De kale feiten over kindermishandeling
Uit recent onderzoek blijkt dat er per jaar, alleen al in Nederland, meer dan 100.000 kinderen mishandeld, verwaarloost of misbruikt worden. In dit artikel worden de verschillende vormen van mishandeling genoemd en beschreven. De Wet op jeugdzorg geeft een duidelijke definitie van kindermishandeling, kindermishandeling bestaat uit verschillende onderdelen.
Wet op de jeugdzorg
De Wet op de jeugdzorg geeft in Nederland de volgende definitie van kindermishandeling: "Kindermishandeling is elke vorm van voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard die de ouders of andere personen ten opzichte waarvan de minderjarige in een afhankelijkheidsrelatie of van onvrijheid staat, actief of passief, opdringen waardoor ernstige schade wordt of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek letsel of psychische stoornissen. Hieronder vallen ook verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs."
Psychische verwaarlozing
Het is psychische of emotionele verwaarlozing als een kind niet de nodige aandacht krijgt. Bijvoorbeeld het negeren van een kind, geen interesse tonen in zijn leefwereld of het aan zijn lot overlaten, waardoor het kind zich niet op een gezonde manier mentaal en sociaal kan ontwikkelen.
Psychische mishandeling
Bij psychische mishandeling wordt het kind regelmatig aan verbale agressie blootgesteld. Bijvoorbeeld het zich minderwaardig laten voelen of het kleineren van het kind. Hieronder valt ook het te hoge eisen stellen aan het kind, door het bijvoorbeeld te verplichten om meer dan gezond is te studeren om zodoende betere prestaties te leveren. Ook het misbruiken van de loyaliteit aan de ouders vallen onder kindermishandeling.
Loyaliteitsmisbruik
Wanneer een ouder of opvoeder de vanzelfsprekende emotionele toewijding en loyaliteit van het afhankelijke kind misbruikt, door het kind dingen te laten doen die het niet ten goede komen. Bijvoorbeeld door het kind te gebruiken voor een partnerconflict, voornamelijk wanneer een ouder misbruik maakt van de liefde en trouw van het kind om ervoor te zorgen dat de andere ouder in kwaad daglicht gesteld wordt.
Lichamelijke verwaarlozing
Bij deze vorm van verwaarlozing krijgt het kind niet voldoende verzorging in de vorm van gezonde voeding, passende en schone kleding, de nodige hygiëne en medische zorg wanneer dat nodig is.
Lichamelijke mishandeling
Als er fysiek geweld wordt gebruikt tegen een kind spreekt men van lichamelijke mishandeling. Dit kan slaan, schoppen of knijpen betekenen, maar ook verbranden, het laten vallen of het vastbinden van het kind.
Seksueel misbruik
Onder seksueel misbruik wordt elke handeling van seksuele aard tussen een minderjarige en een gezagdragende persoon bedoeld. Dit kan seksueel getinte aanraking zijn, aanranding, verkrachting, kinderprostitutie maar ook kinderpornografie.
Daders
Ouders
Het blijkt dat moeders vaker hun kinderen mishandelen dan vaders. Dit zou verklaard kunnen worden door het feit dat moeders gemiddeld langere tijd bij hun kind zijn. En dat het minder gemakkelijk is om misdragingen van moeders te corrigeren doordat ze vaak alleen zijn met hun kinderen en er dus geen derden bij zijn die ze zou kunnen corrigeren.
Stiefouders
Het risico dat stiefouders hun stiefkinderen mishandelen ligt aanzienlijk hoger. Dit komt onder andere doordat veel van de stiefgezinsituaties zich aan de onderkant van de maatschappij afspelen. Het zijn vaak vrouwen die ongehuwd kinderen krijgen van een man die hen mishandelt, waarna zij bij hem weggaat en het aanlegt met een zelfde soort man. De kans dat deze man niet alleen zijn vrouw maar ook de stiefkinderen zal mishandelen, is groot.
Eenoudergezinnen
Van de gezinnen in Nederland zijn 14,9% een eenoudergezin, van de gemelde kinderen leeft 37,5% in een eenoudergezin. De meeste eenoudergezinnen zijn moedergezinnen.
Familieleden
Daders kunnen ook broers en zussen, grootouders, ooms, tantes, neven en nichten zijn.
Door derden
Er zijn ook daders die niet tot het gezin of de familie behoren. Dit zijn vaak mensen waar deze kinderen afhankelijk van zijn. Daders waar kinderen van afhankelijk zijn, zijn bijvoorbeeld leerkrachten op scholen of op sportverenigingen, de oppas of de begeleiding op een vakantiekamp.
Lees verder