Koosnamen - Schatje, Poekie en Tijgertje

Een koosnaam, ook wel troetelnaam genoemd is een liefkozende benaming die je geeft aan mensen die je lief hebt. Het staat voor liefde, intimiteit en acceptatie. Vaak is een koosnaampje een onderonsje en de meeste mensen vinden het ook niet fijn om in het openbaar bij hun koosnaam genoemd te worden. In dit artikel kom je meer te weten over koosnamen in het algemeen en vind je een overzicht van leuke koosnaampjes.

Waarom gebruiken we koosnaampjes?

Koosnamen zijn meestal afgeleid van uiterlijke kenmerken van de persoon. Maar vaak worden juist de innerlijke positieve kenmerken ermee aan geprezen. Als een vrouw haar man "Beer" noemt, wilt ze daarmee zeggen dat hij haar bescherming geeft, krachtig maar ook aaibaar is. Ze wil juist niet de nadruk leggen op zijn dikke buik en zijn behaardheid.

Een voorbeeld andersom is een man die zijn vrouw Ukkie noem. Meeste mannen die dit koosnaampje gebruiken zijn langer en succesvoller. Wat de man hiermee wil zeggen is dat hij eigenlijk heel verlegen is, en ook een kwetsbare kant heeft.

Daarnaast werkt een koosnaam altijd twee kanten op. Noemt een vrouw haar man lekker ding, dan voelt ze zich seksueel op haar top. Een koosnaam is dus niet alleen een ode aan degene die je lief hebt maar het onthult ook je eigen verlangens.

Een uniek onderonsje

Als een koosnaam je niet bevalt, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk duidelijk maakt. Trek een fronsend gezicht en zeg: "Weet je niets beters te verzinnen?" Koosnamen zijn enkel leuk als beide partners er tevreden mee zijn. Vaak gaan de koosnamen die spontaan in je op komen het langst mee. Juist als je ervoor gaat zitten om een goede koosnaam te verzinnen, klinkt het meestal niet helemaal goed. Koosnamen horen eigenlijk privé te blijven. Je omgeving kunnen zich ook ongemakkelijk gaan voelen, als een koppel in het openbaar elkaar met hun koosnaam aanspreekt. Een koosnaam is intiem en persoonlijk en speciaal voor je partner.

Plaagnaam

Dikke, Bolle Lekkerbekje, Floddertje en Trollie. Het klink allemaal niet vleiend en zelfs een beetje hard. Maar toch worden ook deze namen gebruikt als koosnamen. Hierbij is het belangrijk dat je ze op de juiste toon uitspreekt. Vaak wordt er bedoelt dat een "minderheid" of "onvolmaaktheid" van de partner wordt geaccepteerd. Grappige koosnamen willen zeggen dat er een goede sfeer is in de relatie. Beide partners voelen zich veilig bij elkaar en hebben een goed relativeringsvermogen. Je plaagt hiermee je partner, maar het is nooit gemeen bedoeld. Enkel als er een dieptepunt in een relatie is waarin het even niet zo goed gaat, kunnen zulke koosnamen harder aankomen dan bedoeld.

Leuke koosnamen

A L
All Mine Liefje
Angel Lieverd
Angel Bunny Love
Angel Eyes Loveable
Angel Girl Love Angel
B Love Bear
Babe Love Heart
Baby Lover
Baby Angel Lover Boy
Baby Cakes Lover Bunny
Baby Doll M
Baby Girl Mami
Babylicious Mi Amor
Baby Love Mop(pie)
Beautiful My Angel
Bloem My Heart
Big Daddy My Love
Big Kitty Mijn allessie
Boo Bear Mijn zonnetje
Boo-Boo P
Boy Toy Papi
Braveheart Passion Fruit
Bunny Poohbear
Butterfly Pookie
C Poepie
Chocolate Precious
Chocolate Bunny Precious Angel
Cookie Precious Princess
Cowboy Pretty Lady
D Prince
Darling Prince Charming
Dear Princess
Dearheart Pumkin
Devil Pussycat
Duiveltje R
Dreamlover Red Rose
H S
Handsome Schatje
Honey Scheet(je)
Honey Bear Sex poesje
Honey Bee Stoei poesje
Honey Bunch Stoei poes
Honey Bunny Sexy Lady
Honey Love Sexy Sweet Thang
Honnyponny Sunshine
K Sugar Babe
Kanjer Sugar Bear
Knuffeltje Sugar Lips
Sweetie
T
Teddy
Teddy Bear
Twinkie
Twinkle Toes
Tijgertje
Z
Zonnetje
© 2008 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vormen van intimiteit in een relatieWat is intimiteit? Intimiteit is een gevoel van samenhorigheid en verbintenis tussen twee of meer personen. Intimiteit i…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…

Hulpverlening van het Leger des Heils, dak- en thuislozenHet Leger des Heils is een christelijke organisatie, waarbij geloven wordt omgezet in doen. Vanuit het geloof wil men er…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.