Help de vluchtelingen met VluchtelingenWerk Nederland

Help de vluchtelingen met VluchtelingenWerk Nederland Er zijn nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest tijdens de vluchtelingencrisis. Tientallen miljoenen mensen wereldwijd hebben in 2016 en de jaren daarvoor hun huis en land verlaten wegens de dreiging van terreurgroepen en oorlog. Een klein percentage hiervan is in Nederland terechtgekomen. De vluchtreis is gevaarlijk en duur waardoor veel gezinnen uit elkaar zijn gehaald. Aangekomen in een vreemd land met gebruiken en regels die ze nauwelijks kennen proberen ze hier een nieuw en veilig bestaan op te bouwen ver weg van het geweld. Er zijn veel Nederlanders die zich kunnen inleven in de verschrikkelijke tijd die deze mensen doormaken en willen helpen. Via de organisatie VluchtelingenWerk Nederland kan dat op meerdere manieren.

VluchtelingenWerk Nederland, de situatie

De organisatie is al sinds 1979 het steunpunt voor asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Met behulp van vrijwilligers en donaties bieden ze hulp voor aangekomen asielzoekers en helpen hun inburgeren na het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Asielzoekers en vluchtelingen

Asielzoekers zijn mensen die aanvragen te mogen blijven in een land wegens gevaar in het land van herkomst. Als dit inderdaad wordt vastgesteld na onderzoek dan krijgen zij de status vluchteling en mogen met een verblijfsvergunning in Nederland blijven.
Naast Nederland worden er ook enorme hoeveelheden vluchtelingen opgevangen in andere landen als bijvoorbeeld Turkije, Jordanië, Libanon en Noord-Afrika.

Bron: Alexas Fotos, PixabayBron: Alexas Fotos, Pixabay
Waarom ze vluchten
Vluchtelingen komen vanuit meerdere landen maar het meest bekend anno 2016 zijn de vluchtelingen vanuit Syrië. De oorlog in Syrië is ondertussen al sinds begin 2011 aan de gang. Het begon allemaal met de eis voor vrijheid van meningsuiting door de bevolking dat vervolgens door het regime is ontzegd met gebruik van geweld. De regering, het Vrije Syrische Leger en partijen als IS en Al Qaida vechten allemaal tegen elkaar en vernietigen complete steden. De burgers zitten gevangen in deze gevaarlijke situatie en degene die willen vechten weten niet meer voor wie ze dat moeten doen. Vluchten is daardoor een aannemelijke keuze om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen.

Zorgen van de Nederlanders

Er bestaan onder de Nederlandse bevolking veel zorgen en onzekerheden over de komst van vluchtelingen. Er wordt veel gedacht dat het voornamelijk gelukszoekers zouden betreffen. Tijdens het onderzoek na een asielaanvraag wordt hierop gelet en er worden geen verblijfsvergunningen toegezegd wegens economische redenen. Bedenk ook dat alle asielzoekers niet per definitie arm zijn en dus best een mobiele telefoon of merkkleding en schoenen kunnen bezitten. Eenmaal hier aangekomen bezitten zij echter verder vrijwel niets meer en hebben net zo goed hulp nodig.

Veel mensen zijn ook bang dat er IS-strijders zich bevinden tussen de vluchtelingen. Europa en Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn zeer alert voor signalen van mogelijke jihadisten. Hierbij worden bijvoorbeeld standaard van alle migranten vingerafdrukken genomen en tijdens zogenaamde ‘gehoren’ de identiteit en het vluchtverhaal uitvoerig gecontroleerd.

De verschillende manieren om vluchtelingen helpen

 • Geld doneren/donatiebox
 • Kleding en spullen doneren
 • Vrijwilligerswerk
 • Stuur een kaart
 • Start een actie

Geld doneren/donatiebox

Met geld kan de organisatie vele acties ondernemen om de vluchtelingen te helpen. Door een bedrag te doneren kan VluchtelingenWerk Nederland vluchtelingen helpen een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Ze worden begeleid bij de asielprocedure en kunnen worden herenigd met hun achtergebleven gezinsleden. Er wordt ook speciale aandacht aan de kinderen van vluchtelingen gegeven. Er wordt tevens actiegevoerd voor een beter beleid en om het draagvlak van vluchtelingen te vergroten in de samenleving.

De donatiebox

VluchtelingenWerk heeft speciaal de gratis donatiebox ontworpen voor mensen die bij speciale gelegenheden als een bruiloft, jubileum of verjaardag liever een gift voor de vluchtelingen vragen dan cadeaus. Hiermee kan dan een mooie donatie worden gedaan.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

Vrijwilligerswerk

Om vluchtelingen te begeleiden bij het inburgeren in ons land zijn vrijwilligers nodig. Zo kun je bijvoorbeeld taalcoach worden om vluchtelingen te helpen Nederlands te leren of arbeidscoach om ze te begeleiden in het zoeken naar een baan. Er is ook hulp nodig bij het vestigen in een gemeente maar ook een woning inrichten, koken en leren fietsen zijn voorbeelden waarbij vrijwilligers nodig zijn. En zo zijn er nog vele andere manieren om vluchtelingen te helpen integreren in ons land. Op de site van VluchtelingenWerk Nederland kun je een overzicht zien voor alle vrijwilligersvacatures in je directe omgeving.

Kleding en spullen doneren

Doneer je oude kleding en spullen voor de mensen die hier niets hebben. Vlakbij asielzoekerscentra zijn ‘Welkom Winkels’ geopend waarbij kleding en spullen kunnen worden ingeleverd om te doneren. Dit kan tevens bij een van de kledingcontainers of inzamelpunten van het Leger des Heils.

Stuur een kaart

Geef iemand een goed gevoel. Na een verschrikkelijke tijd achter de rug te hebben is het voor veel vluchtelingen prettig om welkom te worden geheten in Nederland. Via VluchtelingenWerk Nederland kun je een persoonlijke wens via een kaart sturen naar een asielzoekerscentra om ze een hart onder de riem te steken.

Start een actie

Heb je zelf een goed idee om geld in te zamelen zoals een sponsorloop, verkoop of het organiseren van een leuke activiteit voor de vluchtelingen dan kan VluchtelingenWerk je daarbij helpen. Alle beetjes helpen om deze mensen te steunen in de moeilijke tijd waarin ze zich bevinden en op weg te helpen naar een betere toekomst.

Lees verder

© 2016 - 2024 Merrymagic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan je een vluchteling helpen?Hoe kan je een vluchteling helpen?Er zijn veel vluchtelingen die de tocht naar Europa niet overleven. De mensen die het wel overleven zijn vaak zwaar getr…
Verschil tussen een asielzoeker en vluchtelingVerschil tussen een asielzoeker en vluchtelingDe woorden asielzoeker en vluchteling zijn door de Europese vluchtelingencrisis erg populair. Deze twee termen worden do…
Is een vluchteling in huis nemen verstandig?nieuws uitgelichtIs een vluchteling in huis nemen verstandig?In september 2015 is er een speciale Facebookactie opgezet "een gastgezin voor een vluchteling". Duizenden mensen hebben…
1 Aprilgrappen op Waddeneiland Ameland1 Aprilgrappen op Waddeneiland AmelandOp Ameland houden ze wel van een grap. Zo is er al eens een kluisje op het strand gedropt dat volgestort was met beton.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/nieuws/wat-kun-jij-doen-voor-vluchtelingen (bezocht 26 april 2016)
 • http://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/hoe-zit-het-nou-feiten-over-vluchtelingen(bezocht 26 april 2016)
 • http://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/nieuws/veelgestelde-vragen-over-vluchtelingen(bezocht 26 april 2016)
 • Afbeelding bron 1: Alexas Fotos, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Merrymagic (20 artikelen)
Laatste update: 14-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.