De kale feiten over kindermishandeling

De kale feiten over kindermishandeling Uit recent onderzoek blijkt dat er per jaar, alleen al in Nederland, meer dan 100.000 kinderen mishandeld, verwaarloost of misbruikt worden. In dit artikel worden de verschillende vormen van mishandeling genoemd en beschreven. De Wet op jeugdzorg geeft een duidelijke definitie van kindermishandeling, kindermishandeling bestaat uit verschillende onderdelen.

Wet op de jeugdzorg

De Wet op de jeugdzorg geeft in Nederland de volgende definitie van kindermishandeling: "Kindermishandeling is elke vorm van voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard die de ouders of andere personen ten opzichte waarvan de minderjarige in een afhankelijkheidsrelatie of van onvrijheid staat, actief of passief, opdringen waardoor ernstige schade wordt of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek letsel of psychische stoornissen. Hieronder vallen ook verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs."

Psychische verwaarlozing

Het is psychische of emotionele verwaarlozing als een kind niet de nodige aandacht krijgt. Bijvoorbeeld het negeren van een kind, geen interesse tonen in zijn leefwereld of het aan zijn lot overlaten, waardoor het kind zich niet op een gezonde manier mentaal en sociaal kan ontwikkelen.

Psychische mishandeling

Bij psychische mishandeling wordt het kind regelmatig aan verbale agressie blootgesteld. Bijvoorbeeld het zich minderwaardig laten voelen of het kleineren van het kind. Hieronder valt ook het te hoge eisen stellen aan het kind, door het bijvoorbeeld te verplichten om meer dan gezond is te studeren om zodoende betere prestaties te leveren. Ook het misbruiken van de loyaliteit aan de ouders vallen onder kindermishandeling.

Loyaliteitsmisbruik

Wanneer een ouder of opvoeder de vanzelfsprekende emotionele toewijding en loyaliteit van het afhankelijke kind misbruikt, door het kind dingen te laten doen die het niet ten goede komen. Bijvoorbeeld door het kind te gebruiken voor een partnerconflict, voornamelijk wanneer een ouder misbruik maakt van de liefde en trouw van het kind om ervoor te zorgen dat de andere ouder in kwaad daglicht gesteld wordt.

Lichamelijke verwaarlozing

Bij deze vorm van verwaarlozing krijgt het kind niet voldoende verzorging in de vorm van gezonde voeding, passende en schone kleding, de nodige hygiëne en medische zorg wanneer dat nodig is.

Lichamelijke mishandeling

Als er fysiek geweld wordt gebruikt tegen een kind spreekt men van lichamelijke mishandeling. Dit kan slaan, schoppen of knijpen betekenen, maar ook verbranden, het laten vallen of het vastbinden van het kind.

Seksueel misbruik

Onder seksueel misbruik wordt elke handeling van seksuele aard tussen een minderjarige en een gezagdragende persoon bedoeld. Dit kan seksueel getinte aanraking zijn, aanranding, verkrachting, kinderprostitutie maar ook kinderpornografie.

Daders

Ouders

Het blijkt dat moeders vaker hun kinderen mishandelen dan vaders. Dit zou verklaard kunnen worden door het feit dat moeders gemiddeld langere tijd bij hun kind zijn. En dat het minder gemakkelijk is om misdragingen van moeders te corrigeren doordat ze vaak alleen zijn met hun kinderen en er dus geen derden bij zijn die ze zou kunnen corrigeren.

Stiefouders

Het risico dat stiefouders hun stiefkinderen mishandelen ligt aanzienlijk hoger. Dit komt onder andere doordat veel van de stiefgezinsituaties zich aan de onderkant van de maatschappij afspelen. Het zijn vaak vrouwen die ongehuwd kinderen krijgen van een man die hen mishandelt, waarna zij bij hem weggaat en het aanlegt met een zelfde soort man. De kans dat deze man niet alleen zijn vrouw maar ook de stiefkinderen zal mishandelen, is groot.

Eenoudergezinnen

Van de gezinnen in Nederland zijn 14,9% een eenoudergezin, van de gemelde kinderen leeft 37,5% in een eenoudergezin. De meeste eenoudergezinnen zijn moedergezinnen.

Familieleden

Daders kunnen ook broers en zussen, grootouders, ooms, tantes, neven en nichten zijn.

Door derden

Er zijn ook daders die niet tot het gezin of de familie behoren. Dit zijn vaak mensen waar deze kinderen afhankelijk van zijn. Daders waar kinderen van afhankelijk zijn, zijn bijvoorbeeld leerkrachten op scholen of op sportverenigingen, de oppas of de begeleiding op een vakantiekamp.

Lees verder

© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van seksueel misbruikGevolgen van seksueel misbruikSeksueel misbruik is een ernstig misdrijf en brengt vaak grote schade aan bij het slachtoffer. De gevolgen van seksueel…
Seksueel misbruik - Een vaak voorkomend fenomeenUit landelijk Nederlands onderzoek blijkt dat ruim vijftien procent van de vrouwen voor het zestiende levensjaar een neg…
De hulpverlening bij huiselijk geweldHulpverlening is bij huiselijk geweld en kindermishandeling een belangrijk aspect om de slachtoffers en daders te helpen…
Misbruik van kinderen door andere kinderenMisbruik van kinderen door andere kinderenKinderen die door andere kinderen worden misbruikt. Hoe kan dat? In 2010 werd Nederland opgeschrikt door een kindermisbr…

Leuke en romantische verjaardagswensen voor geliefdenLeuke en romantische verjaardagswensen voor geliefdenEen verjaardag is altijd een rede voor een feestje. De verjaardag van een geliefde is natuurlijk extra speciaal. Je geli…
Samoa - Een dag niet geleefd, een dag niet bestaannieuws uitgelichtSamoa - Een dag niet geleefd, een dag niet bestaanSamoa heeft 30 december 2011 overgeslagen en heeft hierdoor een dag niet bestaan op onze planeet. Samoa heeft de datumgr…
Bronnen en referenties
  • www.beatrijs.nl
Alephschrijft (93 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.