Stop vies, ongepast, ergelijk en ander asociaal gedrag

Stop vies, ongepast, ergelijk en ander asociaal gedrag We leven in een overvol land waar we rekening met anderen horen te houden en verdraagzaamheid moeten tonen. De meesten van ons hebben ook die goede intentie, maar sociaal gedrag is toch vaak lastiger dan we denken, want voordat je het weet trap je in een typische valkuil waar een ander zich behoorlijk aan kan storen. Zo is het een ieder duidelijk dat we de deur moeten open houden voor iemand die vlak achter ons komt. Maar diezelfde mensen, snappen soms niet dat het de sfeer verpest door je dikke winterjas mee naar binnen te nemen in een concertzaal of schouwburg. Aangezien een mens nooit te oud is om te leren, een aantal veelvoorkomende ergerlijke gewoontes waaraan we ons allemaal wel eens schuldig maken.

Valkuilen op gebied van omgangsvormen

Omdat we graag als beschaafde mensen willen overkomen die weten hoe het hoort, en beslist geen geklets en besmuikt gelach achter onze rug wensen, onderstaand in willekeurige volgorde een aantal zaken die terecht ergernis bij anderen kunnen veroorzaken. Ongepast gedrag dat we moeten zien te voorkomen, opdat onze omgeving niet aan onze goede opvoeding hoeft te twijfelen.

In het openbaar vervoer

De meest voorkomende ergernissen van medepassagiers in bus, tram of trein:
  • Niets is zo ergerlijk als reizigers die hun benen, compleet met vieze schoenen, op de bank/stoel tegenover hen te rusten leggen. Leg er eerst een krant onder of trek de schoenen uit.
  • Te moeten vragen of hij/zij die tas van die vrije zitplaats naast hem wil nemen opdat je ook in die drukke trein of tram kan gaan zitten.
  • Kleine kinderen die in bijzijn van hun ouders een zitplaats bezetten, terwijl moeilijken ter been moeten blijven staan.

Sanitairgebruik bij anderen

Als je op bezoek gaat bij een bekende speelt het nog een grotere rol dan in openbare situaties. Er is niets zo smerig voor de gastvrouw of gastheer, om van anderen:
  • De remsporen te mogen opruimen in het toilet, of de urinedruppels op de vloer of de toiletbril.
  • Haren te mogen verwijderen in de badruimte (vloer douche of bad) nadat een bezoeker zich gewassen heeft.
  • Toiletpapier uit de pot te moeten verwijderen dat in te grote hoeveelheden is gebruikt waardoor verstopping optreedt.

Begrafenis of condoleance

Tijdens het condoleren willen nog wel eens lange wachtrijen ontstaan. Het feit dat de rij lang is en we ver uit het zicht zijn van de personen die we zo dadelijk ons medeleven gaan tonen, ontslaat ons niet van de plicht om een passende gelaatsuitdrukking te handhaven. Een lach, gegiechel of gezellig gepraat is ronduit verwerpelijk en ergerlijk voor anderen, ook al is de overleden persoon geen directe relatie van ons geweest.

Uitgaansleven

Als we ergens op visite gaan doen we altijd keurig onze jas uit alvorens de kamer binnen te treden. En dat hoort ook als we het theater of concertzaal betreden. Je winterjas niet bij de garderobe afgeven, is niet conform de etiquette. Het stoort degenen in nette kleding dat ze moeten aankijken tegen personen die hun dikke winterjas op hun schoot leggen of aan hun rugleuning ophangen. Het doet afbreuk aan de feestelijke sfeer en het genot van de voorstelling, om tegen lompe jassen van anderen te mogen aankijken, i.p.v. te kunnen genieten van de mooi luxe rode zaaldecoratie.

Je hart luchten

Van tijd tot tijd moet ieder mens wel eens z'n hart luchten tegen een kennis, een buurman, vriendin enz. Als je merkt dat iemand een probleem heeft en stoom moet afblazen, geef hem/haar dan ook de gelegenheid daartoe, en neem niet het woord van die persoon over. Begripvol luisteren is het enige dat voor die persoon telt en helpt. Dus het laatste dat we horen te doen, is om onze eigen problemen te gaan ventileren. Dat kan een volgende keer wel weer als je zelf aan de beurt bent om een probleem van je af te zetten, en hoopt dat een ander daar aandachtig naar luistert. Mocht het niet lukken om je hart in je omgeving te luchten, dan kun je altijd telefonische hulpdienst De Luisterlijn bellen voor een anoniem gesprek.

Papier...hier

Een grote ergernis van velen is het zwerfvuil dat ontstaat omdat anderen zonder enig fatsoen hun vuil op straat achterlaten. Als het gaat om hondenuitwerpselen is daar reeds een kentering ten goede ontstaan. Nu nog leren (aan je kinderen) dat je een blikje of leeg flesje netjes in de prullenbak moet werpen.

Geluidsoverlast

Aan onnodige herrie van anderen heeft niemand behoefte. Niet alleen vanwege het harde geluid op zich, maar ook omdat het betekent dat we kennelijk maling aan anderen hebben. Daarom is het belangrijk onze buren begrip te vragen voor het feit dat we op een ongebruikelijk tijdstip moeten klussen, en dat het uittesten van de nieuwe audio set, met een paar dagen over zal zijn.

Het kan nog erger

Toegegeven, het gaat allemaal om relatief kleine overtredingen die in het niet vallen bij alle echte ellende op deze wereld. Bedenk echter dat vele druppels ook een emmer kunnen vullen die uiteindelijk kan overlopen.
© 2014 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewust gedrag vs. onbewust gedragGedrag is eigenlijk alles wat we doen. Alles wat we doen uit ons zelf, maar ook alles wat we doen als reactie op hetgeen…
Effectief reageren op asociaal gedrag bij anderenEffectief reageren op asociaal gedrag bij anderenIn de “Onbewust Asociaal” campagne van SIRE wordt door de overheid geprobeerd om mensen bewust te maken van hun eigen ge…
Asociaal gedragAsociaal gedragAsociaal gedrag is van alle tijd, maar heeft de laatste jaren wel een vlucht genomen. De ene wetenschapper koppelt het a…
Straffen, belonen en negerenEr zijn drie manieren om op gedrag van kinderen te reageren; belonen, straffen en negeren. Wanneer pas je welke methode…

Campagne New Yorkse metro tegen ‘man spreading’Campagne New Yorkse metro tegen ‘man spreading’In de nagenoeg altijd volle New Yorkse metro is het vaak moeilijk een zitplaats te bemachtigen, met name tijdens de spit…
Oplossingsgericht werkenOplossingsgericht werkenOplossingsgericht werken is een methode in de hulpverlening, waarbij kort gezegd gekeken wordt naar de toekomst en de op…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.