet de enige bekende metroman, andere metromannen zijn bijvoorbeeld Brad Pitt en Dominic Monaghan.

Weg met de metroman?

Niet iedereen was even blij met de opkomst van de metroman. In eerste instantie lijkt het natuurlijk ideaal, een superverzorgde man, niet waar, dames? Maar hoe leuk is het nog als hij langer winkelt dan jij, langer in de spiegel staat en zelfs jouw dagcréme gebruikt? Niet heel ideaal volgens bepaalde mensen. Op internet wordt er lustig op los geblogd over de metroman.

Intussen is de metroman-hype een beetje tot rust gekomen, hij begint zelfs al weer een beetje uit de mode te raken. Tegenwoordig willen we weer échte mannen!
© 2008 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Narcisme: omgaan met de woedeNarcisme: omgaan met de woedeHet leven van de narcist bestaat uit woede en strijd. Hoe kan de partner of de familie van de narcist het beste met deze…
Sophia, godin van de wijsheidDe godin van de wijsheid vind je in vele culturen terug in verschillende vormen: Athena bij de Grieken als godin van de…
De man en zijn luxeDe man en zijn luxeMannen luxe is heel anders dan vrouwen luxe en waar de vrouw behalve bekende merken ook vaak veel wil hebben, is de man…
Maanden, dagen en cijfers in het FransMaanden, dagen en cijfers in het FransIk leer op school verschillende woorden in het Frans, als jullie nog niet zo goed Frans kunnen, dan wil ik jullie hierdo…

Het beschermen van onze kinderenIedereen leest het wel eens in de krant en het is vaak nieuws op de TV: Kinderen worden mishandeld, ontvoerd en vermoord…
Kan een kind zich hechten in een pleeggezin?Ouders kunnen op verschillende manieren met hun kinderen omgaan. Meestal leidt dit tot een band met het kind, het kind k…
Bronnen en referenties
  • McFedries, Paul. “Metrosexual.” The Word Spy. 4 Sep. 2002.
Flew (124 artikelen)
Laatste update: 17-01-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.