Koosnamen - Schatje, Poekie en Tijgertje

Een koosnaam, ook wel troetelnaam genoemd is een liefkozende benaming die je geeft aan mensen die je lief hebt. Het staat voor liefde, intimiteit en acceptatie. Vaak is een koosnaampje een onderonsje en de meeste mensen vinden het ook niet fijn om in het openbaar bij hun koosnaam genoemd te worden. In dit artikel kom je meer te weten over koosnamen in het algemeen en vind je een overzicht van leuke koosnaampjes.

Waarom gebruiken we koosnaampjes?

Koosnamen zijn meestal afgeleid van uiterlijke kenmerken van de persoon. Maar vaak worden juist de innerlijke positieve kenmerken ermee aan geprezen. Als een vrouw haar man "Beer" noemt, wilt ze daarmee zeggen dat hij haar bescherming geeft, krachtig maar ook aaibaar is. Ze wil juist niet de nadruk leggen op zijn dikke buik en zijn behaardheid.

Een voorbeeld andersom is een man die zijn vrouw Ukkie noem. Meeste mannen die dit koosnaampje gebruiken zijn langer en succesvoller. Wat de man hiermee wil zeggen is dat hij eigenlijk heel verlegen is, en ook een kwetsbare kant heeft.

Daarnaast werkt een koosnaam altijd twee kanten op. Noemt een vrouw haar man lekker ding, dan voelt ze zich seksueel op haar top. Een koosnaam is dus niet alleen een ode aan degene die je lief hebt maar het onthult ook je eigen verlangens.

Een uniek onderonsje

Als een koosnaam je niet bevalt, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk duidelijk maakt. Trek een fronsend gezicht en zeg: "Weet je niets beters te verzinnen?" Koosnamen zijn enkel leuk als beide partners er tevreden mee zijn. Vaak gaan de koosnamen die spontaan in je op komen het langst mee. Juist als je ervoor gaat zitten om een goede koosnaam te verzinnen, klinkt het meestal niet helemaal goed. Koosnamen horen eigenlijk privé te blijven. Je omgeving kunnen zich ook ongemakkelijk gaan voelen, als een koppel in het openbaar elkaar met hun koosnaam aanspreekt. Een koosnaam is intiem en persoonlijk en speciaal voor je partner.

Plaagnaam

Dikke, Bolle Lekkerbekje, Floddertje en Trollie. Het klink allemaal niet vleiend en zelfs een beetje hard. Maar toch worden ook deze namen gebruikt als koosnamen. Hierbij is het belangrijk dat je ze op de juiste toon uitspreekt. Vaak wordt er bedoelt dat een "minderheid" of "onvolmaaktheid" van de partner wordt geaccepteerd. Grappige koosnamen willen zeggen dat er een goede sfeer is in de relatie. Beide partners voelen zich veilig bij elkaar en hebben een goed relativeringsvermogen. Je plaagt hiermee je partner, maar het is nooit gemeen bedoeld. Enkel als er een dieptepunt in een relatie is waarin het even niet zo goed gaat, kunnen zulke koosnamen harder aankomen dan bedoeld.

Leuke koosnamen

A L
All Mine Liefje
Angel Lieverd
Angel Bunny Love
Angel Eyes Loveable
Angel Girl Love Angel
B Love Bear
Babe Love Heart
Baby Lover
Baby Angel Lover Boy
Baby Cakes Lover Bunny
Baby Doll M
Baby Girl Mami
Babylicious Mi Amor
Baby Love Mop(pie)
Beautiful My Angel
Bloem My Heart
Big Daddy My Love
Big Kitty Mijn allessie
Boo Bear Mijn zonnetje
Boo-Boo P
Boy Toy Papi
Braveheart Passion Fruit
Bunny Poohbear
Butterfly Pookie
C Poepie
Chocolate Precious
Chocolate Bunny Precious Angel
Cookie Precious Princess
Cowboy Pretty Lady
D Prince
Darling Prince Charming
Dear Princess
Dearheart Pumkin
Devil Pussycat
Duiveltje R
Dreamlover Red Rose
H S
Handsome Schatje
Honey Scheet(je)
Honey Bear Sex poesje
Honey Bee Stoei poesje
Honey Bunch Stoei poes
Honey Bunny Sexy Lady
Honey Love Sexy Sweet Thang
Honnyponny Sunshine
K Sugar Babe
Kanjer Sugar Bear
Knuffeltje Sugar Lips
Sweetie
T
Teddy
Teddy Bear
Twinkie
Twinkle Toes
Tijgertje
Z
Zonnetje
© 2008 - 2020 Kimmy-tje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vormen van intimiteit in een relatieWat is intimiteit? Intimiteit is een gevoel van samenhorigheid en verbintenis tussen twee of meer personen. Intimiteit i…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…
Ziel: huwelijk en ware intimiteit (liefde)Intimiteit is altijd aanwezig en komt naar boven als het ego verdwijnt. Er bestaat een grote misvatting over intimiteit.…
Ziel: de diepere betekenis van fysieke intimiteit (sex)Ziel: de diepere betekenis van fysieke intimiteit (sex)Fysieke intimiteit (sex) heeft het potentieel van intense heiligheid en intense corruptie, afhankelijk wie de boventoon…

Hulpverlening van het Leger des Heils, dak- en thuislozenHet Leger des Heils is een christelijke organisatie, waarbij geloven wordt omgezet in doen. Vanuit het geloof wil men er…

Reageer op het artikel "Koosnamen - Schatje, Poekie en Tijgertje"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bautje2607, 11-08-2017 00:29 #14
Ik en mijn vriend noemen elkaar met veel bijnaampjes…
Poepenolleke
Schattenbolleke
Snollebolleke
Schattepoepke
Tijgerke
Schat(je)
Liefiee
Liefjee
Lieverd

Enkele tips.

Kxdr, 08-03-2017 23:51 #13
Babyboo, cutieputie en bae'tje

Anne, 08-11-2016 13:02 #12
Mijn scharrel noemt me vaak rattekopje, waarom? Zal het hem eens vragen. Haha

Patrick, 27-07-2016 21:20 #11
Ik zeg altijd een koosnaampje die er helaas nog niet bij staat. Ik zeg altijd; Snoesje.

Anoniem, 05-05-2016 15:51 #10
Bae, baestje, lieffie

Wolf, 27-04-2016 07:40 #9
Kaboempie

Omdat als ze als ook maar met iets bezig is het lijkt alsof er een bom ontploft is

Yvette, 11-11-2015 10:14 #8
Mijn vriend noemt me altijd popje… vind ik zelf heel schattig. Ook hebben we elkaar een tijd koetje genoemd. Kwam van de kietel gevechten waar we soms koetje koetje bij zeiden zoals bij een klein kind.

Patricia, 27-01-2014 23:37 #7
Mijn ex noemde mij poppedoppie die wilde ik nog ff noemen omdat ik die er niet tussen zie. Mijn vriend noemt me moppie en dat vind ik natuurlijk helemaal passen bij mij :) <3 André xxx

Christy, 01-01-2014 23:17 #6
Hoi, ik noem m'n crush: cutie/cuty, lekkertje en hottie :)

Marielle, 06-11-2013 14:32 #5
Mijn vriend en ik noemen elkaar vaak koedie, het staat een beetje voor 'je bent schattig/lief' :)

Ben, 09-09-2013 10:41 #4
Mijn vriendin noemt me bol of bolleke dit omdat ik kale bolle kop heb met weinig inhoud. mooiste is als ze zegt oooohhh bol.

Sebastiaan, 09-05-2013 10:01 #3
Svetlana is de bijnaam voor mijn vrouwtje, het betekent bloem in het russisch en is bovendien ook nog een beetje humoristisch.

Rienk, 13-08-2012 00:21 #2
Ik noem mijn vriendin af en toe 'draak' of 'Draakje'. Misschien een suggestie. ;)

Irene, 14-04-2010 07:18 #1
Mijn koosnaampje voor mijn vriend is beertje

Infoteur: Kimmy-tje
Gepubliceerd: 28-10-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Reacties: 14
Schrijf mee!