Het kerkgenootschap het Leger des Heils
In 1865 stichtten William en Catherine Booth in de Londense achterbuurten een zendingspost: the Christian Mission. De armen en alcoholisten kunnen er terecht voor Soep, Zeep en het Evangelie. Een paar jaren later wordt dit Salvation Army genoemd, het Leger des Heils. Door hun praktische manier van werken wordt het Leger wereldwijd bekend en ook in Nederland komt in 1887 het Leger des Heils. Het meest bekende van het Leger is de afdeling sociale hulpverlening, maar het is ook een kerkgenootschap.
Dienst op zondagmorgen
Een van de vele protestantse kerken in Nederland is Het Leger des Heils. Zij noemen zich kerkgenootschap of korps. Elke zondag is er een samenkomst in de korpszaal, waar men naast het zingen van de heilsliederen, gelegenheid heeft om te bidden. Ook is er in vrijwel elke samenkomst gelegenheid tot het geven van een getuigenis: iemand uit de zaal mag vertellen wat het geloof in God voor hem/haar betekent. De Bijbel staat centraal in de diensten en iedereen is welkom. De sociale btrokkenheid is groot.
De leiding van een korps is niet een dominee of pastoor, maar een korpsofficier, vaak een echtpaar, maar ook wel alleen een man of vrouw. Vanaf het ontstaan van het Leger des Heils is het nooit een probleem geweest, dat ook vrouwen officier zijn, diensten leiden en preken.
De zang wordt begeleid door een brassband, een muziekkorps van heilssoldaten. In veel korpsen is ook een zangbrigade, dat is een koor, dat ook elke zondagse dienst een of meerdere liederen zingt. Het Leger des Heils heeft een eigen liederenbundel, die in 2007 geheel vernieuwd en gemoderniseerd is. Er staan veel eigentijdse liederen in.
De kinderen zijn het eerste half uur in de dienst en het is geen probleem als er gehuild, gelachen of gepraat wordt door de kinderen. Na een half uur gaan de kinderen naar een andere ruimte onde rleiding van de zondagschoolleiding en hebben daar hun eigen kinderdienst met bijbelverhaal en zang. Voor de hele kleintjes is er een creche.
De organisatie van een korps
De korpsofficier heeft de 3-jarige theologische opleiding genoten aan het Centrum voor Opleiding en Toerusting.Ze hebben daar een theologische en pastorale opleiding gehad, maar ook sociaal werk.Ze hebben stage gelopen in diverse korpsen. Officieren werken full-time bij het Leger des Heils en krijgen een salaris. Een officier draagt dan een uniform met rode epauletten en de rode S.
Heilssoldaten zijn lid van het kerkgenootschap, die een gelofte hebben afgelegd. Ze zijn bewust christen en beloven zich in te zetten God en de naaste onder leiding van het Leger des Heils. Verder beloven ze niet te roken, drugs of alcohol te gebruiken. Om herkenbaar te zijn dragen ook de heilssoldaten een uniform.Bij hen zijn de epauletten en de S blauw. De letter S staat voor Salvation, redding, welzijn. Het uniform geeft direkt duidelijkheid en vaak ook vertrouwen. Men weet wie men voor zich heeft tijdens een evangelisatieaktie. Vanuit het korps worden er Strijdkreten verkocht bij winkels of markten.
Kinderen kunnen ook al een gelofte afleggen. Na deze gelofte is het kind Jong-soldaat.
Als men geen heilssoldaat wil worden kan men toch lid worden van het leger des Heils. Dan hoeft men geen gelofte af te ,maar men onderschrijft wel de doelstelling. Men is dan adherent (volgeling) of gastlid.