Afgunst, een sterke negatieve emotie

Afgunst, een sterke negatieve emotie Invidia, de Latijnse benaming voor nijd, jaloezie en afgunst. Afgunst is een sterke negatieve emotie, waarbij je een ander iets misgunt. Het is iets anders dan een ander benijden. Wanneer je iemand benijdt, heb je nog het gevoel dat een ander zijn succes verdient, ook al had je graag zelf dat succes gehad. Bij afgunst is dit niet het geval. Je misgunt de ander het succes, omdat je dit succes ook niet verdiend vindt. Afgunst gaat verder dan jaloezie. Bij jaloezie wil je hetzelfde hebben dan wat een ander heeft, maar afgunst gaat nog een stapje verder. Je wil niet alleen hetzelfde hebben, je wil het liefste afpakken wat die ander heeft.

Hoofdzonden

De zeven hoofdzonden zoals we die kennen uit de bijbel zijn:
 • Superbia (hoogmoed en ijdelheid)
 • Avaritia (hebzucht en gierigheid)
 • Luxuria (onkuisheid en wellust)
 • Invidia (jaloezie en afgunst)
 • Gula (gulzigheid en vraatzucht)
 • Ira (woede en wraak )
 • Acedia (gemakzucht en luiheid)

Deze menselijke eigenschappen worden niet meer zozeer als zonden gezien, maar hebben wel iets negatiefs ondanks dat iedereen zich wel eens in meer of mindere mate schuldig maakt aan één van de zeven hoofdzonden.

Status en reputatie

Status en reputatie zijn voor iedereen belangrijk, het bepaalt je positie op de sociale ladder. Bij afgunst draait alles om status en reputatie. Uit afgunst ga je roddelen over iemand anders en proberen iemand anders naar beneden te halen. Dit om je eigen status te verhogen, iemand kleiner maken zodat je zelf groter lijkt. Wanneer je afgunstig bent, wens je de ander niets goeds toe. Je hebt dan ook last van leedvermaak wanneer het niet zo goed gaat met die ander. Iemand die afgunstig is heeft er weinig problemen mee, wanneer hijzelf een aandeel heeft gehad in de ellende van de ander en wil het liefst afpakken wat de ander heeft.

Benijden

Wanneer je een ander benijdt, ben je nog wel in staat om te zien dat de ander zijn succes verdiend heeft. Benijden kan helpen naar jezelf te kijken en zo dienen als motivatie. Wanneer ik die punten aan mijzelf verbeter, of hier hard aan ga werken, maak ik ook kans op succes. Door het benijden van de ander, wordt iemand dus gestimuleerd om zijn of haar positie te verbeteren. De ander wordt hierbij een soort rolmodel. Soms wordt benijden dan ook wel ‘goedaardige afgunst’ genoemd. Wanneer je iemand benijdt en heel hard werkt om hetzelfde te bereiken, is het wel belangrijk om hiervoor uiteindelijk ook gewaardeerd te worden. Wanneer de ander een hogere status blijft houden en waardering voor jou uitblijft terwijl jij zo je best doet, kan het zijn dat je de ander zijn succes niet meer gunt en dus afglijdt naar afgunst.

Afgunst overwinnen

Het enige positieve dat te vermelden is over afgunst, is dat het je wel iets duidelijk kan maken. Hetgeen je de ander misgunt, is voor jouw persoonlijk heel belangrijk. Dit kan verhelderend werken. Soms blijkt dan dat hetgeen waar je het meest mee bezig bent, voor jou toch niet het allerbelangrijkste is.

Het geluk van een ander doet niets af aan je eigen geluk. Afgunst wel. Je wordt er bitter en ongelukkig van en het ondermijnt je zelfvertrouwen. Probeer hier dus aan te gaan werken. De eerste stap is al aan jezelf toegeven dat je afgunstig bent en dan kijken wat je hieraan zou kunnen doen. Kan je aan je eigen leven iets verbeteren zodat je datgene kan bereiken wat jouw afgunst oproept? Onderzoek de mogelijkheden tot zelfverbetering en probeer afgunst om te bouwen tot benijden en te gebruiken als motivatie.

Probeer je zelfvertrouwen te verbeteren. Afgunst is meestal een uiting van weinig zelfvertrouwen. Door afgunst probeer je je sociale positie te verhogen en dat is logisch, wanneer je laag op de sociale ladder staat heb je meestal ook minder zelfvertrouwen. Dit gaat vaak hand in hand. Werk aan jezelf en zorg dat je trots op jezelf kan zijn. Hoe beter je in je vel zit, hoe makkelijker het wordt om op de sociale ladder omhoog te kruipen.

Uitspraken over afgunst

Door de eeuwen heen is de gedachte over afgunst weinig veranderd. Het is nooit als een positieve emotie gezien. Onderstaande uitspraken waarvan de oudste ouder is dan onze jaartelling bevestigen dat.

 • "Afgunst is onverzoenlijker dan haat" van La Rochefoucauld (Franse schrijver en hertog 1613-1680).
 • "De afgunstige vermagert bij het zien van een anders overvloed" van Horatius (Romeinse dichter 65-8 voor Christus).
 • "Afgunst staat gelijk aan toegeven dat je je minder voelt" van R. Greene (Engelse schrijver 1558-1592).
 • "Wie afgunst niet kan verdragen, moet ook roem niet begeren" van Ernst Raupach (Duitse schrijver 1784-1852).

Afgunst zit in de mens en zal blijven bestaan. Afgunst zegt niet zoveel over de persoon die je zijn succes misgunt, maar meer over jezelf. Het laat jou zien wat je belangrijk vindt en waar je zelf meer aandacht aan moet schenken. Ook geeft het aan dat je wel wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloezie in een relatieJaloezie in een relatieJaloezie is een normale menselijke emotie. Maar we hebben altijd geleerd dat jaloezie vooral een negatieve emotie is. De…
Benijden: je gaat er zelf harder door werkenBenijden: je gaat er zelf harder door werkenHet wordt altijd benadrukt; wees blij voor een ander als hij of zij iets heeft. Succes, een goede relatie, leuke kindere…
Afgunst en jaloezieAfgunst! Of het nu het leuke huis van vriendin is of de geweldige baan van de buurvrouw, soms benijden we een ander om d…
Jaloers zijn: gevoel met positieve effectenJaloers zijn: gevoel met positieve effectenJaloers, iedereen is het, maar niemand geeft het toe, want afgunst wordt beschouwd als een slechte karaktereigenschap. M…

Trots kan zowel een goed als een slecht gevoel zijnTrots kan zowel een goed als een slecht gevoel zijnWe zijn allemaal wel eens trots op iets wat we gepresteerd hebben en trotsgevoelens zijn op zichzelf prettig. Om trots t…
Spijt, een pijnlijke negatieve emotieSpijt, een pijnlijke negatieve emotieSpijt is een naar complex gevoel. Complex omdat het een reactie is op een keuze die je gemaakt hebt, of op iets wat je j…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Afgunst_(emotie)
 • https://books.google.nl/books?id=ARcT7MsPET0C&pg=PT120&lpg=PT120&dq=afgunst+en+status&source=bl&ots=cJJyEuCs63&sig=BIiMwv8MGQuuhhfvzf-7NF-0YC0&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiTtd__uezRAhUF1BoKHULHB2YQ6AEIMzAE#v=onepage&q=afgunst%20en%20status&f=false
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 10-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.