Hulpverlening van het Leger des Heils, dak- en thuislozen
Het Leger des Heils is een christelijke organisatie, waarbij geloven wordt omgezet in doen. Vanuit het geloof wil men er zijn voor de kwetsbare mensen in de samenleving. Een onderdeel van hun werk is de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen. Het Leger des Heils neemt in Nederland een kwart van de opvang van dak- en thuislozen voor haar rekening. De problematiek is veelzijdig en de vraag om hulp blijft stijgen.
De problematiek van dak- en thuislozen
Veel mensen denken, dat een dakloze voor het leven op straat kiest. Uit onderzoek van het Leger des Heils is gebleken, dat dat in de meeste gevallen niet het geval is en dat ruim 80% aangeeft graag een kamer of etage te willen bewonen, met begeleiding. Maar meestal zijn de problemen zo groot en veelzijdig, dat men niet (meer) in staat is, grip te krijgen op eigen leven. De meeste daklozen hebben te kampen met meerdere problemen: lichamelijke en/of psychiatrische problemen, grote schulden, geen ziektekostenverzekering en eenzaamheid.
Het Leger des Heils wil, samen met de overheid en hulpverlenende instanties, werken naar een situatie, waarin mensen niet meer op straat te hoeven leven en slapen. Maar dat ook deze mensen geschhikte huisvesting hebben met een toereikend inkomen. Verder is het van belang, dat zij een zinvolle dagbesteding krijgen met begeleiding als eigen mogelijkheden tekort schieten. Het gaat om de verbetering van de hele levenssituatie en adequaat reageren op hun hulpvragen.
De afgelopen jaren zijn er nieuwe afspraken gemaakt door de regering met gemeentes over de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen. Er wordt werk gemaakt van het organiseren van zelfstandig woonruimte en een uitkering voor menaen, die in een opvanghuis wonen. Verder kunnen gezinnen en alleenstaanden, die hoge schulden hebben en hun huis dreigen uitgezet te worden, hulp en begeleiding krijgen om hun schulden af te lossen.
Zwerfjongeren
Hoewel er veel gedaan wordt voor de dak- en thuislozen om hen weer een normaal leven aan te kunnen bieden en het aantal dan ook gedaald is, is er een groep, die de laatste jaren groter wordt: de zwerfjongeren. Er leven in Nederland tussen de 5000 en 10000 jongeren onder de 25 jaar op straat. Ook deze groep kampt met complexe problemen: psychiatrische problemen, weggelopen van huis wegens mishandeling of sexueel misbruik, hoge schulden of frequent contact met politie en justitie.Verder hebben ze vrijwel geen sociaal netwerk meer. Ook bij de opvang en begeleiding van jongeren, die op straat leven zijn er verschillende instanties, die op een verschillende manier, hulp bieden.
Het organiseren van hulp en begeleiding aan deze groep is geen makkelijke zaak. Ook bij deze groep werkt het Leger des Heils samen met diverse insanties, zoals: GGZ, Jeugdzorg,verslavingszorg en onderwijs. Door het opzetten van intensieve trajectbegeleiding wil het Leger des Heils ze nodige zorg en begeleiding beter organiseren. De jongeren worden gestimuleerd om mee te werken aan hun eigen zelfstandigheid. Ze krijgen dan intensieve begeleiding in het zelfstandig functioneren, wonen werken en leren.
Sociaal pension
Vanzelfsprekend zijn er een groot aantal mensen, die door hun complexe en psychiatrische problemen, niet meer in staat zijn om zelfstandig te kunnen leven. Ze zullen steeds begeleiding nodig hebben om hun leven enigszins op de rails te houden. Het Leger des Heils heeft in verschillende grote steden een woonvoorziening voor deze mensen gecreëerd: het sociaal pension.
Het is een plek om te wonen onder begeleiding, die vooral gericht is op veiligheid en rust. Voor de bewoners wordt gezocht naar een passende dagbesteding. Men mag er onbeperkt wonen als men rekening houdt met afspraken en zijn gedrag geen overlast geeft.
© 2008 - 2024 Yellow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dakloos, wat te doenJe bent dakloos of raakt binnenkort dakloos. Mensen die dakloos zijn hebben geen dak meer boven hun hoofd. De laatste ja…
Bronnen en referenties
- www.legerdesheils.nl
www.nieuwsbank.nl
H. Mochel, In de frontlinie,100 jaar Leger des Heils in Nederland